24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Düğün magandasına ceza

Adana’da mahalle arasındaki düğünde havaya ateş açarak, gelinin başına çiçek atmak için dama çıkan 15 yaşındaki ilköğretim okulu öğrencisi Halil Şengöz’ün ölümüne neden olan Ahmet K. (51), “kastla adam öldürme ve ruhsatsız silah taşıma” suçlarından 17 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

HALİL BİLEK26 Aralık 2012 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Düğün magandasına ceza
25 Mart günü Yüreğir ilçesi 19 Mayıs Mahallesi 1179 sokakta meydana gelmişti. Halil Şengöz, kuzenleri Yasin Türkmen ile Şehe Türkmen, mahalle arasındaki düğününe katılmak için ailesiyle birlikte dayısı İbrahim Türkmen’in evine geldi. Halil Şengöz düğünü yüksekten izlemek ve gelin geldiğinde çiçek atmak için dama çıktı. Geleneklere göre gelinin eve gelmesi nedeniyle terastan çiçek ve para atıldı.

Yine aynı geleneklere uygun şekilde gelinin gelmesi şerefine aşağıdan havaya iki el ateş edildi. Kurşunlardan biri Halil’in yanağına girip ensesinden çıktı. Ağır yaralanan talihsiz çocuk kaldırıldığı Adana Devlet Hastanesi’nde doktorların tüm çabasına karşın yaşamını yitirdi. Polis, olayı soruştururken Ahmet K. (51), “Benim oğlum vurdu, silahı da bahçeye gömdü” diyerek oğlunu ihbar etti. Ekipler M.K.’yi gözaltına alırken, toprağa gömülen ruhsatsız silahı da buldu. M.K., “Ben yaptım, yanlışlıkla vurdum” diyerek ifade verdi.

Çocuğun verdiği ifadelerdeki çelişkiyi yakalayan Cinayet Büro Amirliği dedektifleri, düğün evinde detaylı araştırma yapıp görgü tanıklarıyla görüştü. Bazı tanıkların silahı M.K.’nin kullanmadığını, bazılarının ise İsa adlı bir kişinin kullandığını söyledi. Baba Ahmet K.’de ruhsatsız silah bulundurmaktan gözaltına alındı. Baba Ahmet K.’da çelişkili ifadeler vermesi üzerine savcılıktan ek gözaltı süresi alındı. Deliller ışığında silahın Ahmet K. tarafından kullanıldığı anlaşılırken aynı düğünde İsa K.’nın da silah kullandığı belirlendi.

Adana 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın karar duruşmasında, suçsuz olduğunu yineleyen Ahmet K., olay saatinde düğün sahibinin evinde yemek yediğini söyleyerek, “Ben tabanca ile ateş etmedim. Kimin ateş ettiğini de bilmiyorum. Polislerden öğrendiğim kadarı ile oğlum M.K. benim tabancam ile ateş etmiş. Ateş etmediğime dair şahitlerim de var. Suçsuzum” dedi.

Düğünde babasına ait ruhsatsız silah ile ateş ettiğini öne süren M.K. “Gelin geldiğinde insanlar silah sıkıyordu. O sırada ben de babamın silahını alıp, 4-5 el ateş ettim. 5-6 dakika geçti. Sonra bağırış, çağırışlar oldu. Birisi yaralanınca babamın silahını aldığım için korktum. Silahı sakladım. Silahı saklamamın sebebi babamdan korkmamdır. Yoksa benim silahtan çıkan kurşun ile ölüm oldu, düşüncesi ile saklamadım. Babam suçsuz” derken tutuksuz İsa K.’de düğün tüfekle 1 el ateş ettiğini söyledi.


Ölen çocuğun babası İsa Şengöz ise “Düğün yerinde birçok kişi de silah vardı. Oğlumun kurşunla yaralandığını söylüyorlar ama şikayetçi değilim” diye ifade vermişti. Mahkeme heyeti, Ahmet K.’yı “olası kastla adam öldürme ve ruhsatsız silah taşıma” suçundan 17 yıl 6 hapis cezasına çarptırdı. Babasının suçunu üstlenmeye çalışan M.K., beraat ederken düğünde tüfekle ateş eden İsa K. ise “Korku ve panik oluşturacak şekilde silah sıkma” suçundan 2 ay ceza aldı.