26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

İşçi çocuk ihmalden öldü

Adana'da okul harçlığını çıkarmak ve ailesine katkıda bulunmak için çalıştığı plastik fabrikasında kafasının pres makinesinde sıkışması sonucu hayatını kaybeden 13 yaşındaki ilköğretim öğrencisi Ahmet Yıldız'ın babası Mustafa, daha önce şikayetçi olduğu işyeri sahibinden 'Kader' diyerek şikayetinden vazgeçti. Kick Boks Dünya 2'cisi olan sanık Ali Koç (30), “Şampiyonaya hazırlanmam gerekiyor” diyerek tahliyesini istedi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da bakanlığın avukatıyla davaya müdahil oldu.

HALİL BİLEK24 Mayıs 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
İşçi çocuk ihmalden öldü
Şehit Öğretmen Sait Korkmaz 7-D Sınıfı öğrencisi Ahmet Yıldız, okul harçlığını çıkartmak için haftalık 100 liraya Güzelevler Mahallesi, Mobilyacılar Sitesi'nde Ali Koç'a ait plastik fabrikasında çalışmaya başladı. Çay ve temizlik işlerine bakacağı söylenen ilköğretim öğrencisi, 14 Mart'ta okuldan geldikten sonra işe gitti. İddiaya göre, plastik malzeme üreten işyerinde sigortasız da çalıştırılan çocuk işçi Yıldız'ın kafası pres makinesine sıkıştı. Fabrika çalışanları, ağır yaralanan Yıldız'ı hastaneye götürüp, “Bir araba çarpıp kaçtı” diyerek olaya trafik kazası süsü vermek istedi.

Ağır yaralı olan Yıldız, doktorların tüm müdahalesine karşın kurtarılamayarak yaşamını yitirdi. Çocuğu getiren 2 kişi çelişkili ifade verirken, doktorlar Yıldız'ın ölümüne neden olan olayın trafik kazası olmadığını belirledi. Ahmet Yıldız'ın iş kazasından öldüğünün anlaşılması üzerine fabrika sahibi Ali Koç tutuklandı. Ali Koç'un “Taksirle ölüme neden olma” suçundan 6 yıla kadar hapis cezası yargılanmasına Adana 6'ncı Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam edilirken, davaya müdahil olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı da katıldı. Mahkeme hakimi, tarafından okunan bilir kişi raporunda, sanık Ali Koç'un tam kusurlu olduğunun belirtildi.

Kick Boks sporcusu olduğunu ve dünya ikinciliği bulunduğu açıklayan sanık Koç, Ahmet'i ailesinin maddi durumunun kötü olması nedeniyle işe aldığını belirterek, “Hem okul hem iş nasıl olacak? Dedim. 16 yaşında olduğunu söyledi. Babasının iflas ettiğini eve ekmek götürmek için mutlaka çalışması gerektiğini belirtti. Ben de dayanamayarak işe aldım. Öğleden sonra gelip, 3-4 saat çalışıyordu. Bakkal, çay işleri ile hammadde temizliği işinden çalışıyordu. Olay günü ben bir makinayla ilgilenirken Ahmet'de ortalıkta dolaşıyordu. Makinanın içinde kalan işi almak istemiş. Kaza bu şekilde olmuş. Oysa makinada iş kaldığında bana haber verirdi. Çok üzgünüm. Haziran ayında yapılacak olan şampiyonaya hazırlanmam gerekiyor. Tahliyemi talep ediyorum” dedi.

Oğlunun ölümünün ardından işyeri sahibinden şikayetçi olup cezalandırılmasını isteyen baba Mustafa Yıldız'ın şikayetten vazgeçmesi şaşkınlığa neden oldu. Bakanlık avukatı ise sanıktan şikayetçi olup tutukluluk halinin devamını istedi. Bir vatandaş ile Gündem Çocuk Derneği'ne üye avukatlar da müdahil olmak istedi. Hakim, mahkemeye dilekçeyle başvurarak müdahil olmak isteyen ve daha önce aynı işyerinde çalıştığı sanılan vatandaşın dinlenmesine karar verdi. Derneğin istemini ise reddetti. Mahkeme hakimi, dosyayı Ankara nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderip 3 kişilik bilirkişiden kusur raporu alınmasına, işyeri sahibi Kick Boksçu Koç'un tutukluluk halinin devamına karar verip duruşmayı erteledi.

Baba Mustafa Yıldız, adliye çıkışında gazeteciler sorusu üzerine Yıldız, “Olay bir kaza. Kader. Kasıt yok. Barıştık. Allah'ın taktiri” dedi.