26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Üniversiteli kıza ABD'den gelen hayat

Yaklaşık 7 ay önce lösemi hastalığına yakalanan Adanalı üniversite öğrencisi Canan Deniz Günay (24), Amerika'dan gelen ilikle yeniden hayata döndü. Amerika'daki oluösuz hava şartlarından dolayı 20 saate İstanbul'a gelen ilik, İstanbul Adana seferinin yapan uçağın rötar yapması sayesinde Adana'ya ulaştırıldı. Filmleri artmayan heyacanın yaşandığı yolculuk sonrası 2 saat süren ameliyatla ilik nakli gerçekleşti.

HALİL BİLEK16 Kasım 2012 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Üniversiteli kıza ABD'den gelen hayat
Canan Günay'a yaklaşık 7 ay önce kan kanseri teşhisi konulduktan sonra kemoterapi uygulanırken kemik iliği bulunabilmesi için 3 kardeşi ve yakınlarına tarama yapılmasına karşın olumlu bir sonuç alınamadı. Bunun üzerine Ulusal Kemik iliği bankası aracılığı ile yut içi ve yurt dışı taramalar yapıldı. Umutların tam tükendiği anda 100'den fazla kişinin hayatını kaybettiği 'Sandy Kasırgası'nın yaralarını sarmaya çalışan Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) New York City kentinden müjdeli haber geldi. Yurt dışında uygun kemik iliği bulunması için tarama yapan Ulusal Kemik iliği Bankası, ABD'de uygun bir kemik iliği olduğunu tespit etti. Doku grubu tam uyan, kurallar gereği kimliği açıklanmayan ABD'li bağışçıdan alınan kemik iliği filmleri aratmayan heyecanlı bir yolculukla Adana'ya getirildi.



Almanya'daki işinin yanı sıra 'hobi' olarak 'uluslararası kurye' görevini de üstlenen Werner Paulus, 'Sandy Kasırgası'nın etkili olduğu ABD'nin doğu sahillerine giderek, kemik iliğini aldı. Paulus, kasırganın olumsuz etkileri ve kar nedeniyle aksayan uçak seferlerine rağmen genç kızı yeniden hayata bağlayacak olan kemik iliğini, yaklaşık 20 saatlik bir uçak yolculuğunun ardından İstanbul'a kadar getirdi. Alman kurye, Başkent Üniversitesi Yüreğir Hastanesi Erişkin Kemik İliği Nakil Merkezi Kemik İliği Toplama ve İşleme Direktörü Doç. Dr. İlknur Kozanoğlu'nu arayarak, İstanbul'dan kalkacak uçağa yetişmeye çalıştığını ancak, zamanının çok sınırlı olduğunu söyledi. Bu görüşmenin ardından Alman kuryeye bir daha ulaşılamadı.



Tüm nefesler tutulmuş kemik iliği beklenirken, kuryenin uçağa yetişip yetişemediği bile bir türlü tespit edilemedi. Bunun üzerine konunun iletildiği Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, görevlilere Alman kuryenin ismini bildirerek, bu yolcunun Adana uçağında olup olmadığının tespitini istedi. Yapılan araştırmada, uçağın rötarlı olduğu ve kuryenin de uçağa yetiştiği bilgisi alınınca, doktorlar ve tüm hasta yakınları derin bir nefes aldı. Kemik iliği gece yarısı hastaneye ulaştırıldı. Laboratuar incelemesi yapılarak canlılığı yüzde 99 olduğu tespit edilen kemik iliği, hiç vakit geçirilmeden hastaya nakledildi.



Yüksek güvenlik önlemi alınan, x ray cihazından geçirilmeyen ve çok özel donanımlı taşıma kutusunda ısı dengesi sağlanan kemik iliği, Başkent Üniversitesi Yüreğir Hastanesi Erişkin Kemik İliği Nakil Merkezi'nde Klinik Direktörü Prof. Dr. Hakan Özdoğu, Medikal Direktör Prof. Dr. Can Boğa ile Hücre İşleme Direktörü Doç. Dr. İlknur Kozanoğlu tarafından 2 saatlik bir sürenin ardından Canan Deniz Günay'a başarılı biçimde nakledildi.



Başkent Üniversitesi Yüreğir Hastanesi Erişkin Kemik İliği Nakil Merkezi Medikal Direktörü Prof. Dr. Can Boğa, “Naklin ardından verilen iliğin yerleşme aşaması önem taşıyor ve bu süre yaklaşık 2 haftayı alabiliyor. Ancak bu tedavinin ilk ve en önemli aşamalarından birisidir. Bundan sonra en az 2 yıl süresince hastamızın, fırsatçı enfeksiyonlar ve tedavi ilişkili komplikasyonlar yönünden çok yakın izlenmesi gerekiyor”



Ameliyat sonrası sağlık durumunun iyi olduğu belirtilen Çağ Üniversitesi Uluslararası Finans Bölümü son sınıf öğrencisi Canan Deniz Günay da, hastalığı nedeniyle okuluna ara vermek zorunda kaldığını söyledi. Günay, tedavisinin ardından okuluna yeniden dönüp, diplomasını alarak başarılı bir iş kadını olmak istediğini söyledi. Kızının hastalığı nedeniyle aile olarak çok zor günler geçirdiklerini, ancak buna rağmen umutlarını hiçbir zaman kaybetmediklerini dile getiren anne Mahide Günay da, “Şu anda çok mutluyuz. Duygularımızı kelimeler ile ifade etmekte zorlanıyoruz. Kızımın hastalığının başından beri, ona uygun kemik iliğinin bulunacağından umutluyduk. Artık güzel ve mutlu günler bizi bekliyor” diye konuştu.