26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Aralık yeni çıkanlar

SONER CAN11 Aralık 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Aralık yeni çıkanlar
Ünlü romancıya roman tadında bir biyografi
 
37 yıllık kısacık ömrüne birbirinden güzel romanlar sığmış olan Victorien çağın ünlü İngiliz yazarı Jane Austen, hiç evlenmemiş olsa da romanlarında kahramanlarına hep mutlu evlilikler bahşetti.
Ardında 'Akıl ve Tutku', 'Gurur ve Önyargı', 'Emma' ve 'Mansfield Park' gibi hala zevkle okunan, bu çağın insanına da bir şeyler söyleyebilen harika romanlar bıraktı. Bu romanların hikayeleri öyle güçlüydü ki defalarca beyaz perdeye uyarlandı, dizileri çekildi.
Özellikle 18. ve 19. yüzyıl İngiliz kadın yazarlar olmak üzere kaleme aldığı edebiyatçı biyografileriyle tanınan Claire Tomalin'in bu çalışması da ünlü romancının şanına yakışır bir roman lezzetinde.
 
Jane Austen / Claire Tomalin Tomalin / İş Bankası Kültür Yayınları
 
2.
 
500 YILLIK BİLİMSEL ALDATMACALAR
Gerald Messadie / Pegasus
 
İnsanlık, bilim ve irfan kadar hurafeler eşliğinde ilerlemiştir. Kimi ilk raylar döşenirken "Demiryolu, yolcuları boğacaktır" diye karşı çıkmış, kimileri ise "Koklayıcı uçaklar petrol yataklarını buluyor" diyerek komplo teorilerine ayrı bir boyut katmış. Bilimsel Aldatmacalar' bilim tarihine farklı bakış getirmiş.
 
3.
 
CAN SIKINTISININ EĞLENCELİ TARİHİ
Peter Toohey / Doğan Kitap
 
Can sıkıntısı davetsiz bir misafir gibi hayatımıza giren, çıkıp gittiğinde neden olduğuna dair üzerinde hiç durmadığımız bir ruh hali. Bu durumu entellektüel bir düzeyde ele alan Toohey ise, okurunu edebiyattan sanata, modern tıbbi araştırmalara kadar geniş mecrada entellektüel bir gezintiye çıkarıyor.
 
4.
 
ROMANTİK ORTADOĞU
Hayri K. Yetik / Ayrıntı Yayınları
 
Barışın uzak bir hayal olduğu, savaşlar, kıyımlar ve bitip tükenmek bilmez siyasi kavgaları günlük hayat belleyen bir coğrafyanın neresine yerleştirebilirsiniz romantizmi! Yazar Türkçe, Farsça, Kürtçe, Arapça, Ermenice, İbranice, Süryanice gibi bölge dillerinden derlediği metinlerde bu umudun peşine düşüyor.
 
5.
 
MİTOLOJİ AJANDASI
Hazırlayan: İsmail Gezgin / Pinhan Yayıncılık
 
Bu yıl Metis'in geleneksel ajandası rakipsiz değil. Kırmızı Kedi'nin kedili ajandasından sonra Pinhan piyasaya mitolojik bir tat kattı. Küçük notlar alabileceğiniz bu ajanda da birçok kitaptan elde edebileceğiniz alıntılar, anekdotlar sayfalara minik tatlandırıcılar gibi serpiştirilmiş. Çantanızda olmasında fayda var.
 
6.
 
UZUN VADİ
John Steinbeck / Sel Yayıncılık
 
Fareler ve İnsanlar, Sardalya Sokağı gibi romanlarıyla dünyanın tanıyıp sevdiği ünlü ABD'li yazar bu kez hikayeleriyle selamlıyor okurlarını. 1930'ların Amerika'sından kah hüzünlü kah umuda ve neşeye sarılmış bu öyküler. 1938'de yayımlanan bu derleme, ilk kez Türkçede okurlarıyla bir araya geliyor.
 
7.
 
OBAMA
David Mendell / Koton Kitap
 
Obama kronikçisi ve gazeteci olarak bilinen Mendell’e ödül getiren bu kitap ilk kez Türkçe okurlarıyla buluştu. Mendell, bir kamu görevlisinden, siyah, beyaz, Demokrat, Cumhuriyetçi, Ilımlı, genç, yaşlı; alt, üstü, orta sınıf tüm Amerikalılar için kurtarıcı bir adaya dönüşen Obama’yı keyifli bir biyografiyle tanıtıyor.
 
8.
 
KÖKLER, YOLLAR VE YİTİK BENLER
Susanna Tamaro / Can Yayınları
 
Ünlü best seller yazarı, yirmili yaşlarında kaleme aldığı, ilk kez yayımlanan ilk romanı bir yol hikayesi. Roman, Roma'da yaşayan bir gencin Illmitz'e, Avusturya'nın Macaristan sınırında bulunan ufak bir köye gidişini ve orada yaşadığı tecrübelerini bir içsel yolculuk ve hesaplaşmanın eşliğinde anlatıyor.
 
9.
 
AŞKIN TARİHİ
Simon May / Everest Yayınları
 
'Aşk'ın Hıristiyan, İbrani ve Yunani köklerine inen yazar, aşkın nasıl bir din haline geldiği tesbitinden sonra bu yeni dini gerçek aşkla karşılaştırıyor ve onun kibir dolu, gerçek dışı doğasını açığa vuruyor. Hem de Aristoteles, Ovidius, Lucretius, Spinoza, Nietzsche, Freud ve Proust gibi düşünürlerin gölgesinde.
 
10.
 
ÇÖL TANRISI
Wilbur Smith / Altın Kitaplar
 
Serüvenin en popüler yazarlarından olan Wilbur Smith,
Nehir Tanrısı ile başlayıp Yedinci Papirüs, Büyücüler Kralı ve 11.Yazıt ile devam eden 'Mısır Dizisi'nin son macerasında okurlarını hayal kırıklığına uğratmıyor. Stephen King'in de romanı "Hayatımda okuduğum en iyi tarihi roman" diyerek övmesi ilginç .
 
Mistik romantikten şiirler
 
ŞİİRLERİNİ yazdıktan sonra, eşinin de yardımıyla metal levhalara kazıyan ve ilginç resimlerle süsleyen İngiliz romantizm akımının öncülerindendi. 
Kraliyet sanat okulunda okuyan şair, aldığı resim, tahta baskı ve taş baskı tekniklerinin de hakkını vermiştir.  
Hayatı boyunca maneviyatı hayatının merkezinde tutan Blake, yaşadığını iddia ettiği mistik olaylarla da dikkatleri çekmeyi başarmıştı.
İngiliz monarşisinin baskıcılığına ve şekilci kiliseye başkaldırısıyla da bilinen şairin bu kitabında Blake'in 1789-1795 yılları arasında meydana getirdiği toplam sekiz çalışmasının çevirileri tıpkıbasımlarıyla birlikte yer alıyor. 
 
Vahiy Kitapları / William Blake / Pinhan Yayıncılık
 
2.
 
ASKIYA ALINMIŞ TUTKU
Marguerite Duras / Can Yayınları
 
Ünlü Fransız yazar, yazılarında da verdiği röportajlarda da aynı keskin dili kullanmış, düşünmeye tepkiselliğe davet eden bir üslup kullanmıştı. Bunu yıllar sonra yeniden gündeme gelen İtalyan gazeteci Leopoldina Pallotta della Torre'nin 1987-1989 yılları arasında onunla yaptığı söyleşide de görmek mümkün.
 
3.
 
ODYSSEUS'UN DÜNYASI
Christine Laidlaw / Alfa Yayıncılık 
 
Finley, hala bir başucu kitabı olarak kabul edilen 'Odysseus'un Dünyası'nda önyargıdan sıyrılmış derinlemesine analizleriyle tanrılar ve kahramanlar, Homeros toplumu ve ahlak anlayışı gibi meselelere bugün de ışık tutarken tarih, mitoloji, felsefe ve arkeoloji meraklıları için verimli bir okuma vaad ediyor.
 
4.
 
MODERN DÜNYANIN DOĞUŞU
Christopher Alan Bayly / Ayrıntı Yayınları
 
Bol ödüllü ve adıyla iddiasını baştan ortaya koyan kitap, 1780'den Birinci Dünya Savaşı'na kadarki süreci ele alıyor. Dünyanın o tarihlerde düşünüldüğünden çok daha fazla küreselleşmiş olduğunu ortaya koyan çalışma, dünya tarihinde bugüne kadar ihmal edilmiş birçok bağlantıyı da ele alıyor.
 
5.
 
ANTİK YUNAN VE ROMA HİKAYELERİ
Emilie Kip Baker / Altın Bilek Yayınları
 
"İnsanoğlunun dünyadaki ilk günlerinde, her şeyin güzel ve yeni olduğu zamanlarda ne hastalık, ne acı, ne de keder vardı. İnsanlar uzun ve erdemli hayatlar sürerlerdi; her yerde dünyada benzeri görülmemiş bir mutluluk hüküm sürüyordu." Öyle miydi gerçekten. Anlamak için Baker'ın kitabına göz atmak lazım.
 
6.
 
İHTİMAL
Selma Sancı / Sel Yayıncılık
 
Yazar, ikinci romanında çelişkiler, düş kırıklıkları, unutulmalar, savrulmalar arasında bocalayan bir kuşağın sevgi arayışını anlatıyor. Sancı, yine umutları diri tutarken anlatısını küçük insanların büyük aşk ve özlemleriyle besliyor. Yazar, özenli dili ve başarılı kurgusuyla da öykülerinin sonlanmayacağı müjdesini veriyor.
 
7.
 
RETROSPEKTİF
Özdemir Altan / İş Bankası Kültür Yayınları
 
Farklı malzemelerin yanı sıra, aykırılkların tesadüfi olarak bir araya gelmesiyle oluşan anlayışındaki eserlerini "Benim resimlerim bu aykırılıkla dünyayı yakalıyor" diyerek tanımlayan ünlü ressamın 20 Aralık'a kadar devam edecek İş Sanat Kibele Galerisi'ndeki sergisi için hazırlanan albüm resim sevdalıları için...
 
8.
 
ENSEYİ KARARTMAYIN
Çetin Altan / Everest Yayınları
 
Ünlü yazarın 70 yıllık yazı hayatından yapılan seçkide, Altan’ın kalem oynattığı tüm türlerden örnekler yer alıyor: Yaşamöyküsü, Anı, Köşe Yazısı, Roman, Öykü, Şiir, Oyun, Deneme, Gezi Yazısı, Portre Yazısı, Edebiyat Eleştirisi, Araştırma, Fütüristik Anlatı ve dahası. Bu yazılarda ülkenin sancılı tarihinden kesitler var.
 
9.
 
AŞK VE ÖLÜM ÜZERİNE
Patrick Süskind / Can Yayınları
 
Aşk nasıl tanımlanagelmiştir? Sokrates’in ifade ettiği gibi bir coşkunluk hali, bir tür delilik midir aşk? Yoksa “güzelliğin içinde doğurma ve yaratma sevgisi” midir gerçekten de? Stendhal’in ifade ettiği gibi ölümle doğal bir ilişki içinde midir? Yoksa düpedüz ahmaklık mıdır? Aşk üzerine bir kitap da Patrick Süskind'den!
 
10.
 
RUHUN KUYTUSUNDA
Aharon Appelfeld / Metis Yayıncılık
 
Roman, Doğu Avrupa'da yıllar yılı amcalarının yaptığı işi devralıp Yahudi şehitliğinin bekçiliğini üstlenen biri kız biri erkek iki kardeşin, Amalia ve Gad'ın hikâyesini anlatıyor. Yalnızlığın utanç, pişmanlık ve korkuya sürüklediği iki kardeşin hikayesi, nefs denen şeyin karanlığını etkileyici bir dille ortaya koyuyor.