26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Sürgün bir veli Niyaz-i Mısri

MALATYA’NIN GÖNÜL SULTANI NİYÂZÎ-İ MISRÎ’NİN HAYATI DR. MUSTAFA TATCI TARAFINDAN KİTAPLAŞTIRILDI, MALATYA KİTAPLIĞI’NDAN OKURA ULAŞTI

Arzu Cihangir12 Temmuz 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Sürgün bir veli Niyaz-i Mısri

Tasavvuf dünyasının şüphesiz en büyük isimlerinden biri olan Niyâzî-i Mısrî, hakikati aşk ve irfan imbiğinden geçirerek aktaran bu büyük sûfinin ilim duraklarından biri Mısır olduğu için Mısrî mahlası ile anılır. Dr. Mustafa Tatcı’nın çalışması olan kitap, Malatya Kitaplığı’ndan okurlara ulaşıyor. Dr. Tatcı’nın tasavvuf erbabına olan yakın ilgisi ve engin bilgisi bu çalışmada da tam anlamıyla ortaya çıkmış. Belgeler, fotoğraflar, Niyâzî-i Mısrî’nin şiirleri, tasavvuf yolunun incelikleri ustasının elinde şekillenmiş. Menzile varmanın kolay olmadığının bir kez daha, hem de üstüne basıla basıla söylendiği 76 yıllık bir biyografi bu. Malatya’da başlayan, Lozan’da kaybettiğimiz adalardan biri olan Limni’de son beyti yazılan, 300 yıldır şerh edilen bir şiir Mısrî.
OKUMAKTAN KORKTUĞUM KİTAPLAR
Bazı kitapları okumaktan korkarım. İçine girince çıkmak istemediğim irfan deryaları olduğu için. Bir kelime, bir harf olup içinde yaşamak istediğim kitaplar. Kahramanın yolculuğuna uzak bir izleyici gibi değil, içeriden katılmak istediğim eserler… Malatyalı Soğancızade Ali Çelebi’nin oğlu Mehmed’in, Diyarbakır, Mardin, Kerbela, Mısır, İstanbul, Elmalı, Uşak, Kütahya ve Bursa’dan geçip Niyâzî-i Mısrî’ye dönüştüğü yolculuğun kitabında olduğu gibi.
Birbirini anlamaktan uzak, magazince sevmelere tutsak, benlik ispatında kaba gündelik yaşantımızda bir nefes molası O’nun hayatı. Elbette kolay bir hayat değil rüyalarının peşinden şekillenen hayatı. Mürşidini aramak için düştüğü yollar güllük değil. Ama onun bağrına çarpan her taş, geriye gül olarak dönüyor. Her şiiri, her manzumu kıpkırmızı birere gonca. Toprağı verimli her gönülde mis kokulu açıyor hâlâ. Yunus Emre’den sonra en fazla şiiri bestelenen kişi Niyâzî-i Mısrî’dir. Yaklaşık 150 şiiri bestelenmiştir ki bunların bir kısmına oldukça aşina olduğumuzu da söyleyebiliriz.
Tasavvuf ve Mısrî’nin yürüdüğü tarikatlar hakkında bilgiler bulunduğu için okur, kitabın sonunda fazlaca malumat sahibi oluyor. Bazı yerlerde Dr. Mustafa Tatcı Hoca iyi bir yol izleyerek, okurun aklına gelebilecek sorulara cevap niteliğinde açıklamalar iliştirmiş kitaba. Birçok âlimi, gönül ve edebiyat insanını etkileyen, Pir Niyâzî-i Mısrî adına hazırlanmış gayet derli, toplu bir eser.

Niyâzî-i Mısrî
Dr. Mustafa Tatcı
Malatya Kitaplığı