23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

20 yıl önce Türkler’i istemeyen Premier Vision ayağımıza geldi

1990’lı yıllarda Paris’teki Premier Vision Fuarı’na ziyaretçi olarak bile giremeyen, hatta 1996’da taklitçilik suçlamasıyla karakolluk olan Türk tekstilciler sonunda fuarı kendi ayağına getirdi. İstanbul’un ilk kez ev sahipliği yaptığı Premier Vision CNR’da kapılarını açtı.

VAROL NALBANT30 Ekim 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
20 yıl önce Türkler’i istemeyen Premier Vision ayağımıza geldi

Türk tekstilcilerin 1990’lı yıllarda ziyaretçi olarak bile giremediği tekstilin en prestijli fuarı Premier Vision İstanbul’a geldi. Fuara ilk kez evsahipliği yapan İstanbul bundan böyle Premier Vision’un dünyadaki 4. durağı olacak. CNR’da dün kapılarını açan fuar 66’sı yabancı 87 Türk markasını ağırlayacak. Fuarı İstanbul’a taşıyan süreç ise mücadelelerle dolu bir yolculuğun sonunda oldu. 1990’lı yıllarda Türk tekstilciler Premiere Vision’a katılmak için büyük mücadele verdi. Tüm çabalara rağmen Türk şirketleri yasağı aşamayınca otel lobilerinde alternatif sergiler düzenlendi. Hatta 1996 yılındaki Premier Vision sırasında da yine alternatif fuar düzenleyen Türk tekstilcileri, Fransız kumaşlarını taklit ettikleri gerekçesiyle Paris’te gözaltına alınmıştı. Ancak gözaltılara rağmen şirketler sergi açmaya devam etti. Fuarın kapısını ise ilk kez 1999’da Türk modacı Bahar Korcan araladı. Dupont Lycra için Türk firması Berdan’ın kumaşından hazırladığı kıyafeti, fuarda sergiledi.

İlk davet 2002’de yapıldı

2002 dönüm noktası oldu. 4 firma fuara çağrıldı. Böylece Türkler’e kapı gerçek anlamda açıldı. 2003’te 12  firma ile fuara katılan Türkler 2011’e gelindiğinde 54 firmayla bu kez ‘onur konuğu’ydu. 2013-2014 sezonu için Paris’teki fuara Türkiye 76 firma ile en çok katılım sağlayan ülke oldu. 2012, başka önemli bir gelişmeye sahne oldu. Türk şirketlerinin yoğun katılımını organize edebilmek için Premiere Vision, Türkiye’de ofis açmak zorunda kaldı. Ardından da ileri bir adım atarak fuar Türkiye’ye taşındı. Anlaşma bu yılbaşı imzalandı. Yüzde 51’i Premiere Vision’un, yüzde 49’u CNR’ın olmak üzere Uluslararası İstanbul Moda Fuarı AŞ kuruldu. Böylece İstanbul, Premiere Vision’un New York, Sao Paulo ve Şangay’dan sonraki 4. durağı oldu.

Tekstile 500 milyon dolarlık doping

CNR EXPO’DA başlayan ‘Premiere Vision’un en büyük destekçisi Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay fuarın Türkiye’ye gelişinin çok önemli olduğunu söyledi. Burkay, şöyle konuştu: “Bu fuar sayesinde İtalyan ve İspanyol firmalar yakın coğrafyamızdaki pazarlara ulaşma imkanı buldu. Sektörün en önemli oyuncuları bu fuara geldi. Premiere Vision İstanbul, tekstil sektöründe 500 milyon dolarlık iş hacmi oluşturacak.” Première Vision’un ilk kez organize ediliyor olmasına rağmen yoğun talep aldığını vurgulayan Burkay, bir sonraki fuarın 2 kat daha büyük alanda düzenleneceğini söyledi.