20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Mustafa Koç: 2015’te seçimlerle birlikte daha istikrarlı dönem başlar

İki seçimin olduğu, jeopolitik risklerin arttığı 2014’ü “Ekonomimiz kesintiye uğramadı” diye değerlendiren Mustafa Koç, 2015 beklentisini şu sözlerle açıkladı: “Seçimler sonrası 4 yıl seçim olmayacak. O bakımdan daha istikrarlı bir döneme giriyoruz.”

YENER YALÇIN26 Kasım 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Mustafa Koç: 2015’te seçimlerle birlikte daha istikrarlı dönem başlar

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, iki seçimin yapıldığı, jeopolitik risklerin arttığı, ABD Merkez Bankası’nın para musluğunu kıstığı 2014 yılını değerlendirirken, “Bardağın yarısına dolu bakacak olursak ki bu kadar çalkantılı bir dönemden sonra ekonomimiz kesintiye uğramadı” dedi. Koç Holding Şirketleri’nden Arçelik’in Güney Afrika’da 2011 yılında satın aldığı beyaz eşya devi Defy’nin Türk basınına ilk kez tanıldığı sohbet toplantısında Mustafa Koç, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Çalkantılı geçen 2014’te ekonomide kesinti yaşanmamasına dikkat çeken Mustafa Koç, genel seçimlerin yapılacağı 2015 yılı beklentisini şu sözlerle özetledi:

‘Artık işimize odaklanalım’

“Bu seçimden sonra Türkiye’de büyük ihtimalle 4 sene bir daha seçim olmayacak. O bakımdan daha istikrarlı bir döneme gireceğimize inanıyorum. Baktığınız zaman yüzde 3.5-4 büyüme öngörülüyor. Dünyaya baktığımızda özellikle Avrupa’ya baktığımız zaman büyüme oranımız hakikaten gıpta edilecek. Bence artık biraz önümüze bakıp işlerimize odaklanıp hayatımızı idame ettirmemiz lazım diye düşünüyorum.” Ciddi anlamda sanayinin yeniden şekillendirilmesi gerektiğinin altını da çizen Mustafa Koç “Mesleki eğitim çok önemli. Katma değer; bizim özellikle bu cari açık belasıyla başa çıkabilmemiz için enerjiye bağımlı olduğumuz müddetçe daha fazla katma değerli ürünler yaratmak zorundayız. Sanayi evrimini, dönüşümünü gerçekleştirmemiz lazım. İşsizlikle de mesleki eğitime de önem vererek mücadele edebiliriz. Hükümetimiz gerekli önlemleri, daha doğrusu girişimleri yapıyor ama genel bir seferberlik olarak ele alınması lazım. Özel sektör - hükümet - üniversiteler akademi dünyası hep beraber. Yoksa bu sarmalın içinden çıkamayacağız gibi duruyor” diye konuştu. Koç, işsizlik oranı çift haneye çıkarken diğer taraftan fabrikalara formen bulamadıklarını, bunun enteresan bir çelişki olduğunu söyledi.

FUTBOLDAN HİCAP DUYUYORUM, TELEVİZYONU KAPATTIM

Futbolun Koç Ailesi’nde ayrı bir yeri var. Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç Beşiktaşlı. Oğulları Mustafa V. Koç ve Ali Y. Koç ise koyu Fenerbahçe taraftarı. Hatta Ali Koç’un zaman zaman Fenerbahçe’nin başına geçeceği bile iddia ediliyor. Futbolu bu kadar sevmelerine rağmen, özellikle son yıllarda yaşanan olaylar, futbol dışında sahalarda yaşanan her şey Koç Ailesi’nin tutkusunu törpülemiş. Mustafa Koç, futbol konusunda heyecanının bitmek üzere olduğunu söyleyerek “Futboldan hicap duyuyorum. Artık daha ötesi yok. Benim iki kızım da koyu Fenerbahçeli’dir. Formaları giyip cumartesi-pazar maç günleri Kalamış marinanın maç öncesi ritüeline gider, stada girerdik. Tüm bunları bıraktık. Ben bile artık televizyonu açıp maçları izlemiyorum maalesef” dedi. Ardından adı sıklıkla Fenerbahçe başkanlığı için geçen “Ali Koç da böyle mi hissediyor” sorumuza da şu yanıtı verdi: “Onu kendisine sorun onun da düşüncelerinin çok farklı olduğunu düşünmüyorum.”

‘Paradigmaları kıracağız’ diyen Koç, yeni iş alanlarına bakıyor

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Holding’in Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik A.Ş. Genel Müdürü Levent Çakıroğlu ve Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl’la Güney Afrika’nın Durban şehrinde yaptığımız sohbette konu global marka olma ve Türk şirketlerinin satın almalarına gelince, söz gündemin en taze gelişmesi Ülker markasını da bünyesinde barındıran Yıldız Holding’in İngiliz bisküvi devi United Biscuits’i satın almasına geldi.

‘Murat Ülker’i tebrik ettim’

“Küresel oyunda Topluluk olarak henüz istediğimiz yerde değiliz” Mustafa Koç, United Biscuits işlemine gönderme yaptı ve “Ülker’in yaptığı muazzam bir iş. Bunu bir fon ile ortak alıp sonra devralmak... Açıkçası bu kadar dışarıyla ilintiliyiz. Her şeyi takip ediyoruz. Ama ben sonradan baktım. United Biscuits’in bu kadar yaygın olduğunu bilmiyordum. Ülker Grubu nokta atışı yapmış. Zaten Murat (Ülker) Bey’e mektup yazıp tebrik ettim” dedi. Koç Topluluğu olarak da, ana iş kollarının dışında başka sektörlere büyük çaplı bir işe gireceklerinin mesajını veren Mustafa Koç, şunları söyledi: “Kendi know how’ına sahip olduğumuz yabancı ortağımızın olmadığı veya yepyeni bir işe girmemiz lazım. Paradigmaları değiştirmek açısından bizim de bu tip girişimlere açık olmamız lazım, bununla ilgili de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Otomotiv olması mümkün değil. Beyaz eşya, bankacılık, enerji mümkün olmayabilir ana iş dallarımız dışında başka iş dallarına da odaklanabilecek o yaklaşıma açığız. Satın almalara tabii açığız. Yabancı ortağınız olan işlerde zaten onu yapmak mümkün değil. Geriye ana iş olarak baktığımız enerji ve beyaz eşya kalıyor. Onun dışında herhangi bir şey olursa ona açığız.” Mustafa Koç “Olmak istediğimiz yere, çıtayı yüksek yere koyuyoruz” dedikten sonra Uzakdoğu’nun müjdesini daha sonra vereceklerini de sözlerine ekledi. Koç Topluluğu, bu yıl önemli yatırımlar açıkladı. Otomotiv sektöründe Ford Otosan ve TOFAŞ’ın dev yatırımları ile TÜPRAŞ’ın Türk sanayisindeki en büyük yatırımı bunlardan birkaçı... Mustafa Koç, yurt içindeki bu yatırım hamlesinin ardından küresel şirket olma olma yolunda ağırlığın biraz daha dışarıya kayabileceğini söyledi.

OECD Türkiye büyüme tahminini % 3 yükseltti

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye’ye dair gelecek yıl için yüzde 3.2 ve 2016 için yüzde 4 olarak ay başında açıkladığı büyüme tahminlerinde değişiklik yapmadı, bu yıl için büyüme tahminini ise yüzde 3 olarak açıkladı. OECD mayıs ayında bu yıl için büyüme tahminini ise yüzde 2.8 olarak açıklamıştı. OECD dünya ekonomisin için bu yıl yüzde 3.3 büyüme bekliyor.

BBVA alımı Türkiye’nin stratejik olduğunu gösterdi

ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria’nın (BBVA) Garanti Bankası’ndaki hisse alımının, Türkiye’nin stratejik bir piyasa olduğunun altını çizdiğini belirtti. Fitch, BBVA’nın Garanti Bankası’ndaki hisse alımının bankanın uluslararası ağını genişletmesi konusunda fırsat yarattığı vurgulandı.