24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Ankara’nın uçağı, Samsun’un müziği dünya ile yarışıyor

TÜGİAD Türkiye’nin rekabet haritasını çıkardı. 114 bin firma verileri toplanarak hazırlanan rapora göre; Samsun müzik aletleri, Ankara ise savunma sanayisi ile dünya ülkeleriyle yarışıyor.

26 Kasım 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Ankara’nın uçağı, Samsun’un müziği dünya ile yarışıyor

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD), yaptığı araştırma ile 81 ilimizin üretim ve ihracat verilerini analiz ederek il bazında rekabet gücünü belirledi. 114 bin firmanın verileri derlenerek hazırlanan raporda çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Rapora göre, Bingöl, Tunceli, Ardahan ve Iğdır’da imalatını ihraç eden firma yok. Buna karşın eskiden belirli ürünleri ile ünlü olan illerde tablo değişti; Bursa’nın şeftalisi ya da otomotivi, Çorum’un da leblebisi artık geri planda kaldı. Ankara Uçakları, Samsun ise müzik aletleri ile dünya çapında rekabet ediyor. Araştırma sonuçlarını değerlendiren TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen “Eskiden leblebisinden başka bir şeyi bilmediğimiz Çorum dişçilik gereçlerinde, Şeftalisi ve otomobil endüstrisi ile bilinen Bursa artık metal işleme makineleri ve takım tezgahlarında; balıkçılık merkezi Samsun ise artık müzik aletleri ile Ankara ise uçaklarıyla dünya çapında rekabet ediyor” diyerek verilerin Türkiye’deki değişimi gösterdiğini belirtti.

İhracat yapılıyor

Türkiye’ye özgü üretim kalıplarını kırarak dünyada boy gösteren Samsun, dünya pazarlarına gönderdiği müzik aletleri ile imalat ve ihracatta rekabetçi il olarak öne çıktı. Müzik aletleri sektöründe Türkiye’de Samsun’dan başka iki il daha bu nitelikte üretim kapasite ve vizyonuna sahip. Samsun’da 18 sektörde daha rekabetçi üretim yapılıyor. Türkiye ekonomisinin dinamosu durumundaki İstanbul’da 86 sektörde yapılan imalat ihraç ediliyor. İkinci sırada gelen Ankara’da 33, İzmir’de 32, Tekirdağ’da 26, Adana’da 25 sektör “üretimden ihracata” en fazla rekabetçi sektöre sahip iller konumunda. Verilerin değerlendirilmesi sonucunda çıkan tablo ilginç. Bürokrasinin ve devletin başkenti Ankara’nın imalatında, askeri savaş araçları, tarım ve orman makineleri, iletişim, uçak ve uzay sanayi dalları öne çıktı. İstanbul’un üretiminin ana motoru ise bilgisayar ve çevre birimleri, mücevherat, optik ekipman ve cam sanayi.

Doğu’da Antep lider

Gaziantep’te 12 sektörde rekabetçi üretim yapılıyor ve ihracat gerçekleştiriliyor. Kentte rekabetçilik değeri en yüksek sektör bitkisel ve hayvansal sıvı ve katı yağ üretimi alanında ortaya çıkıyor. Gaziantep’in bölgede rakibi ise Kilis. Mardin’de hazır hayvan yemi üretimi, Diyarbakır’da ise taş ve mermer işçiliği rekabetçi üretilen alanlar arasında. Hakkari, Bayburt ve Karabük ise rekabetçi sektör sayısının en az olduğu iller oldu.

Son beş yılda KOBİ sayısı 8 kat arttı

Eleman.net ‘Türkiye’nin KOBİ Haritası’nı çıkardı. 180 bini aşan firma arasında gerçekleştirilen araştırma çalışmasına göre, Türkiye’de KOBİ’lerin sektörel omurgasını inşaat, gıda, tekstil, imalat sanayi ve bilişim teknolojileri oluşturuyor. Araştırma çalışmasının sonuçları Eleman.net’e kayıtlı KOBİ sayısında son beş yılda yüzde 819’a varan bir artış yaşandığını ortaya koyuyor. Eleman.net verilerine göre 2014 yılında ise bir önceki yıla göre yüzde 15 artış yaşayan KOBİ’lerden sektörel olarak en büyük payı yüzde 8.17 ile inşaat alıyor. Hemen ardından sırasıyla; yüzde 6.87 ile gıda, yüzde 6.61 ile tekstil, yüzde 5.11 ile imalat, yüzde 4.87 ile bilgisayar, internet ve BT teknolojileri geliyor. Hükümetin uyguladığı ekonomi politikalarının ana gündem maddeleri arasında yer alan KOBİ’ler, Türkiye ekonomisinin bel kemiğini oluşturuyor. Ekonominin temel aktörlerini oluşturması itibariyle hükümetin ekonomi politikaları arasında öncelikli bir yer edinen KOBİ’ler, Türkiye’nin G20 dönem başkanlığı sırasında sahnenin ana aktörü olmaya hazırlanıyor. Hükümetin KOSGEB aracılığıyla KOBİ’lere sağladığı KOBİ Destek Programı, çok sayıda KOBİ’nin temelini oluşturuyor. Türkiye’nin G20 dönem başkanlığı sırasında Uluslararası Ticaret Odası (ICC) işbirliğinde gerçekleştirmeyi planladığı dünyanın ilk KOBİ Forumu’nun da hükümetin ekonomide KOBİ önceliğinin altını çizen bir girişim olarak dikkat çekiyor.

 

Cardtek’ten şirketlere teknoloji eğitimi

Cardtek Group, ödeme sistemleri alanında geliştirdiği yeni teknolojilerden doğan bilgi birikimini Cardtek Academy şirketi ile çalışanlarının yanı sıra müşterilerine de sunuyor. Cardtek Academy uzman kadrosuyla, yeni teknolojiler doğrultusunda çalışanlara, bankalara, iş ortaklarına, üniversiteler işbirliğiyle öğrencilere, özel ve resmi kurumlara eğitimler düzenliyor. Ayrıca organize edilen Q4 etkinlikleriyle ödeme sektörünü bilgilendirerek farkındalık yaratılıyor.

Sektöre fayda sağlıyor

Cardtek Academy, sektördeki son yeniliklerin ve teknolojilerin işleyişini detaylarıyla anlatarak, eğitim alan herkesin birer uzman haline gelmesini sağlıyor.  Cardtek Academy Genel Müdür Yardımcısı Aytekin Güzeliş eğitim çalışmalarıyla ilgili olarak, sektörün ilgisinden memnun olduklarını belirterek “Sahadan edindiğimiz tecrübe gerek grup içi ve gerekse de grup dışı firmalarla paylaşmasının sektöre ciddi anlamda fayda sağladığını düşünüyorum” diye konuştu.

İhracatın can suyu Türkiye’den geçecek

Dünyada 100 milyar dolara ulaşan üretim değeri ve istihdam olanakları ile süs bitkileri sektörü, ülke ekonomilerinin can suyu olmaya devam ediyor.  Türkiye’nin son yıllarda peyzajı tanıması ve inşaat sektörünün yükselen değer olması ile birlikte giderek gelişen süs bitkileri sektörü ülkemizde de ilgi odaklarından biri. Bu alanda CYF Fuarcılık tarafından düzenlenen, sektör profesyonellerinin bir araya geldiği en kapsamlı fuar olma özelliğini taşıyan Flower Show Türkiye 27-30 Kasım tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açıyor. 55’ten fazlaya ülkeye ihracatı gerçekleştirilen Türk çiçekleri sayesinde, Eylül ayı sonu itibari ile 66.6 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşan sektörün, Flower Show Türkiye’den beklentisi büyük.