19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Ferit Şahenk nakit varlıklarda birinciliği garantiledi

İspanyol BBVA yüzde 14.89’luk Garanti hissesi için Doğuş Grubu’na 5.5 milyar lira ödeyecek. Satış sonrası Ferit Şahenk en zenginler liginde ilk sıraya oturacak.

21 Kasım 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Ferit Şahenk nakit varlıklarda birinciliği garantiledi

İspanya’nın ikinci büyük bankası BBVA, halen yüzde 24.9’una sahip olduğu Garanti Bankası’ndan yüzde 14.89’luk yeni hisse alımına ilişkin anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre BBVA Doğuş Grubu’na 5 milyar 497 milyon 90 bin lira (2.5 milyar dolar) ödeyecek. Satış sonrası Doğuş Grubu’nun payı ise yüzde 10’a inecek. Satışın tamamlanmasıyla birlikte Türkiye’nin en zenginleri sıralamasında 2014 yılında altıncı sırada olan Ferit Şahenk’in kasasına bu satıştan 2.5 milyar dolar girecek. Halen 2.1 milyar dolar nakiti bulunan Ferit Şahenk böylece 4.6 milyar dolar varlık ile Türkiye’nin nakit zenginleri sıralamasında birinciliğe yerleşecek. Bu arada Ferit Şahenk dün Garanti çalışanlarına mail atarak “BBVA’nın ortaklığının bankacılık faaliyetlerimize katkısı yadsınamaz. Var olan vizyonumuzu, insan kaynağı ile daha ileriye taşıyacağız. Garanti Bankası Türk ekonomisine hizmet etmeye devam edecek. Ayrıca BBVA’nın bulunduğu konum itibariyle bankamızdaki birçok arkadaşımız sadece Türkiye’de değil uluslararası platformda da kariyer imkanı bulacaktır” dedi.

Öte yandan tüm bu gelişmelerin ardından Garanti Bankası’na yakın kaynaklar Osmanlı Bankası’nın yeniden canlandırılacağı iddiasında bulundu. Bankaya yakın kaynaklar söz konusu çalışmanın 2-3 aydır yürütüldüğünü belirtirken çok yakında bu yatırımın duyurulacağını da belirtiyor. 1863’te İstanbul’da Bank-ı Osmani-i Şahane adıyla kurulan banka Haziran 1996’da Doğuş Grubu’na katıldı. 31 Ağustos 2001 tarihi itibariyle Doğuş Grubu bünyesindeki Körfezbank ile birleşen Osmanlı Bankası, 21 Aralık 2001’de ana hissedarı Garanti Bankası’nın bünyesine dahil oldu. Bu bütünleşme ile birlikte 2001 yılına kadar Türkiye’nin yaşayan en eski bankası unvanını elinde bulunduran Osmanlı Bankası’nın faaliyeti de sona ermiş oldu.

Ergun Özen’in Garanti başarısı

Daha önce 10 kişilik Garanti Bankası yönetim kuruluna 4 kişiyi atayan BBVA, bundan sonra bu sayıyı 7’ye yükseltecek ve yönetimde çoğunluğu elde edecek. Ancak Garanti Bankası’nda Ferit Şahenk Yönetim Kurulu Başkanı, Ergun Özen de Genel Müdür olarak görevine devam edecek. Bankanın ulaştığı satış değerinde Özen’in son 14 yılda attığı adımların etkili olduğu konuşuluyor. 2000 yılında genel müdürlük görevine getirilen Özen, böylece 13 yıl gibi kısa bir sürede genel müdürlük koltuğuna oturdu. Genel müdürlüğe hızlı başlayan Özen, Garanti Bankası’nı yeni ekonomiye hazırlamak için uğraştı. Şubesiz bankacılık atağına kalktı. İnternetten konut kredisi verdi. Banka şubelerini yeniledi ve 5 farklı müşteri kategorisine ayırdı. Tüketici kredilerinde payını 10 puan artırdı.