26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

‘EN faydalı’ mobilya ihracatçısı

Mobilya ihracatının kilogramı ortalama 3.7 dolarda seyrederken en çok ‘faydalı model’ tescil başvurusu yapan Beşerler Grup, bu değeri 6 dolar seviyesine taşıdı.

Yaşar KIZILBAĞ23 Kasım 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
‘EN faydalı’ mobilya ihracatçısı
Tasarım ve markalaşma yolunda mesafa alan şirketler Türkiye’nin ihracatta 500 milyar dolarlık 2023 hedefi için umut veriyor. Bu hedefe her gün yeni bir taş koyan firmalardan biri de 2009-2010 yılları arasında en çok ‘faydalı model’ ve ‘tasarım’ tescil başvurusu yaparak dikkatleri üzerine çeken Beşerler Grup.
Bünyesindeki Beşerler, Beşgen, Algeno ve Laborty patentli markalarıyla mobilya üretimi yapan Beşerler Group, Türkiye’nin mobilya ihracatının ortalama kilogram değeri 3.7 dolar düzeyinde seyrederken bu değeri 6 dolara taşıdı. Temelleri Zeki Karaman tarafından 1957’de Erzincan’da atılan ve 1982’de Kocaeli’ye taşınarak burada üretime başlayan Beşerler Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Karaman, tasarım ve markalaşmanın ihraç fiyatına etkisinin büyük olduğunu söyledi.
2009-2010 yıllarında en çok faydalı model ve tasarım tescil başvurusu yapan ikinci firma ödülüne ve 2012 yılında da ‘Design Turkey’ yarışmasında ‘Toro Öğrenci Sandalyesi’ ile ‘İyi Tasarım Ödülü’ne layık görüldüklerini belirten Karaman, bugün 30 ülkeye ihracat yapar hale geldiklerini söyledi. Ürünlerinin ortalama 6 dolar ihraç fiyatı olduğunu belirten Karaman yılda yaklaşık 275 bin adet ürün ürettiklerini belirtti.
 
2015’te halka açılacak
 
Karaman “1999 depreminde fabrikamız yıkıldı. 2001 krizinden sonra iş yapma teknikleriyle tanıştık. Zor dönemlerden geçtiğimizde hep işimize odaklandık. Tasarım ve Ar-Ge’ye yoğunlaştık. Şu anda üretimimiz çok yoğun ve iki vardiya halinde devam ediyor. Markalaşma sürecini 2010 yılında yeniden yapılanma olarak gerçekleştirdik.
Ciromuzu bu şekilde 17 milyon liradan 38 milyon liraya çıkardık” dedi. Beşgen markasıyla eğitim ve ofis mobilyaları, Algeno Mimarlık markasıyla iç dekorasyonda A’dan Z’ye özel tasarım projeler ve Laborty markasıyla laboratuar sistemleri ve mobilyaları üretiklerini belirten Karaman “2013 yılında satışlarımızı yüzde 38 artırdık. 2014’te yüzde 20 büyümeyi hedefliyoruz. Satışlarımızın yüzde 28’ini ihracattan gerçekleştiriyoruz.
Bunu yüzde 35’lere çıkaracağız. Pazarda yüzde 5-7 pazar payına sahip olmayı ve ilk 500 sanayi şirketi içinde yer almayı hedefliyoruz” dedi. Karaman yeni yatırımlara kaynak yaratmak için 2015’te halka açılmayı planladıklarını da söyledi. Kaynarca’daki Mobilya İhtisas Bölgesi’nda yeni fabrika yatırımı yapacaklarını anlatan Karaman bu yatırımın 10-15 milyon lirayı bulacağını söyledi. 
 
 
Alaska’ya da Libya’ya da sattı
 
Önümüzdeki yıllarda Katar, Dubai, Tunus, Kırgızistan ve Kazakistan gibi gelişmekte olan pazarlara açılacaklarını da belirten Karaman’ın verdiği bilgiye göre Beşerler’in ürünleri bugüne kadar Avea, Efes Pilsen’e TÜPRAŞ’tan Nuh Çimento’ay kadar birçok tesis ve işletmede kullanıldı. Karaman, Libya Merkez Bankası ile İran’da Apaçi restaurantlarına mobilya verdiklerini anlattı.