19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Gelecek KOBİ'lerde!

TEB ve FODER’in düzenlediği zirveye katılan Obama’nın danışmanı Bryantv “Gelecek para harcadığınız kafe ve kuaförlerde, restoranlarda küçük mağazalarda yani Kobi'lerde” dedi.

28 Ekim 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Gelecek KOBİ'lerde!

OPERATİONHOPE’un kurucusu ve ABD Başkanı Barack Obama’nın finansal okuryazarlık danışmanlarından John Hope Bryantv, Türkiye’nin, 2023 hedeflerine ulaşmak için girişimcilikten başka çaresi olmadığını kaydetti. Bryantv Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) iş birliğiyle düzenlenen ‘Finansal Okuryazarlık ve Erişim Zirvesi’nde ilginç değerlendirmelerde bulundu. Dünya genelinde ailelerin çocuklarına ‘memur ol’ baskısı yapmayı bıraktığını aktaran Bryantv, Apple ve Google gibi dev firmalar çıkarmak için genç girişimcilere fırsat verilmesi çağrısında bulundu. Bryantv “Girişimci gençlere yol açmalısınız, onların çağın gereklerine uygun parlak iş fikirlerine saygı duymalısınız. Dev şirketler çıkarmanın, dünyayla rekabet edebilmenin tek yolu bu” ifadelerini kullandı. İyi bir yaşam için kendi işinin sahibi olma fikrinin ilgi çekici olduğunu belirten Bryantv “Ülkenizin geleceği her hafta para harcadığınız yerlerde. Geçen hafta gittiğiniz kafelerde, kuaförlerde, restoranlarda... Yarın gideceğiniz küçük mağazalarda, KOBİ’lerde. Buralara dikkat edin. Dünyanın en stratejik lokasyonlarından birine sahipsiniz. Önünüzde muazzam bir gelecek var. Bunu elden kaçırmamalısınız. İlla Google’ı kurmanıza gerek yok. Faturalarınızı ödeyebilecek kadar, hayatınızı sürdürecek kadar geliriniz olmalı. Ama fırsatları görebileceğiniz bir yerde konumlanmalısınız” dedi.

‘Finansal okuryazar’

köleler Finansal okuryazarlığın her toplum için hayati önem taşıdığını anlatan Bryantv, 16. ABD Başkanı Abraham Lincoln’un iç savaşın hemen ardından özgürlüğüne kavuşan kölelere finansal okuryazarlık eğitimi verdiğini hatırlattı. İş dünyasında büyümek için başarılı insanlarla vakit geçirmenin faydalı olacağını anlatan Bryantv “Eğer 9 meteliksizle gezerseniz 10. meteliksiz olursunuz. En tehlikeli insan umudu olmayandır. Umudunuz yoksa neden bir fırsat göresiniz ki” diye konuştu.

ABD'de yoksul taksi şoförüydüm

TürkEkonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, kendisinin bir dönem Amerika’daki en yoksul taksi şoförlerinden biri olduğunu anlatarak, girişimciliğin insanı önemli noktalara taşıdığını kaydetti. Finansal okuryazarlık konusunun önemli olduğunu ve bu konuyu banka olarak gündeme taşımak istediklerini belirten Leblebici “Eğer finansal ekosistemi doğru taşlarla oluşturabilirsek, Türkiye bulunduğu konumdan çok daha ileri gidebilir” dedi. MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık da çocuklara erken yaşlarda finansal kaynakları nasıl kullanacaklarını öğretmenin sosyal ve mali gelişmişliği artıracağını ifade etti.

KURUŞLARLA 1.5 MİLYON KİŞİYE MAAŞ

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) Başkanı Özlem Denizmen ise tasarruf oranının Çin’de yüzde 50, Hindistan’da yüzde 38, Türkiye’de ise yüzde 12,5 olduğunu belirterek Denizmen, bunun değiştirilmesi gerektiğini ifade etti. Tasarrufun artmasında kuruşun önemine de dikkati çeken Denizmen, ceplerdeki bütün madeni paralar toplandığında bugün 1 milyon 537 bin asgari ücretlinin bir aylık maaşının ödenebildiğini kaydetti.