25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Hazır giyimciler büyümede ‘internet’le vites yükseltti

2013 yılında tüketicinin e-ticarette hazır giyim ve aksesuara harcadığı para 350 milyonu aşınca hazır giyimciler internetten satışa ağırlık verdi. Bazı şirketler internet satışın payını artırarak daha da büyümeyi planlıyor.

31 Ekim 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Hazır giyimciler büyümede ‘internet’le vites yükseltti

Türkiye’deki internet kullanıcı sayısı 2013 sonu itibariyle 40 milyon kişiye yaklaştı. TÜİK verilerine göre internet kullanıcılarının yaklaşık yüzde 20’si, kişisel kullanım amaçlı online mal ve hizmet alışverişi yapıyor. Kredi kartı kullanıcılarının ise yaklaşık yüzde 33’ünün internetten alışveriş yaptığı belirtilirken, öte yandan son dönemde mobil internet kullanımında belirgin bir artış kaydedildi. Bu veriler ışığında tekstil şirketleri de son dönemde internete önemli ölçüde yatırım yapmaya başladı. Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası’nın yayın organı Tekstil İşveren Dergisi’nin araştırmasına göre şirketler son dönemde bu alana yönelirken, online satışların da ciro içindeki payının giderek arttığı gözlemleniyor. Verilere göre 2012’de Türkiye’nininternet üzerinden giyime harcadığı para 350 milyon TL oldu. 2013 yılının sonunda ise bu rakamın yüzde 15 seviyesinde arttığı söyleniyor.

Doğru yapanlar var

2013’te yıllık toplam mağazacılık cirolarının yüzde 6’lık bölümünün internet satışından geldiğini dile getiren Bisse Genel Müdürü Hakan Gökçe, bu alanın önümüzdeki dönemde oldukça gelişeceğini dile getirdi. “Günden güne bu alandaki ciromuz artıyor. Şu anda yüzde 6’lık bir yer tutan internet cirosunun önümüzdeki iki yıl içinde en çok ciro yapan mağazamızın gelirini geçmesini bekliyorum. Çünkü tüm göstergeler bu yönde” diyen Gökçe, bu nedenle önümüzdeki dönemde kendi internet siteleri için önemli yatırımlar yapmayı planladıklarını söyledi.

1V1Y CMO’su Barış Çekin ise “Tekstil markalarının kendi kurdukları siteler yavaş yavaş büyümeye başladı. Bu işi çok doğru yapan oyuncular  var ve bu alanın önümüzdeki yıllarda daha da büyüyeceğini düşünüyorum” dedi. Sitelerinin mobilde payının yüzde 7.5 gibi sektör ortalamasının üzerinde bir oran olduğunu dile getiren DeFacto Perakende Grup Başkanı İhsan Ateş ise “Dünya trendi yüzde 20’ye doğru gidiyor. Bizim hedefimiz globale yaklaşmak” diye konuştu.