24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Başaran Ulusoy: Rakipleri solladık bu kış 5 milyon turist gelecek

TÜRSAB’ın ‘Kış Turizmi Raporu’na göre 10 yıl önce aralık-ocak-şubat aylarında 2.7 milyon olan kış turisti sayısı, 2015 yılında 5 milyona yükselecek.

21 Aralık 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Başaran Ulusoy: Rakipleri solladık bu kış 5 milyon turist gelecek

Deniz, kum, güneş denildiğinde ilk akla gelen ülkeler arasında olan Türkiye, turizm sektörünü 12 aya yaymak için son yıllarda kış turizmine de ağırlık vermeye başladı. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) ‘Kış Turizmi Raporu’na göre, 10 yıl önce aralık-ocak-şubat aylarında 2.7 milyon ziyaretçi ağırlanırken, bu sayı bu yıl 4.8 milyon kişiyi aştı. 

Master planı hazırlanacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na kayıtlı kayak merkezlerinin sayısı 28, buna Turizm Bakanlığı belgeli olmayan farklı idareler tarafından kayak merkezi olarak belirlenen ya da hedef gösterilen alanlar da eklenince 51’e yükseliyor. Halihazırda Turizm Bakanlığı belgeli 28 tesiste 9 bin 549 yatak kapasitesi varken, hedef bu rakamı 78 bin 645’e ulaştırmak. Rapora göre 2026’da yapılacak Kış Olimpiyatları’na talip olan Türkiye’de yatırım ve tesis anlamında daha gidilecek çok yol var. Son yıllarda tesis sayısının, kalitesinin artması ve talep bu hedefe ulaşmanın devletin de desteği ile çok zor olmayacağını gösteriyor. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, kış döneminde ağırlanan turist sayısının geçen kış 4.8 milyon olduğunu, bu rakamın bu kış döneminde 5 milyonun üzerine çıkmasını beklediklerini anlattı. Ulusoy “Kış turizmine çok uygun olan Türkiye’de turizmciler el ele verirse dünyadaki kayak merkezlerinin yüzde 83’ünü bünyesinde bulunduran Alpler’deki tesisler ile yarışırız” dedi. Kış turizminde Türkiye’nin rakiplerinin arasından sıyrılıp daha çok tercih edilen bir destinasyon haline gelmesi için bir master planı hazırlanacak. 2015’te açıklanacak master planı ile hangi bölgelerin kış turizmi potansiyel taşıdığı belirlenecek ve hangilerinin öncelikli alan olduğu ortaya konacak, yatırım planlaması yapılacak.

BANSKO’NUN 3 KATINA ÇIKTI

Kış turizminin en yoğun dönemi ‘sömestr’ tatiline yönelik Uludağ’da kişi başı gecelik konaklama fiyatları 500 lirayı bulurken, 5 gecelik tatilin faturası ulaşım hariç 2 bin 500 liraya ulaştı. Bölgedeki bu fiyat, son yıllarda Türkler’in ucuz kayak için keşfi olan Bulgaristan’ın Bansko kayak merkezinde bir tatilin neredeyse üç katı. 5 gecelik dağ tatili için Kartalkaya’da 3 bin 200 lira, Palandöken’de 2 bin 100 lira, Erciyes’te ise bin 529 lirayı gözden çıkarmak gerekirken, Fransa Alpleri’ndeki ünlü Meribel’de tatil ise uçakla ulaşım dahil 5 gece 4 bin lira olarak hesaplanıyor. Avusturya’daki Zell Am See’de 5 gecelik fatura 2 bin 473 TL, Fransa’daki Chamonix’de ise 2 bin 755 TL.