24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Sorunlu ülkeler Ette dedi Çinliler hemen taklit etti

Siirtli 6 kardeşin kurduğu erkek giyim markası Ette, Irak, Tunus, Suriye gibi sorunlu ülkelere mal yetiştiremiyor. Zamur Tekstil’in patronlarından Osman Zamur “Ürünlerimiz Irak’ta çok tutulunca Çinliler taklit etti” dedi.

Yaşar Kızılbağ26 Ekim 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Sorunlu ülkeler Ette dedi Çinliler hemen taklit etti

ARAPÇA’DA sülalenin ve aşiretin en yaşlısına denilen ‘Ette’ kelimesini kendisine marka olarak seçen Siirtli 6 kardeşin kurduğu Zamur Tekstil, sorunlu coğrafyalara mal yetiştiremiyor. Yıllardır Irak, Suriye, Libya, Tunus ve Cezayir gibi pazarlara hazır giyim ürünleri satan şirket, karışıklıklar nedeniyle yabancı şirketler bu pazardan gidince marka bilinilirliğini daha da artırdı. Özellikle Irak pazarında Ette çok tutulunca Çinliler taklidini bile yaptı. Yıllardır Merter ve Laleli üzerinden Ortadoğu pazarına mal sattıklarını söyleyen Zamur Tekstil’in ortağı Osman Zamur “Irak’ta konteyner dolusu mallarımızı gördük. Ama baktık bizde böyle bir koli yok. Araştırdık Çin’de üretilmiş” dedi.

Ette’ye sevgileri büyük

Zamur “Irak’ta bilinirliğimiz yüksek. Necef ve Kerbela’ya çok mal satıyoruz. Ürünlerimiz marka ismi verilerek isteniyor. ‘Ette’ Arapça’da aşiretin en büyüğü demek. O yüzden sıcak geliyor bu isim. Irak’ta patentimiz var ama siyasal boşluk olduğu için Çin’in taklit ürünlerine karşı birşey yapamadık” diye konuştu. Cezayir, Tunus ve Libya’da da iyi konumda olduklarını belirten Zamur, sıkıntının olduğu ve uluslararası markaların olmadığı yerlere daha çok mal satıklarını söyledi. Zamur “İstikrarın olduğu yerlere giremiyoruz. Yaşanan olaylara üzülüyoruz ama sıkıntılı yerlere daha rahat mal satıyoruz” dedi.

Suriyeli işadamları Zeytinburnu ve Laleli’de çocuk giyim üretiyor

Osman Zamur, Suriyeli tekstilcilerin Laleli ve Zeytinburnu’nda üretim yaptıklarını belirterek “Suriyeliler Arap piyasasına ciddi anlamda iş yapıyorlar” dedi. Suriye’nin çocuk giyim üzerine önemli bir üretimi olduğunu anlatan Zamur, şunları söyledi: “Tüm coğrafyaya mal veriyorlardı. Oradan kaçan Suriyeli esnaf şu anda Zeytinburnu ve Laleli’de üretim yapmaya başladı. Çok üretici girdi. Onların gelişinin hem artı hem de eksisi oldu. Şimdi onlarla rekabette zorlanıyoruz. Kayıt dışı çalışıyorlar. Avantajı da şu oldu. Suriye’deki imalatçılar gelince müşterileri de Türkiye’ye geldi.” Tekstilin yanında Geozone adında maden sektöründe çalışan bir firmaya ortak olduklarını da anlatan Osman Zamur “Diğer ortaklarımız Fago İnşaat ve Ahmet Akdoğan. Türkiye’nin değişik illerinde 25 adet maden sahamız var. Ağırlıklı krom ve demir. Yozgat’ta ise altın sahamız var. Bu sahalardan Muğla-Köyceğiz’de arama-geliştirme çalışmasına başladık” dedi.