27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Destek verdiğimiz isimleri açıklamadık çünkü... Rahat çalışsınlar istedik

Çin’de düzenlenen kitap fuarında yazarlara destek konusundaki eleştirileri cevaplandıran Kültür Bakanı Müsteşarı Nihat Gül, “İsimler, destek alan yazarların üretim sürecini rahat geçirmesi, alamayanların da rencide olmaması için açıklanmadı” dedi.

Gülcan Tezcan/Pekin31 Ağustos 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Destek verdiğimiz isimleri açıklamadık çünkü... Rahat çalışsınlar istedik
PEKİN Uluslarası Kitap Fuar’ında edebiyata destek projesi ile ilgili tartışmalara açıklık getiren Kültür Bakanı Müsteşarı Nihat Gül, bakanlığının bundan önceki dönemlerde tiyatro ve sinemaya da destek verdiğini hatırlattı. Gül, yazarlara destek projesinin bu alanlardan farklı işlemesinin edebiyatın yapısından kaynaklandığına dikkat çekti.
 
Son karar Kasım ayında
 
Nihat Gül, başvurusu kabul edilen yazarlara desteğin ilk yarısının verildiğini Kasım ayında ikinci bir kurul toplantısıyla ortaya çıkan eserlerin değerlendirilerek nihai kararın açıklanacağını söyledi. 2015 yılı edebiyat destekleri için de başvuru sürecinin başladığını hatırlatan Gül, destek için karar veren jürinin de yine onların isteği üzerine açıklanmadığını sözlerine ekledi.
 
Gül, destek konusundaki açıklamalarına şöyle devam etti:
 
“Bakanlığımız, yazarlarımızın isteği doğrultusunda, destek alan yazar ve şairlerimizin eser üretim sürecini daha rahat geçirmeleri hem de tamamlanmamış olan sürecin neticesinde destek alamama durumunda kalabilecek olan başvuru sahiplerinin rencide olmaması için isimler kamuoyu ile paylaşmamıştır. Destek alan yazarlarımızın kimliklerinin açıklanması kendi inisiyatiflerine bırakılmıştır.”
 
Tek bir geri dönüş olmadı
 
Devletin eski dönemlerde olduğu gibi sanat üreten olmaktan çıkıp nitelikli eserler verilmesi için uygun iklimi hazırlayan bir noktada durmayı hedeflediğini anlatan Gül, TÜSAK’ın da bu anlayışı kurumsallaştırmak üzere hayata geçirilmek istenen bir yapı olduğunu söyledi. Nihat Gül, TÜSAK tasarısını internet üzerinden kamuoyu ile tartışmaya açtıklarını ancak tek bir geri dönüş olmadığını sözlerine ekledi.