23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Dizi kurgu şikayet hak

RTÜK raporunda, şikayetlerle ilgili savcılıkların takipsizlik kararı vermesinin de, vatandaşın kendi gerekçeleriyle şikayetçi olmasının da olağan karşılanması gerektiği vurgulandı.

Nevin Bilgin26 Aralık 2012 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Dizi kurgu şikayet hak

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın da gündeme getirdiği ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisiyle ilgili hazırlanan RTÜK raporunda, dizinin kurgu niteliğinde olduğu, ilk başlarda diziyle ilgili çok sayıda şikayet geldiği, şikayetlerle ilgili savcılığın takipsizlik verdiği ifade edilerek, “Dizi kurgu, memnuniyetsizlik olması normal” denildi.

Hazırlanan raporda, diziyle ilgili olarak 1 Ocak-31 Aralık 2011 tarihleri arasında 189 bin 754 şikayet geldiği, sözkonusu tarihler arasında 514 bin 86 inceleme kriterine tabi tutulduğu, 1 Ocak-11 Aralık 2012 tarihleri arasında ise 28 bin 55 vatandaş şikayeti geldiği, o dönem için dizinin 73 bin 281 inceleme kriterine tabi tutulduğu ifade edildi. Rapora göre Başbakan Erdoğan’ın diziyle ilgili demecinin yer aldığı kasım ayından sonra şikayetlerin artması dikkat çekti.

Raporda, şu ifadelere yer verildi: “Dizi adından da anlaşılacağı gibi kurgu yapımdır ve bu da yayında belirtilmektedir. Kurgusal bir yapım da olsa Türk İslam tarihinde önemli bir dönemde karşılığı ve gerçekliği olan isimleri, tarihi ve mekanları ele aldığı için ve yayınlandığı ülkede halkın tamamına yakını bu kültürün bir parçası olduğundan yapıma ilişkin memnuniyetsizliklerin olması olağan karşılanmalıdır.”

RTÜK raporunda, diziyle ilgili olarak beş vatandaş tarafından ‘özel hayatlarına tecavüz’, ‘halkı din ve düşmanlığa tahrik’ ve ‘Ecdada hakaret’ içerdiği gerekçesiyle suç duyurusu yapıldığı belirtildi.

Sultanın intihar sahnesiyle ceza kesildi

Raporda, dizi için RTÜK tarafından daha önce verilen cezalar şöyle sıralandı: 4.1.2011’de yayınlanan fragmanlar için rapor düzenlenmiş şiddet, cinsellik ve kadının aşağılandığı ifade edilmişti. Yine Kanuni Sultan Süleyman’ın hayatının sadece eğlenceyle ve haremde geçmişçesine gösterildiği, milli değerleri olan, onların tarihin gerçeklerini olduğundan farklı göstererek yıpratmaya çalıştığı belirtilmiştir. RTÜK Kanunu’nun 4.maddesinin e bendine göre dizinin Türk aile yapısına aykırı olmasından dolayı Hülya Alp’in karşı oyuyla oy çokluğuyla kabul edildi. Yine diziye z bendine göre ceza verilmesi uygun bulunmazken buna karşı oy kullanan üyeler Osmanlı padişahının özel hayatının gizliliğine saygısızlık yapıldığını belirterek karara muhalefet şerhi koydu. Öte yandan 16.11.2011’de Hatice Sultan’ın bileğini keserek intihar etmesi nedeniyle düzenlenen raporda ise, görüntülerin buzlama yapılmadan yayınlanması nedeniyle ceza verilmişti.