16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Fatih Akın: Sanat için ölmeye değer

Venedik’te Altın Aslan için yarışacak Ermeni meselesini anlatan ‘The Cut’ filminin aldığı tepkileri cevaplayan ünlü yönetmen, tehdit aldığını doğruladı ve “Bu duruma kendimi 7-8 yıldır zaten hazırlıyordum. Polemiklere hazırım” dedi.

2 Eylül 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Fatih Akın: Sanat için  ölmeye değer

TÜRK asıllı Alman yönetmen Fatih Akın, bazı milliyetçi gruplardan aldığı ölüm tehditlerini doğruladı ve “Sanat için ölmeye değer” dedi. Türkiye’de daha gösterime girmeden aşırı milliyetçi bazı grupların tehdidiyle karşılaşan Fatih Akın’ın ‘The Cut (Kesik)’ filminin dünya prömiyeri, 71. Venedik Film Festivali kapsamında önceki gece yapıldı.

Tehdit konuşmaya zaman yok

Osmanlı dönemindeki 1915 olayları sırasında iki kızıyla bağlantısı kopan Ermeni bir demirci ustasının öyküsünü anlatan filmin gösterimi öncesi yönetmen Fatih Akın, senaryo ortağı Mardik Martin ve filmin oyuncuları ile bir basın toplantısı düzenledi. Agos gazetesine yaptığı açıklamaların ardından aldığı tehditler ile ilgili olarak Akın, “Sanat için ölmeye değer. Filmin yol açacağı tüm bu polemiklere hazır olmak için 7-8 yılımı verdim ve şimdi buna hazırım. Tabii ki tehditler aldım ama bu konuya ağırlık vermek istemiyorum” diye konuştu. 

Amerikalı da empati yapsın

Filminde sözde Ermeni soykırımı ile Amerikan yerlilerine yönelik soykırımı nasıl harmanladığı sorulan Akın, “Ben Türklerin, bir Ermeni kahraman hakkındaki bir filmi sindiremeyeceğini çok iyi biliyorum. Bu nedenle onlarla bir empati yaratmak için yerlilerin soykırımını da ekledim” dedi. Ünlü yönetmen, filmini İngilizce çekmesini “Bu ticari bir tercih değildi. Filmime hakim olmak için İngilizce’yi yeğledim”  sözleriyle açıkladı.