27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Türkiye mozaiğini podyuma yansıttı

İstanbul’da düzenlenen moda haftasında başörtülü model ile androjen mankeni podyuma çıkartan modacı Önder Özkan, “Bu fotoğraf çok beğenildi. Toplum artık bir arada barış içinde yaşamak istiyor” dedi.

Seda Çakmak21 Ekim 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Türkiye mozaiğini podyuma yansıttı

MODASEVERLERİN merakla takip ettiği ‘Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul’ defilelerinde ilk defa başörtülü bir model boy gösterdi. Miami ve Rusya’da düzenlediği defilelerin ardından Türkiye’deki ilk defilesinde başörtülü bir modele yer veren tasarımcı Önder Özkan, “Toplumun fotoğrafını çekmek, Türkiye’nin böyle güzel olduğunu anlatmak istedim. Bu tasarımı biraz değiştirerek İslam’a uygun bir şekilde çok şık bir iş kadını haline de getirebilirim. Ben tesettürde çağdaş Türk modasını dünyaya duyurmaya adayım” dedi.

Dünya markası yok

Anneannesinin gelinlik duvağından esinlenerek hazırladığı ‘She İstanbul’ kreasyonunun tanıtım defilesinde başörtülü bir modelle ve androjen bir mankeni podyuma çıkartan Özkan bu fotoğrafın çok beğenildiğini, toplumun artık bir arada barış içinde yaşamak istediğini söyledi. Yeni bir projeyle dünya çapında bir tesettür markasının ilk adımlarını atacağını belirten Özkan modada tesettür algısını STAR’a değerlendirdi. Başörtülü kadınının toplumun her alanında olduğunu ifade eden Özkan şunları söyledi: Fashion Week defilesinde yapmak istediğim toplumun fotoğrafını çekmekti. Türkiye’nin böyle güzel olduğunu anlatmak istedim. Tasarımlarımın bütün kitleler tarafından giyilebileceğini anlatan bir kadrajdı. Güzel bir denge yakaladım. Her şey bir biriyle uyumluydu.

 Özkan sözlerine şöyle devam etti: Tesettür markalarında iyi tasarımlar çıkmıyor. Markalarımız içinde tesettüre yer veren hiç bir marka yok. Moda haftasında bu tarz tasarımlar yapan tasarımcı da yok. Başörtülü kadınlar artık kamu kurumlarında ya da özel sektörde boy gösteriyor. Ama bu kadınlar için genellikle daha abiye kıyafetler tasarlanıyor. Mesela Fatih’e gittiğim zaman insanları hediye paketine çevirdiklerini görüyorum. Kadınlar sade ve şık kıyafet bulamıyor. Dünya markaları kalitesinde bir tesettür markasına ihtiyaç var.

Gelen turistler bizden giyiniyor

Türkiye’nin ismi marka olarak çok yukarıda. Yüzde 99’u Müslüman olan modern bir ülke. Bütün problemlerine rağmen toplumsal refahı olan bir ülke. İstanbul ise doğunun Paris’i gibi. Dolayısıyla gelen turist bizden giyinmek istiyor. Burada dini ayrımcılığa maruz kalmıyor. Bu müthiş bir etkileşim. Dünya markaları tesettüre uygun koleksiyonlar hazırlıyor.