18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

24 TV Doha'da!

10. Aljazeera Uluslararası Belgesel Film Festivali Katar`ın başkenti Doha`da muhteşem bir törenle açıldı.

24 Ekim 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
24 TV Doha'da!
Filistinli çocukların geleneksel danslarıyla geceye renk kattığı açılışta Filistinli yönetmen Ahmed Hassouna`nın `Broken Strings` adlı filmi gösterildi. İsrail`in bombaladığı Gazze`nin çocuklarının yaşadığı travmalara dikkat çeken film, etkili bir sinema diline sahip ve izleyiciden tam not aldı.
 
`Adımlar` temalı festivalin fuar bölümünde Türkiye`den 24 Televizyonu`nun yanında İran`dan Press Tv, Japonya`dan NHK Interprises ve Küba`dan Mundo Latino gibi dünyanın önemli medya şirketleri yer alıyor. Katar`lı ve dünyadan ziyaretçilerin yoğun ilgisini çeken fuarda İran ve Çin`i tanitan iki büyük stand var.
 
Festival yönetmeni Abbas Arnout 60 farklı ülkeden 160 film seçkisi sunduklarını ve bu seçkide Arap Dünyası`ndan Afrika`ya, Güney Amerika`dan Uzak Doğu`ya geniş bir yelpazede tüm dünyadan bağımsız filmlere yer verdiklerini hatırlatıyor. Festivalin dikkat çeken filmlerinden `Second Hands Refugee`, bir youtube videosundan babalarının Suriye`de attılan bir bomba sonucu öldüğünü öğrenen Filistinli Ailenin kaçış öyküsünü anlatıyor. Türkiye`den Savaş Karakaş- Sibel Mesci imzalı Çanakkale Savaşı`nın sular altındaki izlerini anlatan`Echoes the Deep` ve Esra Yıldız`ın `Breathing Sand` isimli belgeselleri de yarışan filmler arasında. Yunanistan`dan ise Türkiye`de yayınlanan dizilerin geleneklere ve kadın haklarına yansımalarını konu alan `Kısmet` yarışıyor.
 
Bağımsız sinemacı ve belgeselcilere verdiği destekle Orta Doğu`nun ve dünyanın çözülmesi zor sorunlarına ses olmaya devam eden festival, 26 Ekim Pazar günü kazanan filmin açıklanacağı ödül töreniyle son bulacak.