26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Çözüm sürecinde kritik aşama

TRT 1 ekranlarında yayınlanan Enine Boyuna’nın bu haftaki bölümünde çözüm sürecinde gelinen kritik aşama ve Murat Karayılan’ın yaptığı basın toplantısı konuşuldu.

Stargazete.com27 Nisan 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Çözüm sürecinde kritik aşama
Süreçle ilgili medyada genel anlamda olumlu bir havanın hakim olduğunu ve Türkiye adına tarihi günlerin yaşandığı belirten Mustafa Karaalioğlu, programın bu haftaki bölümünün moderatörlüğünü üstlendi. Programın daimi konukları Taha Özkan, İsmet Berkan ve Hatem Ete ise Karaalioğlu’nun süreçle ilgili sorularını yanıtlayıp, gelinen aşama hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İlk kez geleceği olan bir çekilme

PKK’nın 1999 yılındaki çekilme süreci ile bugünü kıyaslayan Taha Özhan, mevcut durum için “İlk kez geleceği olan bir çekilme” dedi.

Sürecin mutabakat çerçevesinde oluştuğu için önemli olduğunu belirten Taha Özhan, bu açıdan bakıldığında Türkiye’de Kürt sorunu anlamında bir ilkin gerçekleştiğini ifade etti.

Çözüm sürecini 1999’da yaşanan gelişmeler üzerinden yorumlayanlara yanıt veren Taha Özhan, “1999’daki çekilmeyi millet ne kadar fark etti?” sorusunu sorarak o gün ile bugün arasında ciddi bir farkın olduğunu belirtti.

Yüzlerce PKK’lı öldürülmüştü

“O zamanki dönemde PKK çekilme kararı aldı. Provoke edildi ve yüzlerce PKK’lı öldürüldü” diyen Taha Özhan, “Burada ise geleceği olan bir çekilmeden bahsediyoruz. Eğer bu iş nihayete ererse bir zemin oluşacak ve o zemin üzerinden de başka şeyler yapılacak” dedi.

Taha Özhan, PKK’nın da “Biz bunu bir an önce halledelim, şu zemini oluşturalım ve asıl yapacağımız işte neler yapıp yapamayacağımızı konuşalım” noktasında olduğunu söyledi. Karayılan’ın açıklamalarının bu yönüyle önemli olduğunu ifade eden Özhan, ‘bunlar çekilmez’ savını savunanların iddialarının ise havada kaldığını dile getirdi.

Bu bir pazarlık süreci değil

Sürecin olması gereken düzeyde ilerlediğini belirten Hatem Ete ise, “İki taraf da bir mesele üzerinde sürekli bir pazarlıkla ilerlemiyor. Bu süreç bir perspektif üzerine ilerliyor” dedi.

Öcalan’ın Nevruz mesajında perspektifi ortaya çıkaran bir üslup olduğunu söyleyen Hatem Ete, Murat Karayılan’ın basın toplantısında da aynı durumun hakim olduğunu söyledi. “Kendi başına bir sürü kaygıyı geride bırakan bir süreç bence” yorumunu yapan Hatem Ete, “Taraflar bir strateji üzerinde anlaştılar. Bu stratejinin nasıl daha sorunsuz hale geleceğine dair adımlar görüyoruz” diye konuştu.

Bazı köşe yazarlarının kafası karışmış

Enine Boyuna’nın bir diğer konuşmacısı İsmet Berkan da süreçte gelinen noktayı medya üzerinden değerlendirdi.

Bazı köşe yazarlarının bakış açısıyla ilgili yorum yapan Berkan, “Karayılan’ın açıklaması gördüğüm kadarıyla özellikle köşe yazarlarının bir bölümünün kafasını karıştırmış gibi gözüküyor. Ben onlara ‘armudun sapı üzümün çöpü muhalefeti’ ismini taktım. Yani ufak tefek ayrıntılardan endişe etme hali” diye konuştu. “Murat Karayılan’ın açıklamasını ikiye bölmek lazım” diyen İsmet Berkan, “Açıklamanın hükümetle neredeyse aynı terminoloji içinde konuşulan kısmı var. Bir de ikinci bir bölümü var” dedi. İkinci bölümde şimdiden geleceğe ilişkin siyasi taleplerin belirtildiğini söyleyen Berkan, “Bir siyasi talepte bulunmak da haklarıdır” dedi. Taleplerin neticesinde “Aaa hükümet bunu da vermiş” gibisinden cümlelerin ortaya çıktığını belirten Berkan, “Halbuki birisinin talepte bulunuyor olması onun verildiği, yerine getirildiği anlamına gelmez” ifadesini kullandı. İsmet Berkan, gelinen son nokta ile ilgili bazı insanların şoka uğramanın ötesinde hayal kırıklığına uğradığını söyledi.