20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Ekranlara ses ayarı

RTÜK, ekranların sadece görüntü ve konuşmalarını değil ses düzeyini de takibe alacak. Dizi, yarışma, film ve reklamlarda ses sınırını aşanlara ceza verilecek.

NEVİN BİLGİN ANKARA30 Temmuz 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Ekranlara ses ayarı

TV’lerde ses düzeyinin zaman zaman sınırları zorlaması üzerine çalışma başlatan RTÜK, yeni bir yasal düzenlemeye gidiyor. Yayınlarda izleyiciyi rahatsız edecek boyutta ses inip çıkmalarının olduğu, bundan sonra kurul tarafından loudness (ses gürbüzlüğü) seviyelerinin ölçülerek takip edilmesi istendi.

Komisyon kanalları gezdi

RTÜK bununla ilgili çalışma yapmak üzere komisyon oluşturdu. Komisyon, Digitürk başta olmak üzere televizyon kanallarına da giderek ses ölçümü sistemlerini yerinde inceledi. RTÜK önümüzdeki günlerde bu konuda bir yönerge çıkararak ses düzeyi açısından da yayın kuruluşlarını denetlemeye başlayacak. Komisyonun raporunda ise şu ifadeler yer aldı: Ses seviyelerinin kısman kişiye göre değişen bir subjektif faktör olsa da düzenlemede genel bir nominal değer olması gerektiği, bazı ülkelerde ses mühendislerinin bulunduğu, ses seviyelerini otomatik kontrol etmenin zor olduğu veya sesin kalitesini bozduğu, medya hizmet sağlayıcılarının ses seviyesini aynı düzeye getirmelerinin sağlanması ve düzenlemenin buna göre yapılması gerekmektedir. Düzenlemenin hayata geçmesiyle birlikte ses sınırını aşan kanallara ceza verileceği bildirildi.