24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Şahin Alpay: Askeri darbe olmaz diyemeyiz

Medya dünyasının nabzını tutan Cihan Medya Haber Dergisi'nin yeni sayısı bayilerdeki yerini aldı. Dergi, Eylül-Ekim sayısına Zaman gazetesi yazarı Şahin Alpay ile yapılan röportajı kapağına taşıdı.

İSTANBUL (CİHAN)28 Eylül 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Şahin Alpay: Askeri darbe olmaz diyemeyiz
Şahin Alpay, röportajda Türkiye'de askeri darbe tehlikesinin tamamen geçmediğini belirtti, subayların Kemalizm ile değil, demokratik kültürle yetişmesi gerektiğini söyledi.

11 yıldır Zaman gazetesinde köşe yazarlığı ve uzunca bir süredir de Bahçeşehir Üniversitesi'nde 'Türk Siyasi Hayatı' ve 'Mukayeseli Politika' dersleri veren gazeteci-yazar Şahin Alpay, basına şimdi askerin yerine hükümetin karıştığını ifade etti. Şahin Alpay, "Askeri vesayetin hakim olduğu dönemde askerler patronlara telefon edip, 'bunu çıkarın, şunu yayınlayın' diyorlardı. Şimdi vesayetçi askerlerin yerini seçimle gelen hükümet almış vaziyette. " dedi.

"SUBAYLAR KEMALİZM İLE DEĞİL DEMOKRATİK KÜLTÜRLE YETİŞMELİ"

Askeri darbe tehdidinin henüz geçmediğini ifade eden Şahin Alpay, askerin sivil denetimden uzak konumunu sürdürdüğünü vurguladı. Gazeteci-yazar Şahin Alpay, şunları kaydetti: "Her ne kadar, son birkaç yılda askerin siyasi rolü geriletilmiş ise de anayasa ve ve yasalarda tanınan bazı ayrıcalıklar, özellikle askeri yargı, Milli Güvenlik Kurulu, Genelkurmay'ın Savunma Bakanlığı'na bağlı olmayışı, dikkate alındığında asker hala önemli bir siyasi role ve özerkliğe sahip. Sivil denetimden uzak konumunu büyük ölçüde sürdürüyor. Asker üzerinde sivil demokratik denetimin tesisi için bu ayrıcalıkları kaldıracak yeni, demokratik bir anayasaya ihtiyaç büyük. Aynı şekilde askeri okulların subayları Kemalizm'le değil, özgürlükçü ve çoğulcu demokratik kültürle eğitmesi büyük ihtiyaç. Hala 'bundan sonra askeri darbe olmaz' diyemiyoruz, ama bu düne nazaran daha uzak bir olasılık."

"SİLAHLARA VEDA EDİLİRSE ÖCALAN NEDEN SERBEST KALMASIN"

Çözüm süreci ile ilgili tespitlerde bulunan Şahin Alpay, Abdullah Öcalan'ın hapiste çok etkin bir hale geldiğini dile getirdi. Çözüm süreciyle AK Parti'nin müthiş bir iş başardığının söyleyen Alpay, silahlara veda edilmesi halinde Öcalan'ın serbest kalabileceğinin altını çizdi. Şahin Alpay, "Kürtlerin bilinen ortak talepleri var. İçinde bulunduğumuz barış sürecinin başarısı, şiddetin son bulması bu taleplerin karşılanmasına bağlı. Etnik kimliğe gönderme yapmayan bir yurttaşlık tanımı, anadilde eğitim hakkının tanınması, yerinden yönetimin güçlendirilmesi yapılması gereken reformlar. Bu talepler karşılanmadan Türkiye bir arada tutulamaz. Öcalan'ın serbest kalmayı zaman içinde gerçekleşmesini beklediği muhakkak... Ama bu konuda bir söz verildi mi, bilemem. Eğer silahlar susar, PKK silahlara veda ederse niye olmasın? AKP hükümeti müthiş bir iş yaptı. 2008'den itibaren, düşman olarak görülen Irak Kürtleriyle normalleşme politikası uygulamaya başladı. Bence çıkarına olduğu gösterildiği zaman Türkiye halkı, yeni politikalara destek veriyor. Eğer çocuklarının ölmediğini görürse, barış sürecine de destek verecektir." dedi.

Şahin Alpay ile yapılan röportajda, darbelerin kendi hayatı üzerindeki etkisi, Türk solu, çözüm süreci ve medyanın hastalıkları gibi birçok konu ele alındı. Röportajın tamamına Cihan Medya Haber Dergisi'nden ulaşabilirsiniz. Bu sayısıyla 54'üncü kez okurlarının karşısına çıkan dergi, yerelden ulusala, Türk medyasından dünya medyasına kadar geniş bir yelpazede haberler sunuyor. Aboneliğin yanı sıra tüm NT mağazaları ile seçkin Yaysat bayilerinde satışa sunulan dergiye, Turkcell Dergilik'in dijital raflarından da erişilebiliyor.