6 Mayıs 2024 Pazartesi / 28 Sevval 1445

Her üç doktordan ikisi sözlü şiddete maruz

Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek, her üç doktordan ikisine sözlü şiddet uygulandığını söyledi. Hasta ve hasta yakınlarının şiddetine uğrayan sağlık çalışanlarının durumunu değerlendiren Elbek, çözümün sıfır tolerans anlayışıyla geleceğini savundu.

14 Mart 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
 Her üç doktordan ikisi sözlü şiddete maruz
14 Mart Tıp Bayramı, İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi evsahipliğinde İl Sağlık Müdürlüğü, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi, İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi ve İzmir Tabip Odası birlikteliğiyle iki hafta sürecek etkinliklerle kutlanmaya başladı. Medical Park İzmir Hastanesi'nde düzenlenen konferansta İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Hemşirelik Bölümü öğrencileriyle biraraya gelen Doç. Dr. Elbek, "Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet" başlıklı bir konferans verdi. Sağlık çalışanlarıyla hasta ve hasta yakınları arasında yaşanan şiddet olaylarının temelinde empati eksikliği, diyaloğun reddi, ötekileştirme ve toplumsal kutuplaşma olduğunu belirten Elbek, "Kamu sağlık kurumlarında çalışanlar, daha çok şiddet görüyor. Hasta sayısıyla doğru orantılı olarak şiddet de artıyor. Ekip uyumunun düşük, yönetici desteğinin az olması ve sağlık çalışanlarının genç olduğu durumlarda da şiddetin arttığı görülüyor." dedi. Sistem içinde değişen değerlerin, sağlık çalışanlarını hasta ve hasta yakınları karşısında tek suçlu gibi gösterdiğini ileri süren Elbek, sağlık hizmetlerinin metalaştığını, yaşamın da tıplaştığını söyledi. Moral, dayanışma, paylaşım ve şefkat değerlerinin yerine bilanço, verimlilik ve sürdürülebilirliğin önem kazandığına dikkat çekerek, "Doktorlar için performans değerlendirmesi, hasta yararına düşünmesi gereken hekimi bonus toplayan kişi haline getirdi. Meslek, puana toplamaya endekslenirse doktor da puan toplayan memur olur. Daha fazla puan toplamayı hedefleyen doktor, hızlı çalışır ve hızlı tükenir." şeklinde konuştu. Osman Elbek, puan toplayabilmek için izin kullanmayan doktorların performansının da düştüğüne dikkat çekti.

Sağlık çalışanı ve yatak sayısının yetersiz olduğunu kaydeden Doç. Dr. Elbek, "Sağlık sistemi taşmış durumda. Araştırmalarda her beş hastadan birinin, 'İçimden bazen doktora vurmak geliyor.' ifadesini kullandığı görülüyor. Basında yer alan, 'Kelepir doktor aranıyor', 'Doktoruyla birlikte satılık hastane' gibi haber ve ilanlar, mesleğin saygınlığını yitirmesine yol açıyor." dedi.