26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

VW de mutlaka Türkiye'ye gelecek

Yakın dönemde Türkiye yerine başka ülkeleri seçen yatırımcıların pişman olduğunu belirten Yatırım Ajansı Başkanı Aycı “VW gibi şirketlerin tercihlerinden pişman olduğunu duyduk. Sonunda gelecekleri ülke Türkiye” dedi.

Birol Keleş27 Kasım 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
VW de mutlaka Türkiye'ye gelecek

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı “Yatırım çeken ülkeler klasmanında ilk 20 ülke arasına girdik. Hedefleri yakaladık. Önümüzdeki 2 yılın planlamasında Ar-Ge ve teknoloji ile enerji yatırımlarını çekerek yıllık 25 milyar dolar hedefine yürüyoruz” dedi. Gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen Aycı, yakın dönemde Türkiye yerine bazı başka ülkeleri seçen yatırımcıların pişman olduğunu belirterek, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde yeni yatırım yapacak çok uluslu şirketlerin odağında olduğunu kaydetti.

14.2 milyar $’la kapatırız

Otomobil devi Volkswagen’in Türkiye yerine Polonya’yı tercih ettiğini, benzer bir hamlenin Hyundai’den geldiğini hatırlatan Aycı, şunları söyledi: “Küresel rekabet Türkiye’nin lehine işliyor. Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in yer aldığı BRIC ülkelerinde sıkıntılar var. Brezilya ekonomisi daralıyor, Çin’de ekonomi yavaşlıyor, Rusya ise ambargo baskısı altında. Güney Afrika ve Güney Kore uzak piyasalarda güçlü. Bizim çevremizde ise Polonya ve Suudi Arabistan ile rekabet ediyoruz. Ancak rakamlar da gösteriyor ki Polonya’yı son yıllarda geride bıraktık. VW gibi şirketlerin son dönemlerde yaptıkları tercihlerden dolayı pişmanlık duyduğunu öğreniyoruz. Sonunda gelecekleri ülke Türkiye’dir” diye konuştu. 2013 yılının ilk 9 ayında 9.4 milyar dolar yabancı yatırımın Türkiye’ye geldiğini aktaran Aycı, bu rakamla geçen seneye göre yüzde 10’luk artış sağladıklarını kaydetti. Yılı 13.5 ile 14.2 milyar dolar ile tamamlamayı beklediklerin belirten Yatırım Ajansı Başkanı Aycı, bu yatırımlardan 2 milyar dolarının imalat, 1.1 milyar dolarının enerji ve 1.3 milyar dolarının ise finans sektörüne gerçekleştirildiğini söyledi. Garanti Bankası’nın kalan hisselerinin İspanyol BBVA’ya satışının henüz kayıtlara geçmediğini de hatırlatan Aycı, önümüzdeki yıllarda başta finans ve enerji olmak üzere ilaç ve sağlık turizmi alanlarında çok önemli yatırımlar konusunda görüşmelerinin sürdüğünü belirtti.

 Ar-Ge’ye ağırlık veriyoruz

İlker Aycı “Yatırım Ajansı olarak yeni bir hamleye ilişkin çalışmalarımız sürüyor. Özellikle enerji, finans ve imalat sektörlerinin yanında Ar-Ge odaklı yatırımlara ağırlık veriyoruz. Bizim yatırımcılardan temel beklentimiz, üretim üsleri ile birlikte Ar-Ge merkezlerini de Türkiye’ye taşıması” diye konuştu.

Milli Takım’ın başarısı etkiler

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, geçtiğimiz 3 yılda doğrudan yabancı yatırım liginde istedikleri puanı yakaladıklarını ve grup liderliğini yakaladıklarını belirterek, önümüzdeki maçlara yoğunlaştıklarını kaydetti. Darısı Milli Takım’ın başına diyen aycı, “Artık puanlar Milli Takımımıza gelsin. Onların başarısı, yatırımları daha da artıracaktır”diye konuştu.