26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

70 yaşında hiç büyümeyen Küçük Prens

İlk kez 1943’te yayımlanan Küçük Prens, aradan geçen 70 yıla rağmen hala bir fenomen. Bardağından tişörtüne, operasından tiyatrosuna her şeyi var. Küçük Prens ’in yeni yaşına özel çıkarılan kitap ise hayranlarını çok mutlu edecek. İçi sürprizlerle dolu!

Aslı Gür8 Aralık 2013 Pazar 07:00 - Güncelleme:
70 yaşında hiç büyümeyen Küçük Prens

Sahra Çölü’ne düşen bir pilot ve B-612 adlı asteroitten gelen bir prens... Bu ikili karşılaşır ve aralarında bir diyalog gelişir. Sonunda tüm dünyada en çok satılan kitaplar arasında yer alan Küçük Prens ortaya çıkar. Kitabın yazarı Fransız Antoine de Saint-Exupéry. Yazarlığının yanı sıra pilot olan Saint-

Exupéry, 1935’te yaptığı hız rekoru denemesinde Sahra Çölü’ne düşmüş, dört gün sonra bir Bedevi tarafından kurtarılmış. Saint-Exupéry, kazadan kurtulmuş kurtulmasına ama bu, onda büyük bir iz bırakmış. İşte o iz, Küçük Prens’in ta kendisi... Saint-Exupéry’nin kaza sonrası kaleme aldığı ve 1943’te basılan kitap bu yıl 70’inci yaşını kutluyor.

Şimdiye kadar neredeyse tüm dillere çevrilen ve dünya edebiyat klasikleri arasında yer alan Küçük Prens, bugün tam bir bir fenomen! Kartpostalları, filmi, tiyatrosu yapıldı; aksesuarları hazırlandı; sergisi düzenlendi, Japonya’da müzesi bile açıldı. 70’inci yıla özel basılan yeni Küçük Prens kitabı ise fanatiklerini çok mutlu edecek. Çünkü içinde hiç yayımlanmamış bölümler, yazarın kendi orijinal çizimleri ve makaleler yer alıyor.

HAYRANDI, ŞİMDİ ÇEVİRMENİ

Şimdiye kadar pek çok yayınevi tarafından farklı baskıları hazırlandı Küçük Prens’in. 70’inci yıl özel baskısı Mavibulut Yayınları tarafından yayımlandı. Küçük Prens’in Güzel Hikayesi adlı kitabın çevirmeni müzisyen ve çevirmen Sumru Ağıryürüyen. Aslında o da bir Küçük Prens hayranı. 20’li yaşlarındayken bu karakterle tanışan Ağıryürüyen, farklı yayınevleri için kitabın çevirisini yapmış.

Küçük Prens bir çocuk kitabı olmasına rağmen çocuklar kadar yetişkinlerin de ilgisini çekiyor. Ağıryürüyen de Küçük Prens’in bir çocuk kitabı olduğunu hiç düşünmediğini, hatta eserin zaman zaman kendi iç sesi olduğunu vurguluyor: “Kitabın tümü uzun ve tek bir cümle gibi tınlıyor içinde. Küçük Prensinsan olmanın çeşitli hallerine hem içerden hem dışardan bakıyor. Dili çok güçlü, tıpkı masallardaki gibi. Siz büyüdükçe farklılaşan, aynı zamanda sizi büyüten kitap. Birçok güçlü edebiyat yapıtından farkı da bu. Doğduğunuzda dikilmiş, zaman zaman gölgesinde serinlediğiniz, gövdesine sarıldığınız bir ağaç gibi, yaşam boyu sizinle olabiliyor. 70’inci yıl nedeniyle çıkan kitapta çok güzel değerlendirmeler var. Yılanla sohbet kısmı kitapta en sevdiğim bölüm.”

Güney Kore’de mahallesi var

- Küçük Prens ’in yazarı bir Fransız olmasına rağmen kitap 1943 yılında önce New York’ta yayımlandı. Fransa’da ise kitap, 1946’da, yazarın ölümünden sonra karton kapaklı bir baskıyla çıkarıldı.

- Kitabın yazarı Antoine de Saint-Exupéry, Küçük Prens ’i yazarken II. Dünya Savaşı sürüyordu.

- Yazar, bu kitapla savaşın ortasında dünyaya bir umut mesajı vermek istedi.

- Küçük Prens  20’nci yüzyılın en çok çevrilen edebiyat eserlerinden biri olarak gösteriliyor. 239 farklı dil ve lehçede basıldı.

- Kitap aynı zamanda tüm dünyada satış rekorları kıran yayınlar arasında. Şimdiye kadar 140 milyondan fazla satıldığı iddia ediliyor.

- Küçük Prens ’in Türkiye’de 106 farklı baskısı var.

- Bu kadar çok sevilince Küçük Prens  ile ilgili birçok sanat dalında eserler ortaya çıkmış. Opera, tiyatro, bale, buz dansı gösterisi, film, çizgi film, çizgi romanı yapıldı. Türkiye’de Nihat İleri ve Laçin Ceylan’ın rol aldığı bir tiyatro oyunu sahneleniyor. Biletleri Biletix’te. 2014’te de sahnede olacaklar.

- Güney Kore’de Küçük Prens için bir Fransız mahallesi bile kurulmuş.  

- Paris’te Küçük Prens Butiği bulunuyor. Burada anahtarlıktan saate, atkıdan nevresim takımına her şey var.

Modern bir masal

Küçük Prens’in büyük fanatikleri sadece kitapları okumakla yetinmiyor, koleksiyonlara da imza atıyor. Bu isimlerden biri de Küçük Prens ile üniversite yıllarında tanışan 39 yaşındaki uzman biyolog Yıldıray Lise: “Evrensel değerleri anlatan modern bir masal olduğu için çok ilgimi çekti. belki de en çok tilki ile olan sohbeti etkilemiştir. Dünyayı ve insanları daha iyi tanımak için en güzel modern edebiyat ürünü. Masallarda bize anlatılan her şey var. Her okuyuşumda farklı tatlar alıyorum. İçinde dostluk ve umut var. Evrensel değerleri çocuk diliyle anlattığından büyüklerin de gönlünü çalıyor.” Yıldıray Lise’nin Küçük Prens’in farklı dillerdeki kopyalarını koleksiyonunda topluyor. Şu an 184 farklı dil ve lehçe, 74’ü Türkçe olmak üzere toplamda 450’den fazla Küçük Prens kitabı var. Lise “Bir de Facebook’ta ‘Küçük Prens Dostluk Platformu’ adlı bir grubumuz var. Amacımız müze kurmak” diyor.