19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Arda boylarını gidip görmeli

Osmanlı’ya başkentlik yapan pehlivanlar kentini gezmeye ne dersiniz? Peki Arda, Meriç ve Tunca Nehri çevresinde tur atmaya? Edirne’nin tarihi yapılarını, köprülerini ve lezzetli yemeklerini keşfetmediyseniz hazırladığımız Edirne rehberine göz atın.

BÜŞRA UĞRAŞ21 Aralık 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Arda boylarını gidip görmeli

Edirne deyince akla ilk önce Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camii, Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Meriç Nehri geliyor. 18. yüzyılda Avrupa’nın en büyük yedi şehrinden biri olan, Osmanlı Devleti’ne yıllarca başkentlik yapan şehir, tarihi yerleri ve antik kentleriyle görülmeye değer. Edirne’ye gidecek olursanız yöresel lezzetlerin tadına bakmayı da unutmayın.

Şehre geldiğinizde dikkatinizi ilk önce Edirne’nin sembolü Selimiye Camii çekecek. Dünya mimarlık eserleri arasında önemli bir yere sahip olan ve Mimar Sinan’ın ustalık eseri olarak nitelendirdiği bu görkemli yapı, sizi kendine hayran bırakacak. Osmanlı tarihinin en geniş mekana kurulmuş yapısı Selimiye Camii’nin yüksekliği 43.28 metre. 31 metre çapındaki kubbesi de ilgi çekiyor. 1575 yılında ibadete açılan caminin iç süslemeleri de büyük bir ustalık örneği. Mekanda gezerken, yöre halkından camiyle ilgili ilginç hikayeler dinlemeniz mümkün. Dini yapılarıyla dikkat çeken şehirde Muradiye Camii, Üç Şerefeli Camii, Eski Camii (Cami-i Atik), II. Beyazıd Camii ve Külliyesi, Saatli Medrese ve Peykler Medresesi’ni de görmenizi tavsiye ederiz.

AYNALI SÜPÜRGE, MEYVE SABUNLARI

Edirne Adalet Kasrı, Rüstem Paşa Kervansarayı, Hafızağa Konağı bu şehrin gezilmeye değer tarihi yapıları arasında yer alıyor. Edirne’de geleneksel el sanatlarını bir arada görebileceğiniz ve otantik bir ortamda alışveriş yapabileceğiniz çarşılar da bulunuyor. Ali Paşa Çarşısı ve Arasta Çarşısı, gezinizin en keyifli ve eğlenceli duraklarından. Kadınların el emeği meyve sabunu, aynalı süpürge, ahşap Edirnekari kutular, badem ezmesi ve Edirne peyniri buradan sevdiklerinize alabileceğiniz hediyelikler bazıları.

Çarşılarda ve ya Selimiye Camii’nin etrafına dizilmiş restoranlarda ilçeye özgü yemeklerin tadına da bakmalısınız... En ünlü yemekleri arasında, Rumeli beğendisi, ciğer sarma, ciğer tava, yanya köftesi, nohutlu ekmek ve deva-i misk şekeri gösterilebilir.

EN GÜZEL KÖPRÜLER BURADA

Edirne köprüleriyle de ünlü bir şehir. Balkanların en büyük nehirlerinden biri olan Meriç, Arda ve Tunca nehirleri üzerinde bulunan özellikle Osmanlı dönemine ait köprüleri keşfetmeden şehirden ayrılmayın. Gitmişken Meriç Nehiri kenarına sıralanmış kafelerde vakit geçirmeyi unutmayın.

Edirne’ye gittiğinizde tarihi dokunun yanında doğal güzellikleri de göreceksiniz. Gala Gölü Tabiatı Koruma Alanı Edirne’nin eşsiz doğal güzelliklerinden biri. Enez ilçesine yaklaşık 10 kilometre mesafede bulunan Gala Gölü doğa ile baş başa vakit geçirmek için ideal.

Dolmenleri ile ünlü Lalapaşa

Edirne’ye kadar gitmişken yağlı güreş sporuyla ünlü Kırkpınar ilçesine de uğrayın. Her sene Haziran-Temmuz aylarında Edirne’de düzenlenen geleneksel Türk sporlarının gözdesi yağlı güreş turnuvaları, şehrin sembollerinden biri. Yaz aylarında pehlivanlar şehrine yolunuz düşerse Kırkpınar Festivali’ni kaçırmayın. Edirne turunuzda tarih öncesi mezar yapıları olan dolmenleri ile ünlü Lalapaşa ilçesini, Ergene Köprüsü ile tanınan Uzunköprü ilçesini de gezi rotanıza dahil edebilirsiniz.