20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Bir sırt çantasıyla Avrupa’yı gezdim herkes yapabilir

Facebook’ta kurduğu InterRail TR sayfasıyla tek bilet ve biraz cesaretle 30 Avrupa ülkesini gezmenin formülünü anlatan Bestami Köse’nin oluşturduğu grubun üyeleri kısa sürede 35 bin kişiyi aştı.

BÜŞRA UĞRAŞ [email protected]26 Ekim 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Bir sırt çantasıyla Avrupa’yı gezdim herkes yapabilir

TCDD’nin de dahil olduğu InterRail Global Pass (IGP), özellikle üniversite öğrencilerin tercih ettiği bir yurtdışı gezi programı. Türkiye’de bu konuda, InterRail TR sayfasıyla Facebook’ta bir topluluk bile oluştu. Grubun kurucusu Bestami Köse, İstanbul Üniversitesi Eskiçağ Dilleri ve Kültürü bölümü öğrencisi bir gezgin. Afrika, Asya ve Avrupa’da toplam 37 ülke gezmiş. 2011 yılından beri InterRail ile seyahat eden Köse, seyahat tutkunlarına gönüllü danışmanlık yapıyor. Köse, ilk InterRail seyahati sonrasında bu konudaki bilgi eksikliğini fark ettiği için insanlarla tecrübelerini paylaşabileceği bir Facebook sayfası kurmuş ve bugün 35 bin 574 takipçisi bulunuyor. Köse “Bana özelden veya gruptan mesaj atan hemen herkese cevap veriyorum. İnsanlarla yakından ilgilenince onlar senin sadece yardım ettiğin kişiler değil arkadaşların da oluyor” diyor. 

SIKICI OLACAK KADAR GÜVENLİ

InterRail TR grubu, Türkiye’deki ‘seyahat etmek masraflı’ algısını da değiştirmeye çalışıyor. İnsanların nasıl bir gezgine nasıl dönüşebileceğinin de ipucunu veren Köse “İhtiyacınız olan tek şey, boş vakitlerinizi iyi değerlendirebilmek ve cesaret” diyor. Deneyimlerini paylaştığı kişilerden en çok ‘güvenliğe’ yönelik sorular aldığını belirtiyor: “Bence bilinmesi gerekli ki bazen Avrupa’nın çok güvenli olmasından sıkılır hale gelebiliyorsunuz!”

HER YERDE YENİ BİR GRUP VAR

InterRail TR ile birlikte Türkiye’de Avrupa seyahatine çıkanların sayısının gittikçe arttığına dikkat çeken Köse, şunları söylüyor: “Biz tur şirketi değiliz, arkadaş grubuyuz. Biz bu işten para kazanmıyoruz, insanların yola çıkması için ihtiyacı olan cesareti veriyoruz. Bu işin para kazanılması öncelik olmadan amatör şekilde de yapılıyor olduğunu herkese göstermek istiyoruz. Sanırım başarıyoruz da”  Grup üyeleri yılbaşı partisi, çay toplantısı gibi organizasyonlarda bir araya gelerek KarsRail, UrfaRail, KaradenizRail ve AkdenizRail adını verdikleri geziler de düzenlediler. UrfaRail adıyla çıktıkları yolculukta grup içinde para ve yardım toplayarak Urfa’da bir köy okulunu ziyaret ettiler. Köse, yakın zamanda BoluRail adı altında kış kampı için Bolu’ya gideceklerini belirtti.

Adres sordum  evlerinde konuk ettiler
 
“Geçen yıl Ventimiglia-Nice trenindeyken, vagonda sadece ben ve 10 sıra önde oturan bir yolcu vardı. Yanına gidip ‘Merhaba, ben Nice-Barcelona trenine aktarma yapacağım. Hangi durakta inmeliyim?’ diye sordum. Kendisinin de o durağa yakın bir yerde ineceğini belirterek bana yardım edebileceğini söyledi. Bana ne yaptığımı sordu. “Öğrenciyim, dünyayı gezmeye çalışıyorum” dedim. Sadece ‘Merhaba’ ile başlayan konuşma sonunda kahkahalarla trenden indik. Aktarma yapacağım treni beklerken eşini aradı ve beni ona tanıttı. Eşinin beni tanımak istediğini söyleyerek onların misafir olmaya davet etti, iki gün onların evinde kaldım. Jerome ve çocuğu Gulia ile aramızda özel bir dostluk oluştu. Bilmediğiniz bir coğrafyada yeni tanıştınız insanların size ‘Sen bizim ailemizden birisin’ demesi gibi anılar sizi yolla bağlar, ait olduğunuz yeri sorgular hale gelirsiniz.”
 
Bana en çok yöneltilen dört soru  ve cevapları
 
Sırt çantama ne almalıyım?

Yolculuğa çıktığınızda sırt çantanızın ağırlığını minimum seviyede tutun. Birkaç parça kıyafet ve zaruri ihtiyaçlarınız (ilaç, kişisel bakım ürünü, havlu vs.) dışında yanınıza yük almayın. Gittiğiniz yerlerden toplayacağınız hatıra eşyalara yer açın!
 
Nerede kalmalıyım? 

InterRaIl ile yolculuğa çıkanlar genelde otellere göre fiyatları daha uygun olan hostellari tercih ediyor. Yolculuğa çıkmadan önce gideceğiniz şehirdeki hostellara göz atmanızı tavsiye ederiz.

Nasıl bir rota izlemeliyim? 

En çok görmek istediğiniz ülke ve şehirlerin bir listesini çıkarmakla işe başlayabilirsiniz. Daha sonra harita üzerinde yapacağınız birkaç küçük çalışma ile rotanızı belirlemeniz daha kolay olacak.

BİR GEZİNİN ASGARİ MALİYETİ NEDİR?

Avrupa’yı görmek isteyenler için InterRail Global Pass bileti en tasarruflu yol. Trenle seyahat edenler 15 günlük bir yolculuğu yaklaşık 3 bin liralık bir bütçeyle tamamlayabiliyor. Gezginler genellikle şehirlerdeki küçük hostellerde konaklıyor ancak maliyeti daha da düşürmek isteyenler çadırla kamp kuruyor.