23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Fatih'te bir dünya kupası

12 ülke futbol takımının yer aldığı mini bir Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan İstanbul, şampiyonluk kutlamalarıyla Rio de Janeiro sokaklarını aratmadı. Peki ama nereden çıktı bu ülke futbolcuları? Şampiyon Senegal takımı oyuncularına sorduk...

Selim Efe Erdem20 Temmuz 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Fatih'te bir dünya kupası

Dünya metropolü İstanbul’da gözümüzden kaçsa da çok ciddi bir yabancı nüfusu oluştu. Sayıları o kadar arttı ki sosyal hayata dahil olmak için zamanla kendi dernek ve cemiyetlerini kurdular. Hatta aralarında kendi futbol liglerini oluşturdular, her hafta antrenman ve maçlar yaptılar. Afrikalıların bir araya gelerek oluşturduğu bu lig o kadar ilerledi ki Dünya Kupası’na alternatif şampiyona bile düzenlediler! “En iyi biziz” diyen şampiyon Senegal’in futbolcularına Türkiye’deki günlerinin nasıl geçtiğini sorduğumuzda, bizi şaşırtan yanıtlar aldık.Afrikalılar, “Siz yemek yiyor musunuz?” sorusuyla da, otobüse bindiklerinde “Bismillah” diyenle de karşılaşmış.

İstanbul’a gelen yabancıların çoğunlukla ilk yerleştikleri Fatih ve Beyoğlu semtleri, on binlerce Afrikalı gencin de ilk adresi. Önyargıların aksine, bu bölgelerdeki suç oranları, İstanbul’un diğer pek çok ilçesindekinden daha düşük. Yaygın görüşte olduğu gibi, Afrikalılar genelde saat veya gözlük tezgahlarıyla seyyar satıcılık yapmıyor, içlerinde mühendis ve esnaflar da var, üniversite öğrencisi de. Ama genelde erkekleri amatör futbolculardan oluşuyor ve profesyonel olabilmek için futbol dışında hiçbir şeyle de ilgilenmiyorlar. Onları sosyal hayata daha çok katmak isteyen Fatih Belediyesi, üç yıl önce Afrika’nın farklı ülkelerinden gelen amatör futbolcuları Dostlukspor forması altında birleştirmişti. Bu yıl ise oluşturdukları Afrika Futbol Birliği ile Brezilya’da Dünya Kupası’na paralel, İstanbul’da 12 ülkeli bir turnuva düzenlendi.

12 ÜLKE BAYRAĞI DALGALANDI

Turnuva, sahadaki oyuncuların gösterişli futbolunun yanı sıra tribünlerdeki uluslararası seyircilerin coşkulu kutlamaları da gerçek bir Dünya Kupası gibiydi. Kutlama görüntüleri, son Dünya Kupası’nın oynandığı Rio de Janeiro sokaklarındaki Brezilyalıların sambalı kutlamalarını aratmadı. Gine-Senegal karşılaşmasıyla başlayan turnuvada Afrikalıların dansları ve müziği, Fatih sokaklarında adeta karnaval havası yaşattı. Nijerya, Zambiya, Senegal, Kongo, Fildişi, Gine, Mali, Burkina Faso, Angola, Güney Afrika ve Somali takımların katıldığı turnuvada iki hafta süren çekişmeli maçların finalinde Somali ve Senegal karşı karşıya geldi. Fatih’teki Mimar Sinan Stadyumu’nda oynanan karşılaşmada iki golle şampiyonluğu kucaklayan Senegalli futbolcular, kupayı kaldırırken “Ülkemizin takımı Brezilya’daki Dünya Kupası’na gidemese de en iyi biziz” der gibiydi. Üçüncülük maçında ise Mali, Nijerya karşısında üstünlük sağladı. Malili Faruk Yaya 8 golle gol kralı, Senegalli Ceesay Modou ise ‘En Centilmen’ oyuncu oldu. 

AFRİKA-İSTANBUL MENAJER HATTI

Peki ama İstanbul’da 12 ülke takımı oluşturacak kadar futbolcu nasıl çıkmıştı ortaya? Meğer İstanbul özellikle Afrikalı gençlerin dünya arenasına çıkması için önemli bir basamakmış da haberimiz yokmuş. Kendi ülke liglerinde dikkat çeken yetenekli gençleri izleyen Afrikalı menajerler, Avrupa kulüplerinin yanı sıra İstanbul ve Anadolu kulüplerinin de kapılarını çalıyor. Türkiye’ye geldiklerinde deneme maçlarına çıkan Afrikalı gençlerin bir kısmı özellikle ikinci ve üçüncü lig kulüpleri tarafından tercih ediliyor. Çünkü hem yetenekli hem daha düşük maliyetliler. İçlerinde, hayallerine ulaşıp Türkiye’de profesyonel futbolcu olan da oluyor, menajerlerin kurbanı olanlar da. Ama bu onların Afrika’dan İstanbul’a ‘Futbol rüyası’ serüvenine çıkmasını engellemiyor. Her yıl yüzlerce Afrikalı genç, İstanbul Fatih ve Beyoğlu’na geliyor. Bazıları evini, arabasını, tarlasını satıyor gelebilmek için kimisi eşini, çocuğunu geride bırakıyor bu rüya uğruna.

Türk kızları güne liste ile başlıyor

Senegal Takımı Teknik Direktörü Amadou Kebe Ndiaye, takımda 26 futbolcu bulunduğunu ve bunların 13’ünün şehir dışında yaşadığını, turnuva için İstanbul’a geldiklerini söylüyor. Afrikalı gençlerin Türkiye’de neler yaşadığını sorduğumuz Ndiaye, insanların genelde iyi davrandığını ama Anadolu şehirlerine gittiklerinde gülümseten hatıralar yaşadıklarını söylüyor. Bazı şehirlerde ilk kez bir Afrikalı gören insanların şaşırdığına vurgu yapan Ndiaye “İnsanlar Afrika’yı tek bir ülke sanıyor. Bize geldiğimiz ülkede araba olup olmadığını soruyorlar. Bazen ‘Siz yemek yiyor musunuz?’ diye soran bile var” diyor. Ndiaye, futbolcuların genelde Senegal’de evli olduğunu, bazılarının Türk kızlarıyla evlenmeyi denediği ama ‘mantık farkı’ yaşadıklarını anlatıyor: “Senegal’de sabah evden çıkarız ve akşam geliriz. Ama Türkiye’deki kızlar sabahları telefon açıp ‘Günaydın’ diyor, sonra nerede olduğunu soruyor. Gün boyu bitmeyen bir listeleri var” diyor. Afrikalıların Türkiye’deki Tuzlu ayrana alışamadığını söylüyor: “Ayranınız çok tuzlu olduğu için şeker atarak içiyoruz. Bizi gören Türkler de halimize gülüyor”

Üniversite okusam da futbolcuyum

Abdoulaye Diallo, Senegal    takımının üniversiteli oyuncularından. Gaziantep Üniversitesi İşletme Fakültesi ikinci sınıf öğrencisi olan Diallo, aslında işletmeci değil futbolcu olmak istiyor. Üniversite, oturma izni için bir araç aslında: “Türkiye’ye ilk geldiğimde amatör liglerdeki Elbistan, Patnos, Şenyurt kulüplerinde oynadım. Orta saha oyuncusuyum. Şu anda bir takımda oynamıyorum çünkü Türkiye Futbol Federasyonu amatör liglerde yabancı oyuncu oynatılmasına izin vermiyor. Bu büyük bir sorun.”  Matalla Fall, 21 yaşında bir defans oyuncusu ve o da ‘Yabancı kuralı’ mağduru: “Senegal AS Douane takımı forvet oyuncusuyken menajerler aracığıyla İstanbul’a geldim. Daha sonra Aydınspor ve

Söke takımlarında oynadım. Senegalli arkadaşlarla birlikte Danimarka’da Avrupa kulüplerinin menajerlerinin yer aldığı seçmelere katıldık. O sırada iki Afrikalı ilticada bulununca, Ren takımına transferim gerçekleşmedi.” Senegal genç milli takımı oyuncusu da olan Saliou Seck ise ”Denizlispor’dan teklif aldım ama sonra bir sorun yaşandı. Türkiye’de oynamak istiyorum” diyor.

Rüyaları gerçek oluyor

Turnuvanın festival havasında geçtiğine dikkat çeken Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, bu sayede İstanbul’da yaşayan yabancı uyruklu amatör futbolculara hayallerinin peşinden koşmak için bir fırsat doğduğuna dikkat çekiyor. Turnuva boyunca, tribünleri dolduran yabancı ülke temsilcilikleri ve vatandaşlarının yanı sıra, çok sayıda ülkeden menajer de Afrikalı futbolcuları izleyenler arasındaydı. Senegal takımı oyuncuları da turnuva sonrasında çok sayıda transfer görüşmesine başladıklarını söylüyor ama profesyonel oyuncular gibi, “Anlaşma sonuçlanmadan takım ismi veya transfer ücreti söyleyemeyeceklerini” anlatıyorlar.

Sosyal yaşama uyumlular

Şampiyon Senegal’in Fahri İstanbul Konsolos Yardımcısı Şadan Cerit, Türkiye’de 3 bin kadar Senegalli bulunduğunu ve yarısının da İstanbul’da yaşadığını söylüyor. Cerit, emniyet birimleriyle yaptıkları görüşmelerde ‘Senegal vatandaşlarının yasalara saygılı olmaları ve sosyal yaşama uyum göstermelerinden dolayı’ kendilerine teşekkür ettiğini anlatıyor: “Türkiye’ye gelen Senegallilerin yüzde 95’i muhafazakar Müslüman. Dini inançlarını da yerine getiriyorlar ve futbol ya da yaptıkları iş dışında hiç bir işle uğraşmıyorlar. Genelde kargo ve tekstil işiyle ilgileniyorlar. İstanbul’daki Afrikalılar arasında iş bölümü yapılmış.”