25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Hareketsiz yaşama ‘Dr. SihirLİ Eller’ karışır

Çekenler bilir bel, sırt, boyun, kas ağrıları kimi zaman hayatı kabusa çevirir.

BERRİN HABERVEREN / [email protected]2 Eylül 2012 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Hareketsiz  yaşama  ‘Dr. SihirLİ Eller’ karışır

Çekenler bilir bel, sırt, boyun, kas ağrıları kimi zaman hayatı kabusa çevirir. Bir de fıtık probleminiz varsa bazen oturmak ya da yürümek gibi çok basit hareketler bile sizi zorlar. Dünyaca ünlü ağrı uzmanı Chet Collins bu sorunların çarelerini ve neler yapılması gerektiğini anlatmak üzere Sapanca’daki Richmond Nua Wellness-Spa’ya geldi. Dünya fizyoterapi literatürüne geçen ‘hareket onarım terapisi’nin mucidi fizyoterapist Chet Collins, elleriyle kas ve iskelet sistemindeki sorunları bularak tedavi ediyor. Kaliforniya’da bir spor kliniğinde çalışan Collins, hareket onarım terapisinin kişinin ihtiyaçları doğrultusunda değişen derin doku çalıştırması, parmak basınç uygulaması ve eklem hareketlerini içerdiğini söylüyor: “Dokunun sınırlarını el ve parmaklarımla tespit ederek tedavi uyguluyorum. Eklem, kas ve bağları normal hareketine kavuşturduğumda, işlevini geri kazanmak üzere ve bölgeyi güçlendirmek amaçlı düzeltici egzersizler ve esnemeler ekliyorum.”

‘Dr. Sihirli Eller’ olarak anılan Collins’in tekniği zaman zaman masajı andırsa da aslında el terapi sistemleri kullanıyor. Sorunlu bölgeye parmaklarıyla basınç uygulayarak rahatlama sağlayan Collins, insan anatomisi bilgisi ve terapi deneyimini, pek çok masaj terapistinin tespit edemeyeceği hareket kaybını düzeltmek için kullandığını hatırlatıyor. Günümüzde neredeyse herkes kas ağrılarından şikayet ediyor, fıtık problemi yaşıyor. Tüm bunların hareketsizlikten kaynaklandığını söyleyen Collins fiziksel aktivitenin şart olduğunu anlatıyor: “Çoğumuz oturarak çalışıyoruz, egzersiz yapmıyoruz. Bu da kaslarımızın zayıflamasına neden oluyor. Bir de üzerine hareketsizlikten kaynaklanan kilo eklenince durum daha da kötüleşiyor.

Her gün yürüyüş, işyerinde merdiven çıkmak gibi fiziksel aktivite şart. İnsan vücudu hep hareket halinde olmak üzere oluşmuştur, dolayısıyla hareket edin. Her gün!”

VÜCUT BİZE AĞRIYLA BİLGİ VERİR

Hareket onarım terapisinde öncelik; kişinin çektiği acıyı, ağrıyı azaltmak. Ancak Collins ömür boyu acısız hayat diye bir şey olmadığı gerçeğini hatırlatıyor: “Vücudumuz, ağrı sayesinde bizi uyarır, daha büyük sorunlarımız olmasın diye bilgi verir. O yüzden vücudumuzu daha yakından dinlemeliyiz. Acı vücudun ilgimizi çekmek için kullanacağı son çaredir. Pilates, yoga ve ağırlık çalışmaları vücudumuzla yeniden iletişime geçmek için çok iyi fırsatlardır. Ancak vücuda birden yüklenmenin de anlamı yok. Eğer spor yapmaya alışkın değilseniz önce hafif aktivitelerle başlayıp adım adım gitmelisiniz. Bilinçli spor yapmalısınız. Eğer yanlış hareketler yaparsanız ağrılarınız artar.”