16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Karadeniz’de sonbahar başkadır

Sonbaharın tadını Karadeniz’de çıkarmak isteyenler için dopdolu bir rehber hazırladık. Şile ve Ağva’da nefes alın, Kerpe’nin doğal kayalarını keşfedin, Maşukiye’nin güzelliğine aşık olun.

BÜŞRA UĞRAŞ [email protected]26 Ekim 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Karadeniz’de sonbahar başkadır

Şile genellikle denizi ile bilinse de aslında bir doğa harikası ve tarihi miras. Bu nedenle de sonbaharda gidilebilecek yerler arasında ilk sıraya koymak gerekiyor! Bir hafta sonunuzu bu ilçeyi keşfe çıkarak değerlendirebilirsiniz. Şile’de Hitit, Roma, Bizans ve Osmanlı Devleti’nden kalan birçok tarihi eser var. Örneğin 1859 yılında inşa edilen Şile Feneri ilginizi çekebilir. Fener, dünyanın aktif görev yapan ikinci büyük feneri olma özelliğine sahip.

Fenerin 600 metre ilerisinde bulunan ve ağlayan bir insana benzediği için Ağlayan Kaya olarak anılan su kaynağını da keşfedin. Ayrıca Cenevizliler döneminden kalan Ocaklı Ada Kalesi’ni ya da Şile Kalesi’ni de ziyaret edebilirisiniz.

Hanımsuyu Çeşmesi ve Kabakoz Köyü Çeşmesi’ne uğramadan dönmeyin. Pek çok doğal güzelliği de içinde barındıran Değirmençayırı ve Hacıllı Şelaleleri’ni görmenizi öneririz. Burada piknik yapabileceğiniz alanlar da mevcut. Hacıllı Köyü’nün yakınlarında bulunan Onbir Göller Vadisi gezi rotanızda olmalı.

Kent dokusunu korumuş ahşap evlerden oluşan Bali Bey ve Hacı Kasım mahallelerinde dolaşıp fotoğraf çekebilir, yöresel lezzetleri deneyebilir ve sevdikleriniz için ünlü Şile bezinden yapılmış hediyeler alabilirsiniz. Şile tatilinizi uzutmuk istiyorsanız, Ağva da iyi bir seçenek. Keyifli geziler!

AKLINIZ KERPE’NİN MANZARASINDA KALACAK

Kocaeli’ne bağlı olan Kerpe, kimilerinin Karadeniz’in Bodrum’u olarak nitelendirdiği küçük bir balıkçı koyu. İlginç kaya oluşumları, yeşili, mavisi ile keşfedilmesi şart! Kartal Kayalıkları ve mağaralar, denizin aşındırması sonucu bugünkü şeklini almış.

Yörenin en ünlü doğal güzelliği... Eşsiz bir manzara izlemek isterseniz Miço Koyu’nu da ziyaret etmenizi öneririz. Eski Kerpe yolunda yürüyüş yapmadan dönmeyin. Kerpe pazarında bulunan organik ürünleri de mutlaka denemelisiniz. Kandıra yoğurdu ve peyniri de tadılmalı.

Aşık olunası güzellik Maşukiye

Maşukiye pek çok büyük şehre yakınlığı ile bilinen bir doğa harikası! Beldeye geldiğinizde oraya neden ‘aşık’ anlamına gelen ‘maşuk’ adını verdiklerini anlayacaksınız. Kendine hayran bırakan bir güzelliğe sahip. Buraya sadece günübirlik bir kaçamak yapıp kahvaltı yapmaya  gidebilir ya da kendinize kısa bir tatil hediye edebilirsiniz. Dere kenarında gezinmek, kiremitte alabalık yemek, temiz hava ve manzara iyi gelecek.

ŞEHİRDEN SIKILDIYSANIZ AĞVA’YAKAÇIN

İstanbul’da yaşıyorsanız ve kısa bir süre de olsa nefes almaya ihtiyacınız varsa tavsiyemiz Ağva’ya gidin! Bu şirin beldede geçireceğiniz zamanlarınız otel odasında harcanamayacak kadar değerli. Ağva, bir yanda Yeşilçay diğer yanda Göksu Deresi ve Karadeniz’e bakan kumsallarıyla birçok güzelliği içinde barındıryor. Küçük bir belde olmasına rağmen burada yapabileceğiniz çok fazla etkinlik var. Kilimli Koyu, Kadırga Koyu, Yeşilçay, Kalem Köy, Hacılı Köyü, Akçakese Köyü ve Aşıklar Koyu listenize ekleyebileceğiniz yerlerden sadece birkaçı. Ağva’ya geldiğinizde mutlaka bisiklet ve nehir turlarına katılın. Balık tutabilir, fotoğraf çekebilir, trekking ve bitki gözlemciliği gruplarına katılabilirsiniz. Nehir restoranlarında ızgara balıkların tadına bakmayı da unutmayın.