27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Klasik, cüretkar ve komik

Müzik grubu Pagagnini, ritmi yüksek ve komik bir klasik müzik konseri vermek için İstanbul’a geliyor. Paganini’nin dehasının referans oluşturduğu gösteriyi keman virtüözü Ara Malikian ile konuştuk.

HALE KAPLAN ÖZ23 Kasım 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Klasik, cüretkar ve komik

Klasik müzik tarihinin en önemli keman virtüözlerinden Niccolò Paganini’nin efsaneleşmiş eserlerinden ilham alan Ara Malikian ve Yıllana’nın kurduğu ‘Pagagnini’ 26 Kasım’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda izleyici ile buluşacak. Konser bilindik klasik müzik konserlerinden epey farklı bir konseptte: Sürprizli, sihirli, ritmi yüksek ve komik. Paganini’nin dehası bu ilginç gösterinin sadece adına değil, tüm akışına referans oluşturuyor. Usta sanatçının cüretkar kişiliği, sofistike kompozisyonları ve hayranlık uyandıran yeteneğini böylesi bir gösteriyle sahneye taşıyacak olan Ara Malikian özellikle genç dinleyici kitlesini konser salonuna çekebildiği için memnun.Keman virtüözü Malikian, konser için Thomas Potiron, Eduardo Ortega, Gartxot Ortiz ile birlikte Mozart, Pachalbel, Chopin, Boccherini, Sarasate ve Paganini’nin bestelerinin yanında rock ve folk öğelerin de yer aldığı bir çalışma hazırladı. Sanatçı, klasik müzik deyince aklımıza gelen asık suratlı formu yıkacak olan projeninin ortaya çıkış fikrini şöyle özetliyor: “Klasik müzik dünyasının genel olarak katı ve ciddi bir tavrı var. Bu tavır klasik müziği çok iyi bilmeyenleri maalesef uzaklaştırıyor. Aslında klasik müzikten zevk alabilmek için bir klasik müzik uzmanı olmanız gerekmiyor. Bu projenin çıkış fikri sadece klasik müzikle eğlendiren bir gösteri hazırlamaktı. Bununla birlikte gençleri de gösterilere çekebilmek bize büyük keyif veriyor.”

Konu kemansa başkası düşünülemez

‘Pagagnini’ bir proje olarak tamamen gösteri grubu Yllana’nın prodüksiyonu. Yllana, bunun için yazar, müzisyen, mizansen oluşturan sanatçılar ve illüzyonistlerden oluşan dev bir ekiple çalışıyor. Ara Malikian bu gösterinin omurgasını neden bir başka müzisyen değil de Paganini’nin oluşturduğunu  “Onun sıra dışı kişiliği ile birebir örtüşmesi” ifadesiyle açıklıyor. “Paganini sadece ekip olarak hepimizin hayranlık duyduğu bir efsane değil eminim. Klasik müzikle çok yakından ilgilenmeyenlerin bile çok iyi bildikleri büyük bir yıldız. Ayrıca kendi döneminde de büyük kalabalıklara klasik müziği sevdiren dev bir müzisyen”  diyen Malikian, kemanın ön plana çıktığı böyle bir müzikal için başka bir ismin düşünülmesinin mümkün olmadığını da sözlerine ekliyor.

U2’dan şarkılar ve daha neler neler

Konser için seçilen bestelerinin çoğu teknik beceri gösterisi niteliğinde. Ekip bunun üstesinden gelebilecek yeteneğe sahip. İşin mizah kısmı da Ara Malikian’a emanet edilmiş. Sanatçı bu sorumluluğu almaktan büyük keyif aldığını belirtiyor: “Bizim için eğlence kısmı kadar müzikalite de önemli. Sahnede Mozart, Vivaldi gibi en ünlü klasik müzik bestecileri dışında, yine milyonlara kaliteli müzikler ulaştıran U2 gibi ünlü grupların eserlerine sürpriz yorumlar getireceğiz.”