25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Ne olur gitme!

Twitter, Facebook, Google Plus... Bu sosyal ortamlardan sıkılıp gitmek istiyor olabilirsiniz. Peki ama yazdığınız onca şey, yüklediğiniz fotoğraflar, yorumlar, beğenmeler, retweetler ne olacak, hiç düşündünüz mü?

SOSYAL GEZGİN/ERTUĞRUL FINDIK/http://sipesifik.com/ertugrul23 Eylül 2012 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Ne olur gitme!

Bir heves kendimizi içine attığımız sosyal ortamlardan bazen sıtkımız sıyrılır. “Ne işim var benim burada?” deriz. Bir ekrana harfler ve resimler eklerken kendimize yabancılaşırız aniden. Çok sık gittiğimiz bir mekandan sıkılınca yaptığımız gibi çıkmak, kaybolmak isteriz. Ya yazdığımız onca şey? Ya yüklediğimiz onca fotoğraf? Yorumlar, etkileşimler, beğenmeler, retweetler... Sanal sosyal ortamlarda yer almanın nasıl psikolojik ve sosyolojik gerekçeleri varsa onca şey yazdıktan ve yaptıktan sonra hesap kapatmanın da öyle gerekçeleri var.

Sosyal medya hesaplarını kapatma isteğinin altında yatan iki ana etken var. Birincisi yabancılaşma. Gerçek hayatta bir arada olmanın imkansız olduğu bir toplulukta var olmak, bir şeyler paylaşmak, kişisel maceralarınızla ilgili mahrem ipuçları vermek bazen insanı tarif edilemez bir yabancılaşmanın ortasına iter. Kendinizi birden uzayda gibi hissedersiniz. Her şey anlamsızlaşır. Kelimeler, kimlikler kaybolur. Ve birden kendinizi duman dolu bir ortamda nefessiz kalmış gibi dışarı atmak istersiniz.

İkinci sebep birincisine oranla daha yüzeysel. Bazen bulunduğunuz bu sosyal ortamları kendinize yakıştırmazsınız. Var olduğu sosyal statüyü korumak için etrafına kalın çizgiler çekmeye bayılan insanoğlu, bazen “Artık yeni yetme ergenler takılıyor” diye Facebook’u, “Aman be buralar da aynı Facebook gibi oldu” diyerek Twitter’ı, “entel dantel mekanı” diye Tumblr’ı, “Hep aynı görüşten insanlar var” diyerek Sipesifik’i, “Çok güzel aslında ama hep teknolojik şeyler paylaşılıyor, hiç eğlenceli değil” diyerek Google Plus’ı terk etme isteği duyar. Yani insan aslında hayatını, fikir ve varlığını kendisi gibi olanla ya da özendiği, olmak istediğiyle paylaşmak ister. Bir bakıma sosyal mecra, insanın kendine yakışanı giymesidir.

PİŞMAN OLUP GERİ DÖNECEKSİN

Araştırmalar, sosyal mecralarda hesap kapatanların ortalama 10 günden az süre içinde hesabını yeniden açtığını söylüyor. Bu da hayatını pişmanlıklar üzerine kurmuş insanoğlunun modern zaaflarını gözler önüne seriyor. Çektiğimiz bir fotoğrafı sadece annemize gösterince tatmin olmadığımızı fark etmek gibi mesela. Ya da bir sohbet sırasında muhteşem bir cümle kurup, bu cümlenin tam da Twitter’lık olduğunu fark etmek gibi. Kim bilir ne çok retweet alırdı. Hemen hemen tüm sanal sosyal mecralar, insanların hesaplarını kapattıklarına pişman olup geri geleceklerini bildikleri için hesap kapatmak yerine hesabı dondurmayı daha uygun görüyorlar. “Nasıl olsa geri geleceksin, biz yazdığını yaptığını şöyle kenarda tutalım, geri dönersen aynen bıraktığın gibi bulabilirsin bunları” diyorlar.

Her sosyal mecra üyesi bir gün hesap kapatmayı tadacak. Gerek bunalıma girip yapacak bunu gerekse artık ‘takıldığı’ yerin modasının geçtiğini zannedecek ama yine de pişman olup geri dönecek. Yeterince hızlı değilse ve geri döndüğünde yazdığı onca şeyin artık geri alınamaz şekilde silinmiş olduğunu fark ederse yeni bir kullanıcı adı bulacak, yeni profil fotoğrafı yükleyecek, “Ben geldim” diyecek, eski takipçileri eski dostları sanal ellerle dürtecek. Hesabı kapatırken kendine yabancılaşan insan, hesabı yeniden açarken tanınmaz halde kendini ispata uğraşacak.

Twitter’da hesap kapatmak

TwItter, hesap kapatmak istediğinizde 30 gün süre ile yazdıklarınızı ve fotoğrafları saklamayı vaat ediyor. 30 gün içinde yeniden giriş yaparsanız hesabınız yeniden aktive ediliyor. Hesap kapatma bağlantısı profil ayarlarında yer alıyor.

GOOGLE PLUS TEKNOLOJİK

Google Plus “Arkadaşınız sizi özleyecek” demiyor. Dilerseniz “Sizi zorla üye yaptığımız Google Plus’tan çık, dilerseniz komple Google dünyasından çık” diyor. Hesap kapatma ekranı da diğer ekranlar gibi çok ‘geek’ görünüyor. Hiç hesap kapatasınız gelmiyor.

Facebook’ta hesap kapatmak

Hesap kapatma düğmesi ortalıkta değil ama hesap dondurma var. Hesap dondurma sayfasına girildiğinde, arkadaş fotoğrafları gösterilip “Bu arkadaşın seni çok özleyecek” şeklinde mesajlar veriliyor ve aslında hesabının kapatılmadığı, sadece dondurulduğu belirtiliyor. Hesabı bütünüyle kapatmak için ilgili bağlantıya yardım sayfalarından ulaşılabiliyor. Hesabı bütünüyle kapatsanız bile 14 gün içinde yeniden giriş yaparsanız her şey geri geliyor.