20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Ona hayalini söyle gerçeğe dönüştürsün

Boğaz’dan yüzerek geçmeyi ya da Bengal kaplanlarıyla birlikte fotoğraf çektirmeyi mi istiyorsunuz? Veya popüler bir aşçı olmak, dünyaca ünlü isimlerle çalışmak mı? Üniversitelilerin bu isteklerini gerçekleştiren ‘algı stratejisti’ Semih Yalman nam-ı diğer ‘Hayal Avcısı’ ve gençlerle konuştuk.

ASLI GÜR [email protected]6 Nisan 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Ona hayalini söyle gerçeğe dönüştürsün

EZGİ Ergene, 20 yaşında. Işık Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencisi. En büyük hayali National Geographic kaşifleriyle belgesel çekimine katılmaktı. Süheyla Tan, Cumhuriyet Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi. Onun hayali ise bir gün İstanbul Boğazı’nı yüzerek geçebilmek. Ezgi ve Süheyla gibi daha pek çok gencin hayalini gerçeğe dönüştüren biri var: Semih Yalman. Koç Üniversitesi’nde algı yönetimi üzerine dersler veren ve kendisini algı stratejisti olarak tanımlayan Yalman, ekibiyle üniversite üniversite dolaşıyor. Dreamstalk başlığı altında öğrencileri sahneye çıkarıp onların hayallerini dinleyen Yalman, aralarından birini seçiyor ve hayalini gerçeğe çeviriyor. Amacı, gençleri harekete geçirmek ve hayal kurmanın kötü bir şey olmadığını göstermek!

MOTİVE ETMELİ

Her şey, Semih Yalman’ın üniversitelerdeki seminerleri sırasında öğrencileri dinlemenin daha iyi sonuç verdiğini fark etmesiyle başlamış. Eski öğrencisi Ezgi Utan ile birlikte yeni bir seminer modeli arayışına giren Yalman, 2013 yılından itibaren artık kendisinden daha çok öğrencileri konuşturmaya başladığını anlatıyor: “Gençler hayallerini diledikleri gibi anlatabilirlerdi. ‘Bunu nasıl yapabiliriz?’ diye düşünürken eski öğrencim Ezgi ile birlikte Dreams Talk için harekete geçtik. Üniversite kulüplerinde 20 dakika süren bir konuşma yapıyor, ardından öğrencileri sahneye çıkarıp hayallerini dinliyorum. Ezgi Utan, sponsorumuz n11.com’un CEO’su, bir öğrenci ve benim de bulunduğum bir jüriyle her üniversiteden bir öğrencinin hayalini seçip gerçeğe dönüştürüyoruz.”

IŞINLANMAK İSTEDİ

Proje kapsamında altı şehirde yedi üniversiteyi ziyaret eden ekip, yaklaşık beş bin gencin hayallerini dinlemiş. Bu sırada gençler arasında sahnede ağlayan da olmuş, ‘Aslında benim hayalim yokmuş’ diyen de: “İstanbul Boğazı’nı yüzerek geçmek isteyen de var, ışınlanmayı hayal eden de... En uçuk hayal ışınlanmayı isteyen arkadaşınkiydi. Biri dünyanın dışına çıkıp meteor taşlarını toplamak ve onlardan enerji üretmek istemişti. En komiği ise ABD’deki Özgürlük Anıtı’nın altında mangal yakmak isteyen öğrenciydi. Her üniversitede ayrım yapılmayan ve insanların fikirlerinden dolayı ölmediği, barışçıl, demokratik bir ülkede yaşamak istediğini söyleyenler oluyor.”

BANA ‘HAYAL AVCISI’ DİYORLAR

Şimdiye kadar dört gencin hayalini gerçeğe dönüştürdüklerini belirten Yalman, seçimi ‘Hayalleri diğer gençlerin hayallerine motivasyon sağlayan öğrenciler arasından’ yaptıklarını ve bu sayede hayal kurmanın bireysel ilerlemeye katkısını anlattıklarını söylüyor.

Peki Dreamstalk ekibi şimdiye kadar hangi hayalleri gerçekleştirdi? İlk olarak National Geographic kaşifleriyle fotoğraf çekimine katılmak isteyen Ezgi Ergene’nin hayalini gerçekleştirdiğini belirten Yalman, şimdilerde Sivas’ta yaşayan Süheyla Tan’ın İstanbul Boğazı’nı yüzerek geçme hayalini gerçekleştireceklerini anlatıyor: “Çocukluğundan beri hayali Boğaz’ı yüzerek geçmekmiş. 20 Temmuz’daki Boğaz Yarışı’na sokacağız onu. Antrenör tuttuk, haftada beş gün yüzüyor. Önemli olan yarışta kaçıncı olduğu değil, hayalinin gerçekleşmesi. Ceren Saner’in hayali ise fotoğrafçı olmakmış. Çünkü babasını küçük yaşta kaybetmiş ve onu fotoğraflardan tanımış. Salonda konuşunca hepimiz ağladık. Şu anda bizimle tüm Dreamstalk etkinliklerine geliyor ve gençlerin hayalini anlatırken gözlerindeki ışığı çekiyor. Bunlardan bir sergi yapacak ve kitap çıkaracağız. Bunun gibi pek çok hayali desteklediğimiz için çevremdekiler bana ‘Hayal avcısı’ diyor.”

Bengal kaplanıyla karşılaşmak heyecanlı bir serüvendi

20 yaşındaki Ezgi Ergene’nin hayali National Geogprahic kaşifleriyle bir çekime katılmaktı. Ezgi geçtiğimiz günlerde bir Bengal kaplanı belgeseli çekimine gitti. Hayalini gerçekleştirdiği için kendisini çok mutlu hissettiğini belirten Ergene “Semih Yalman ve ekibi, hayallerime giden yolda bana çok önemli bir kapı açtı. Bengal kaplanıyla karşılaşmak heyecanlı bir serüvendi. Kaşiflerle birlikte fotoğraf çektim. Dreamstalk sayesinde hayal kurmanın ne kadar güzel bir şey olduğunu gördüm. Hayallerin aslında gerçek de olabileceğinin farkına vardım” diyor. 

DREAMSTALK SAYESİNDE AŞÇILIK KURSUNA GİDİYORUM

Yemek yapmayı çok seven Dilara A.’nın hayali ise dünyaca ünlü bir aşçı olmaktı. 24 haftalık profesyonel aşçılık kursuna başlayan Dilara A. hobisini meslek olarak yapmak istediğini söylüyor: “En büyük hayalim aşçı olmaktı. Dreamstalk sayesinde bu hayalim gerçekleşiyor. Ekipten Ezgi ile yemek yerken hayalimin maalesef gerçek olmayacağını ama bana iki günlük bir workshop ayarladıklarını söylediler. Bir workshop seçmek için yemek kursunun internet sitesine girdiğimde hayalimin gerçekleştiğini gösteren bir yazı çıktı. Çok heyecanlandım.”

Trafik var, boğazı yüzerek geçmek istiyorum!

Projede hayali gerçekleşecek olan gençlere sürprizlerle bu durum açıklanıyor. Sivas’ta yaşayan 19 yaşındaki Süheyla Tan İstanbul Boğazı’nı yüzerek geçme hayalinin gerçek olduğunun eğlenceli bir sürprizle açıklandığını söylüyor: “Konferansta konuşmam için beni seçtiklerinde, beş yıl önce İstanbul’a giderken kurduğum hayal aklıma geldi. Aşırı trafikten dolayı Boğazı yüzerek geçmek istemiştim. Bana ulaşmak için önce ablamı aramışlar, sonra sınıftaki arkadaşlarımı ayarlamışlar. Herbirine palet, gözlük ve bone dağıtmışlar. Derse girdiğimde herkesin üzerinde bunlar vardı. Şaşırdım! Sonra hayalimin gerçek olduğunu söylediler. Başta inanamadım, rüyada olduğumu sandım. Şu an antrenman yapıyorum daha iyi yüzmek için. Bana hayal kurmanın saçma bir şey olmadığını gösteren Dreams Talk ekibi oldu. Hayal kurmak çok eğlenceli! Gelecekle ilgili çok fazla hayalim var, arkadaşlarım bu yüzden bana ‘Hayalperest’ diyor. Ama gerçekleşmesi imkansız görünen hayalimin kabul olduğunu görünce hepsi çok şaşırdı. Onlar da hayal kurmaya başladı.”

Hayalimin gerçekleşeceğini öğrenince inanamadım

DreamsTalk projesinde hayali gerçekleşenlerden Ceren Saner, Koç Üniversitesi İşletme Bölümü son sınıf öğrencisi. Saner, farklı bir deneyim yaşamış: “Sahneye çıkıp hayalimi anlattığımda kabul edileceğini düşünmemiştim, fotoğrafla olan bağımı anlatmak çok zordu. kendimi tamamen savunmasız hissetmiştim ama aynı zamanda hayalimin peşinden koşmak için attığım bu adım kendimi güçlü hissettirmişti. Hayalimin gerçekleştirileceğini öğrendiğim an inanamadım. Böyle bir projenin içinde, başkalarının hayallerinin gerçekleşmesini görüntüleyerek var olmak da beni çok mutlu ediyor. Fotoğrafçı olabilmek benim için önemli çünkü çektiğim karelerle kendi kahramanımı yaşattığıma inanıyorum. Hiç tanıyamadığım babamı fotoğraflardan tanımaya çalışıyorum. Fotoğraf çekerek, var oluşumu ortaya koymaya çalışıyorum.”