20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Safları sıklaştıralım beyler

Otomobiller trafikte can çekişirken fakir ama gururlu gencin hızlıca yanlarından geçmesini sağlayan bir araç o. Ama binmek biraz sıkıntılı oturmaksa mucize! En büyük kabussa tam ‘oturdum’ derken karşınızda yaşlı bir çift göz belirmesi. Metrobüs, sosyal medyanın yeni fenomeni.

Fatma Karaman/[email protected]2 Aralık 2012 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Safları sıklaştıralım beyler

‘BİNMEK için çaba sarf etmenize gerek yok, kalabalık sizi bir şekilde içeri doğru sürüklüyor zaten’. ‘Birkaç kere yoğun saatlerde kullanmak zorunda kaldım. Zaman tünelinde yolculuk gibiydi, o an o gün Malazgirt Savaşı’nda akın akın Anadolu’ya akan insan selinin torunlarını gördüm, o ruhu yakaladım’. ‘Bir defasında sıkışıklıktan ötürü 20-25 saniye kadar ayaklarımın yerden kesilip havada durmuşluğum var!’ Bu yorumlar Ekşisözlük’te metrobüs başlığından... Anavatanı Hollanda olan ve Türkiye’ye 2007’de gelen metrobüs, İstanbullularla buluştuğu anda kültürünü de beraberinde getirdi. ‘Kültür’ diyoruz çünkü her geçen yoğunlaşan İstanbul trafiğini ‘rahatlatan’ ve hızlı yolculuk imkanı veren metrobüse talep çok olunca bu kez ‘metrobüste insan trafiği’ başladı! Ekşisözlük’te 254 sayfa metrobüs üzerine! Karikatüristlerin Twitter hesabı var! Facebook’ta 33 grup kurulmuş. Kısa filmi bile var! Bu kadar hayatımızın içinde olan, kapıları açıldığında bedava ekmek dağıtılıyormuş gibi birbirimizi itip kaktığımız ama yine de vazgeçemediğimiz metrobüs kültürünü araştırdık.

CEVİZLİBAĞ’DA KAVİMLER GÖÇÜ

Metrobüse binmek öyle kolay değil... Günde 800 bin yolcunun kullandığı metrobüse, sabah işe gidiş ve akşam dönüşte mahşer provasını yapabilir, etten duvarı delmek ve kapılar açıldığında savaş sahnelerini aratmayacak koltuk kapma yarışına girebilirsiniz. E-5’teki en kıymetli ulaşım aracı olan metrobüs adına Twitter’da açtığı hesabı 16 bin kişi tarafından takip edilen İTÜ öğrencisi Yaşar Acar, kendisini tanıtmaya “Bir zamanlar ben de metrobüsün müdavimiydim” diyerek başlıyor. Bir gün metrobüste ayakta yolculuk yaparken bu fikrin aklına geldiğini söyleyen Acar “Çok kısa sürede ciddi bir takipçi sayısına ulaştı, bu kadarını beklemiyordum. Herkes bu kültürü istemese de kabullendi. Taktikler geliştirdik. İnsanların tek derdi, önce binmek. Bunun uğruna yaşlı, çocuk, hamile kadın demeden bir savaşçıya dönüşebiliyor. Korkulu rüyam olan üç durak var: Altunizade, Zincirlikuyu ve Cevizlibağ. Bu duraklardan metrobüse binebilenler en asil duyguların insanıdır. Altunizade’de mühendislik harikası merdivenlerde formunuzu koruyabilir, Zincirlikuyu’da mahşer provası yapabilir, Cevizlibağ’da kavimler göçüne şahit olabilirsiniz..Kız arkadaşımın metrobüse binmesini istemem çünkü insanlarla anlamsız bir yakınlaşma oluyor!” diyor.

Yaşlı teyze kabusu

METROBÜSTE sırf oturarak evine, işine ulaşmak için iki üç durak geriden metrobüse binenler dahi var. Ancak sorun yer bulup oturmakla çözülmüyor. Muhtemelen bir teyze ya da amca sizi bakışlarıyla, sözleriyle taciz edip yer vermek ‘zorunda’ bırakabiliyor. Zaten metrobüs yolcularının hemen hemen ortak şikayeti de bu. Ekşisözlük yazarlarından ‘içimdengelsekeşke’ rumuzlu yazar bu konu hakkında şunları söylüyor: “Kapı açıldığında benim gibi işten ölü vaziyette çıkmış genç bir insanı bile ezerek hedefteki en yakın koltuğa zıplayacak enerjiye sahiptir. Az önce atlayan zıplayan o değilmiş gibi ‘Yaşlıyım, yorgunum, ayakta duracak halim yok’ mizansenlerine ve oturanlarla göz temasına geçer. Psikolojik yer verdirtme baskısı, bir de bunun ahlak sorgulayıcı sözlü hali var. ‘Hiç insanlık kalmamış, ne biçim gençlik bu’, bıdı bıdı diye...”

Twitter’da güzellemler

- Ceketini asmak için kalkan şoförün yerini kaptılar.

- Metrobüs kapıları açılınca içerdeki yer kapma savaşı > Dandanakan+Miryakefelon+ Malazgirt+Star Wars+Orta sahada top kapma savaşı.

- İlk durakta oturdum diye sevinme, yaşlı teyze gelince üzülme.

- Ölmeden önce metrobüste söylemeniz gereken üç kelime: Kaptan orta kapı!

- Zincirlikuyu durağındaki vestiyere insanlığınızı teslim ettikten sonra metrobüse binebilirsiniz.

- Benim sayemde tüpsüz dalış mesafesini geliştirenler varmış? Ben o kadar kötü mü kokuyorum?

Ekşisözlük’te 234 sayfayla zirvede

- Yürüyen turşu kavanozu. Ve biz gariban salatalıklar da işimizi görmek için binmek zorundayız (biz de yeni kalkmistik).

- En sağlam prodüksiyonlu filmlerde bile buradaki yolcular kadar gerçekçi zombiler görmedim (the chosen1).

- Trafikte can çekişen otomobillere fakir ama gururlu genç bakışı atmanızı sağlayan araç (tadukhepa).

- Binmeye çalıştığınızda bünyenizde oluşan korkuyu, öldükten sonra sırat köprüsünden geçerken yaşayacakmışsınız. O yüzden diğer dünyaya hazırlık konusunda bize simulatif eğitim veren herkese teşekkürler (imkansizligin kekremsi tadi).

- Şiki şiki baba minibüsü gibi, burda ders çalışıp gittiğim sınavların hepsinden yüksek not aldım (achtundsiebzug).

- Bir insan nötrleme merkezi.

- Metrobüste oturdum. şahitlerim var.

Evlilik teklif eden bile var!

Metrobüste her an her şeyle karşılamanız mümkün... Harti rumuzlu Ekşisözlük yazarı, başından geçen bir olayı şöyle anlatıyor: “En son klarnet eşliğinde evlenme teklifi etkinliğine de ev sahipliği yapmış araç. Az önce gerçekleşen olayda kız yüzüğü kabul etti ama biraz nazlı gibi... Çevreden alkışlar ve tebrikler var.”