20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Şimdi soğan kebabı yenir

Türkiye’nin hafta sonu tatili için gözde şehri Gaziantep, soğan, ceviz ve nar pekmezli mevsimsel tatlarını sunmak için sizi bekliyor. Çingene Kızı gibi ünlü mozaikleri barındıran müzelerini ziyaret etmeyi de unutmayın.

BÜŞRA UĞRAŞ28 Aralık 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Şimdi soğan kebabı yenir

Gaziantep, zengin mutfağı, modern ile gelenekseli birleştiren kent hayatıyla görenleri kendine hayran bırakan bir şehir. Kış sezonunda Güneydoğu’nun kültür ve lezzet merkezlerinden biri olan bu şehri mutlaka gezmenizi tavsiye ederiz. Üstelik bu tarihi kente ulaşım da çok kolay. Atlasjet’in Gaziantep Havalimanı’na Türkiye’nin bir çok noktasından seferi bulunuyor. Şehir merkezindeki tarihi sokaklarda gezin ve lezzetli yemeklerin tadına çıkarın!

Antep’in tarihini keşfedin

Şehre gittiğinizde tarihi Gaziantep Evleri ve simgesel Gaziantep Kalesi dikkat çekiyor önce. Antep’i ziyaret etmişken Araban Kalesi, Rumkale ve Tılbaşar Kalesi’ni de mutkaka görmelisiniz. Gezinizin en keyifli durakları müzeler olabilir. Sergilediği ünlü Çingene Kızı Mozaiği ile dünyaca ünlü Zeugma Müzesi ilk durağınız olsun ama Zeugma Antik Kenti’ni görmeyi ihmal etmeyin. Gaziantep Kahramanlık Panorama Müzesi, Bayazhan Kent Müzesi, Yesemek Açık Hava Müzesi, Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi, Gaziantep Arkeoloji Müzesi, Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Medusa Cam Eserler Müzesi de gezilmeye değer. Ayrıca Dülük Antik Kenti, Karkamış Harabeleri, Cıncıklı Örenyeri, Dolmen Mezarları, Zincirli Örenyeri de gezginlerin çok tercih ettiği yerlerden. Araban ilçesindeki Hisar Anıt Mezarı, Elif Anıt Mezarı, Hasanoğlu Anıt Mezarı Gaziantep’in önemli tarihi yapıları arasında. Anıt Mezarları’na gününüzün en az yarısını ayırmalısınız.

Antep’te özellikle Osmanlı döneminden kalan pek çok tarihi cami bulunuyor. Farklı mimari özelliklere sahip camilerden Ömeriye Camii, Kurtuluş Cami, Ali Nacar Camii, Hacı Nasır Camii, Eyüpoğlu Camii, Bostancı Camii,Kabasakal Paşa Camii, Tekke Camii, Nuri Mehmet Paşa Camii ve Hüseyin Paşa Camii ilginizi çekebilir. Kendirli Kilise ve Nizip Fevkani Kilisesi de rotanıza ekleyebilirsiniz. Ayrıca tarihi hamamları gezmeyi de unutmayın. Hüseyin Paşa Hamamı, Keyvanbey Hamamı, Tabak Hamamı, Eski Hamam ve Gaziantep Pazar Hamamı en önemlileri.

Gaziantep otantik atmosferinin yanında doğasıyla da görülmeye değer. Dülükbaba Ormanı, Burç Ormanları, Kavaklık ve Karpuzatan Mesire Yeri’ne gitmenizi öneririz. Burası doğa yürüyüşü için ideal.

Şehrin ruhunu çarşılarında hissedin

Antep’in simgesi Gaziantep Kalesi’ni gördükten sonra kalenin hemen yanından başlayan sokakta yaklaşık iki saatlik turla tüm tarihi çarşıları da gezebilirsiniz. Meşhur Bakırcılar Çarşısı, Bayazhan, Zincirli Bedesten, Tarihi Tahmis Kahvesi, şehrin içindeki mağara kafeler hepsi aynı yerde. Burada bulunanTarihi Gümrük Han’ın iki renkli kahvesi de çok meşhur. Altın Çarşısı’nı ve Kemikli Bedesten’i de rotanıza ekleyin. Çarşıları gezerken sevdiklerinize ve kendinize el yapımı ürünlerden satın alabilirsiniz.

Antep’te ne yemeli?

Gaziantep denilince akla lezzetli yemekler ve tatlılar geliyor. Şüphesiz bunlardan en önemlisi de baklava. Antep’e gittiğinizde baklavaların tadına bakmadan dönmeyin! Katmer’i de çok özel. Tatlılarının yanında Antep’e özgü geleneksel yemekler de çok ünlü. Yuvarlama, cağırtlak kebabı, beyran çorbası ve maş salatası denemenizi önerdiklerimizden.

Erik tava öncesi nar ekşisi zamanı

Mutfağıyla ünlü Gaziantep’in bu sezon yenebilecek yemekleri ile ilgili bilgi veren İmam Çağdaş, kış sezonu nedeniyle kebap ve lahmacunlarını mevsimsel ürünler olan soğan, ceviz ve nar pekmeziyle yaptıklarını söylüyor. Bu aylarda en çok soğan kebabının tercih edildiğini, içinde bulgur olan simit kebabı ve sarımsak kebabının da gözde olduğunu söylüyor. Kentin ziyaretçileri, Malta eriğinin çıktığı Mart ayındaki Erik tava sezonuna kadar Antep’in bu kış mutfağından tadabilir.