25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Türkiye’den büyük bir sosyal ağ!

Ertuğrul Fındık13 Nisan 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Türkiye’den büyük bir sosyal ağ!

Bu ülkenin Anayasa Mahkemesi, sonuçları çok kötü olabilecek bir karar aldı ve Twitter engelinin kaldırılması için yapılan bireysel başvuruları yerinde bularak engellemenin kaldırılmasına karar verdi. Artık Twitter herkesin kullanımına açık. Üstelik arkasında bu ülkenin en yüksek mahkemesinin kapı gibi kararı var. Şu hususların tekrar altını çizmekte fayda var: 

1. Twitter, halka açık bir Amerikan şirketidir. Amerikan borsasında TWTR koduyla işlem görür. Hisseleri alınır satılır. Dolayısıyla kâr amacı güder. 

2. Twitter’da günde ortalama beş yüz milyon twit atılır. Sadece reklam gelirleri ile bu datanın yönetilebileceğini düşünmek aşırı iyimserliktir. Global gücü elbette birçok ‘yatırımcı’nın iştahını kabartmaktadır. 

3. İletişim ve haberleşmeyi konsolide etmeye çalışan global ağların öncüsüdür. Tüm dünyaya ‘sosyal medya’ diye yutturulan bir dezenformasyon kaynağıdır. 

4. Sanıldığı gibi ‘devletlerle işbirliği yapmayan bir platform’ değildir. İngiltere ve Fransa’nın Türkiye’nin taleplerine benzeyen isteklerini anında karşılamış ve ilgili ülkelerin hukuk sistemiyle anında işbirliği yapmıştır. Bununla birlikte kullanım kurallarında zaten “Uluslararası kullanıcılar, çevrimiçi uygulama ve kabul edilebilir içerik konusundaki tüm yerel yasalara uymayı taahhüt ederler” şeklinde bir madde yayınlamıştır. 

5. Twitter’ın gücü, onu kullanmakta ısrar eden ‘devlet adamları’dır. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada devlet adamlarının Twitter’ı bir iletişim metodu olarak kullanmasından aldığı güçle kendisine meşruiyet kazandırmıştır. 

6. ABD, Twitter’ın açık ve gizli en büyük destekçilerinden biridir. 

7. Twitter, Türkiye merkezli şirketlerden reklam kabul etmektedir ancak Türkiye Cumhuriyeti’ne beş kuruş vergi ödememektedir. 

8. Twitter’ın Cumhurbaşkanlığı, valilikler, TBMM gibi devlet kurumlarının internet sitelerinde logosunun bulunması, kâr amacı güden bir şirketin ücretsiz reklamını yapmaktır.

9. Eğlenceli bir ortam olması, kullanışlı, sevimli ve görece demokrat olması, suç unsuruna karşı onu sorumsuz yapmaz. Bir suça yataklık etmek, o suça ortak olmaktır. Dolayısıyla tehdit, iftira, şantaj, halkı kin ve nefrete sevk etme gibi Twitter yoluyla işlenen suçlara platform üreticisi doğrudan ortaktır. 

10. Twitter, kendisine bildirilen yargı kararlarını ‘yeniden değerlendirme’ küstahlığını göstermektedir. Yani “Sizin hukuk sisteminiz gerçekten doğru mu karar verdi, bir bakalım” diyerek kesinleşen yargı kararlarına karşı kendi kurallarını öne sürmektedir. “Evet, bu yargı kararınız doğru” diyerek bazı hesapları askıya almakta; “Hayır, bu yargı kararınız doğru değil” diyerek kendi kurallarını uygulamaktadır.

Açıkçası Twitter’ın devlet eliyle engellenmesine karşıyım. Ancak lütfen devletimiz bu ruh halinden sıyrılsın. Madem ki Twitter, yargı kurallarımızı hiçe sayıyor, o halde lütfen en azından devlet erkanı bu ortamlardan çekilsin ve buraya daha fazla itibar katmayı bıraksın. Şimdi yukarıda saydığım maddelerden sonra Twitter üzerinden ‘PR’ yaparken iki kere düşünsün herkes. Twitter bir şirket. Üstelik devletimizi, hukukumuzu hiçe sayan bir şirket. Vergi vermeyen bir şirket. Suça yataklık eden ve bunu da ‘ifade özgürlüğü’ postuna bürünerek yapan bir şirket. Sosyal medya uzmanları ve hevesli danışmanlar eliyle daha fazla itibar kazandırılmasın bu ortamlara. Twitter kendisini ‘Türkiye’den daha büyük bir sosyal ağ’ olarak göremesin artık.