25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Türkiye’nin tadı tuzu

Adana, doğal güzellikleri, kendine has kültürü ve tarihi mirasıyla Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri. Seyhan Nehri kenarında yürümek, lezzetli yemeklerin tadını çıkarmak ve kışın soğuğundan kaçmak istiyorsanız Adana’yı gezi rotanıza eklemenizde fayda var.

Büşra UĞRAŞ21 Aralık 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Türkiye’nin tadı tuzu

Yılların tarihi birikimine ve verimli topraklara sahip Adana, Türkiye’nin en büyük illerinden biri. Antik miras bakımından Ege illeri kadar zengin olan bölge, tarım, sanayi ve sağlık turizmi açısından da gelişmiş. Adana, yavaş yavaş gezilerek, lezzetli yemeklerinin tadına varılarak keşfedilmesi gereken bir yer. Buraya ulaşım da çok kolay, şehir merkezine yakın olan havaalanına AtlasJet’in de birçok noktadan uçuşları var.

Şehre gittiğinizde ilk olarak Adana’nın sembol yapısı Taş Köprü göze çarpıyor. Roma döneminde inşa edilen köprü, günümüzde Seyhan ve Yüreğir merkez ilçelerini birbirine bağlıyor. Seyhan Nehrinin hemen kıyısında, Adana Merkez Parkı’nın yanında Türkiye’nin ve Orta Doğu’nun en büyük camisi olan Sabancı Merkez Camii bulunuyor. 1998 yılında hizmete açılan cami 99 metrekare yüksekliğe ve 6 minareye sahip. Şehrin sembol yapılarından biri de Adana Ulu Camii. 1541’de Ramazanoğulları tarafından yapılan cami hala kullanılıyor. Kentin Osmanlı mimarisine ait tek camisi olan Hasan Ağa Camii’ni de gezmeyi unutmamalısınız. Sade, alçak katlı tek minareli cami inşa edilirken hiç çivi kullanılmamış.

ÜLKENİN EN BÜYÜK SAAT KULESİ

Adana turunuza devam etmeden önce şehrin tarihi hakkında bilgi edinmek isterseniz gidebileceğiniz etkileyici müzeler var. Adana Arkeoloji Müzesi, Adana Atatürk Evi, Adana Etnografya Müzesi ve Misis Mozaik Müzesi ilginizi çekebilir. Şehir merkezinde 32 metre uzunluğu ile Türkiye’nin en büyük saat kulesi olan Büyük Saat’i göreceksiniz. Büyük Saat’in hemen yanına kurulmuş Tarihi Kazancılar Çarşı’nı da gezmenizi tavsiye ederiz. Yine saat kulesinin hemen karşısında Adana Çarşı Hamamı bulunuyor. 1529’dan beri kullanılan hamam tek kubbeli büyük bir yapı. Gezi rotanıza Varda Köprüsü, Adana Kalesi, Yılanlı Kale, Feke Kalesi, Gön Hanı, Tuz Hanı ve Irmak Hamamı’nı da eklemeniz güzel olur.

SEYHAN KIYISINDA YÜRÜYÜŞ YAPIN

Çukurova kenti Adana, binlerce yıllık tarihiyle pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Dolayısıyla burada gezip görebileceğiniz pek çok ören yeri de bulunuyor. Kozan ilçesindeki Anavarza Antik Kenti, Tufanbeyli ilçesindeki Şar Antik Kenti, Ceyhan Nehri kıyısında bulunan Misis Antik Kenti, Yumurtalık ilçesindeki Ayaş Antik Kenti en ünlüleri.

Akdeniz’e dökülen en büyük akarsu olan Seyhan Nehri kıyısı, Adanalıların en favori yürüyüş noktalarından biri. Siz de onlara katılıp nehir boyunca dolaşabilir, doğal güzelliğin tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca baraj gölü kıyısı, eski baraj ve Seyhan Regülatör Köprüsü de kıyı şeridi yürüyüşü için iyi seçenekler arasında. Sokak tezgahlarında satılan bici bici, şalgam suyu ve şıra gibi Adana’ya özgü lezzetleri deneyebilirsiniz. Yeni Adana Projesi kapsamında Seyhan Nehri kıyısına yapılan Dilberler Sekisi de nehir manzaralı kafeleri ve bisiklet yoluyla ilginizi çekebilir. Nehir kıyısında bulunan Çoban Dede Parkı ve Çoban Dede Türbesi’ne de uğramayı unutmayın.

ADANA’DA NE YENMEZ Kİ

Adana deyince ilk akla gelen lezzetli yemekleri oluyor. Şehrin kendine özgü yemekleri saymakla bitmez. Şüphesiz en meşhuru Adana kebabı. Kendine has pişirme yöntemlerine ve mezelere sahip kebabı yemeden dönmemelisiniz. Kebabınızın yanına soğan salatası siparişini vermeyi ihmal etmeyin. Adana lahmacunu, içli köfte, Adana böreği, pişirim pide de alternatifleriniz arasında. Akşamüstü sokaklarda açılan tezgahlarda acı biberle birlikte satılan şırdan bu yörede çok ünlü. Adana sokaklarında gezerken bir kermese rastlarsanız ya da bir tanıdığınız varsa fellah köftesi, Adana mantısı, analı kızlı, yüksük çorbası, sini köftesi gibi ev yemeklerinin tadına bakmalısınız.