25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Yeşil ve tarihi Ankara turu

Başkent Ankara sanılanın aksine gezilecek yerler açısından zengin. Müzelerinde yüzyıllık eserleri görebilir, ünlü cadde ve sokaklarında yürüyüşlere çıkabilirsiniz. Park zengini Ankara’da dönerin tadına bakıp Beypazarı’ndaki tarihi ahşap konakları da mutlaka görmelisiniz.

BÜŞRA UĞRAŞ14 Aralık 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Yeşil ve tarihi Ankara turu

Ankara sakin, düzenli bir memur şehri olarak tanınıyor ama aslında renkli bir kent. Tarihi, müzeleri, geniş caddeleri, parklarıyla keşfedilmeyi hak ediyor. Başkent gezilerinde akla ilk önce Anıtkabir gelir. Turunuza şehrin yüksek noktalarından birine inşa edilen anıt mezarı ziyaret ederek başlayabilirsiniz. Dokuz yılda tamamlanan yapı, her köşesinde ayrı bir hikaye barındırıyor.

Ankara tarihine yaptığınız yolculuğa Ankara Kalesi ile devam edebilirsiniz. Buraya gittiğinizde şehri kuşbakışı izleyebilir, kale çevresindeki antikacılardan alışveriş yapabilirsiniz. Aynı bölgedeki Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Rahmi M. Koç Müzesi’ne gitmenizi de tavsiye ederiz. Bunlar, şehrin sadece iki müzesi... Ankara’da o kadar çok müze var ki gezerken başınız dönebilir: Türk Hava Kurumu Müzesi, Ankara Oyuncak Müzesi, ODTÜ Müzesi, Meteoroloji Müzesi, Mehmet Akif Ersoy Müzesi, Kurtuluş Savaşı Müzesi, Ankara Etnografya Müzesi ve Ankara Tabiat Tarihi Müzesi, Ulucanlar Cezaevi Müzesi...

Hitit Güneş Kursu Anıtı, Camlı Köşk, Zafer Anıtı, Başköy Kalesi, Augustus Tapınağı, Kayabaşı Mozaiği, Zağfiran Hanı ve Güvenpark Anıtı, Ulus’ta bulunan Roma Hamamı da şehrin tarihi mirasları arasında. Ankara’nın en bilinen yapılarından biri olan Atakule’yi de unutmayın!

Gezinize camilerle devam etmek isterseniz ilk durağınız başkentin sembollerinden biri haline gelen Kocatepe Camii olmalı. İnşaatı 1987’de tamamlanan cami, dört fil ayağı üzerine oturan bir merkezi kubbe ve dört yarım kubbeden oluşan görkemli bir yapı. Ankara’nın ünlü camilerinden biri de adını bahçesindeki Hacı Bayram Türbesi’nden alan Hacı Bayram Camii. Mihrap duvarına bitişik olan türbe 1429’da inşa edilmiş. Caminin bahçesinde bir de  Osman Fazıl Paşa Türbesi var. Karacabey Camii, Ahi Yakup Camii ve Ağaç Ayak Camii de görülmeye değer. 

SAKARYA CADDESİ’NDE DÖNER YİYİN

Başkent yalnızca tarihi eserleri ve doğal güzellikleriyle değil sosyal hayatıyla da  popüler. En ünlü caddelerinden biri olan Tunalı Hilmi Caddesi’nde gezerken alışveriş yapabilir, Kızılay Karanfil Sokak’taki kafelerde oturabilir ya da Bahçelievler 7. Cadde’de dolaşabilirsiniz. Restore edilen Hamamönü’ne gidip kumda pişirilen Türk kahvesinin tadına bakmanızı da tavsiye ederiz. Keçiören’de teleferikle şehri seyredebilirsiniz. Eğer acıkırsanız Keçiören’de Estergon Kale’sinde lezzetli yemeklerin yapıldığı restoranları tercih edebilirsiniz. Yemek demişken... Aspava mezeleriyle kebap yemeden ve Ankara dönerinin tadına bakmadan dönmeyin. Bıçakla incecik açılan etin şişe geçirilmesiyle hazırlanan döneri Sakarya Caddesi’nde yemenizi tavsiye ederiz.

Göl kenarında yürüyüş şart

Ankara, İç Anadolu’nun bozkırlarıyla çevrili olmasına rağmen akarsular ve göller açısından da zengin. Eymir Gölü, Karagöl ve Mogan Gölü en bilinenleri. Göl kenarlarında uzun yürüyüşlere çıkabilirsiniz. Gri şehir olarak da tanımlanan başkentte aslında diğer şehirlerden daha fazla park ve yeşil alan bulunuyor. Abdi İpekçi Parkı, Kurtuluş Parkı, Seğmenler Parkı, Altınpark, Botanik Park, Göksu Park, Güvenpark ve Kuğulu Park şehir merkezindekiler. Ankara’nın ilçelerine yolculuk yapmayı planlıyorsanız Sincan’daki Harikalar Diyarı Parkı ve Kızılcahamam’daki Soğuksu Milli Parkı’na gidebilirsiniz.

MEDENİYETLER BEŞİĞİ BEYPAZARI

Beypazarı, Ankara’nın mutlaka görülmesi gereken ilçelerinden. Hititler, Romalılar, Bizanslılar, Anadolu Selçukluları ve Osmanlılara ev sahipliği yapan ilçe, tarihte İstanbul ve Ankara’yı Bağdat’a bağlayan önemli geçit yollarından biriymiş. O dönemden kalan eski evler ve konaklar ilçenin en büyük zenginliklerinden. İki ya da üç katlı bu ahşap yapılar, Cumbalı veya Kuşganalı adıyla anılıyor. Osmanlı döneminin mimarisine sahip Abbaszade Konağı belediye tarafından restore edilerek ‘Yaşayan Müze’ isminde hizmete açıldı. Cırcırlar Konağı, Çakır Hafızların Konağı, İpekyolu Konağı ilçedeki ilgi çekici noktalardan. Beypazarı’nın kuzeyindeki İnözü Vadisi, doğal bitki örtüsü ve kültürel kalıntıları açısından çok zengin. İki tarafı balık sırtı görünümünde yükselen dik kayalardan oluşan vadi, doğa sporları için ideal. Beypazarı’na gidenlerin en çok tercih ettikleri yerlerden biri de Hıdırlık Tepesi. İlçeye hakim olan tepeden tarihi doku ve konakların ön planda olduğu manzarayı seyredebilirsiniz. Oralara kadar gitmişken Beypazarı kurusunun tadına bakmayı da unutmayın.