24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Zamanda yolculuğa çıkın

Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti, tarih kokan, güzel Bursa... Sokaklarında dolaşırken zaman kavramını yitireceğiniz bir şehir... Kendine özgü yemekleri, ipek şalları, mimari eserleri ve kültürel zenginlikleriyle sonbaharın en keyifli gezi rotalarından. Çinileriyle ünlü İznik, sonbaharda gezi rotalarınızın en başında olmalı.

BÜŞRA UĞRAŞ [email protected]19 Ekim 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Zamanda yolculuğa çıkın

Yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapan Bursa, tarihi dokusu ve kültürel zenginlikleri ile kendine hayran bırakan şehirlerden. Bursa’ya gittiğinizde  şehrin sembollerinden biri olan Ulu Camii’ni mutlaka ziyaret edin, Osmanlı Devleti’nin dördüncü padişahı Yıldırım Beyazıt döneminde mimar Ali Neccar’a yaptırılan cami, görkemli mimarisi ve altı yüz yıllık tarihiyle görülmeye değer. Evliya Çelebi’nin Bursa’nın Ayasofya’sı dediği cami şehrin ruhunu ortaya koyuyor.

Mistik atmosferi ve muhteşem mimarisiyle Yeşil Camii ve Yeşil Türbe gezinizin ikinci durağı olmalı. Yeşil Türbe’nin huzurlu bahçesinde, yüzyıllık çınar ağaçları altında soluklanmalısınız. Mimarisiyle hayranlık uyandıran Yeşil Türbe, Osmanlı mimarisinde duvarlarının tamamı çiniyle kaplanmış tek türbe olma özelliğine sahip ve şehrin her yerinden görülebilecek bir konumda. Ziyaret edeceğiniz cami ve türbeler listesine Emirsultan Camii ve Emirsultan Türbesi’ni, Karagöz ve Hacivat’ın Çekirge ilçesindeki mezarlarını da ekleyebilirsiniz.

Bursa’nın kültürel yapısını daha yakından tanımak istiyorsanız Bursa Koza Han’ı gezmelisiniz. Sultan II. Beyazıd döneminde yapılan han, geniş dikdörtgen bir avluyu çevreler. Avluda sıra sıra dizilmiş dükkanlarda ipek kumaşlar, sanatsal ürünler, Bursa havluları ve daha birçok hediyelik eşya satılıyor. Alışverişinizi yaparken Bursa halkının kültürel yapısına da tanık olursunuz. Ayrıca Reşat Oyal Parkı, Botanik Park ve kapalı çarşı da görülmesi gereken yerler arasında.

HÖŞMERİM TADILMALI!

Bu şehir doğal güzellikleri kadar kendine özgü tatlarıyla da bilinir. Bursa denince ilk akla gelen İskender kebap, İnegöl köfte, tahinli pide, Kemalpaşa tatlısı, cevizli lokum, höşmerim ve kestane şekerini yemeden dönmeyin.

Bursa’nın doğal güzellikleri ve tarihi dokusunu keşfettikten sonra birbirinden ünlü ve kendine özgü ilçelerini de görmek isteyebilirsiniz. Gemlik zeytinlerinin tadına bakabilir, mevsimindeyseniz Türkiye’nin en büyük kayak merkezlerinden biri olan Uludağ’a çıkabilir ya da Cumalıkızık’ı gezebilirsiniz. Ayrıca Bursa’yı ziyaret ettiyseniz sonbaharda en güzel dönemini yaşayan İznik’i de planlarınıza dahil etmenizi tavsiye ederiz.

İZNİK’İ GÖRMEDEN DÖNMEYİN

Etrafı bağlar, zeytin ağaçları ve meyve bahçeleriyle çevrelenmiş İznik, dünyaca ünlü çinileri, tarihi eserleri ve doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Antik çağlardan günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bölge, zamanla bir açık hava müzesine dönüşmüş.
 
Önce ünlü çini atölyelerini gezin. İznik gezisinin önemli duraklarından biri de İznik Gölü olmalı. Sazlıkları ve deltalarıyla doğayla baş başa kalma imkanı sunuyor. Kenarındaki piknik alanlarında ve turistik tesislerde keyifli vakit geçirebilirsiniz.
 
Tarihi açıdan önemli bir yere sahip olan bölgede gezerken farklı kültürlere ait tarihi eserlere rastlamanız mümkün. Aziz Tryphonos Kilisesi, Koimesis Kilisesi ve Nikei Antik kenti bunlardan bazıları. Öte yandan Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmış olan Bursa’nın ilçesi İznik’te o dönemden kalma pek çok cami ve türbe de bulunuyor. Ayasofya Camii, Hacı Özbek Camii, Mahmut Çelebi Camii, Kırgızlar Türbesi, Sarı Saltuk Türbesi ve Ahiveyn Sultan Türbesi önemli tarihi değerler arasında... 

 

İznik’i gezdikten sonra bölgenin kendine has lezzetlerinin tadına bakmadan ayrılmayın. Yayın balığı, ugmaç çorbası, dede çorbası ve papaz yahnisi de en az çinileri kadar ünlü.