26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Abdullah Gül: 'Paralel yapı var, müdahale doğru'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, devlet aygıtı içinde bazı kimselerin ayrı bir dayanışma içine girdiklerine dikkat çekerek “Bürokrasideki bu yapılara müdahale etmek doğrudur” dedi.

29 Ocak 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Abdullah Gül: 'Paralel yapı var, müdahale doğru'
İtalya ziyareti öncesi ülkenin yüksek tirajlı gazetelerine konuşan Cumhurbaşkanı Gül, paralel devletle ilgili soruya, “Bürokrasi içinde kimileri var, ayrı bir dayanışma içine giriyorlar. Devlet aygıtı içerisinde, hukuku ihlale müdahale etmek doğrudur” diye konuştu.

"DEVLET HUKUK DIŞINI KABUL ETMEZ" 

DEVLET içindeki paralel örgütlenmeyi “Bürokrasi içinde kimileri var, devlete hizmet etme zorunluluğuna karşın, ayrı bir dayanışma içine giriyorlar” diye tanımlayan Gül “Kişilerden, fikirlerden, dini duygulardan ya da etnisiteden bahsetmiyorum. Devlet aygıtı içinde hukuk ile uyumlu olmalıdır. İhlal varsa müdahale etmek doğrudur” ifadesini kullandı.

İtalyan mevkidaşı Giorgio Napolitano’nun daveti üzerine 28-31 Ocak tarihleri arasında bu ülkeye bir ziyaret gerçekleştirecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ülkenin yüksek tirajlı gazetelerinden Corriere della Sera’dan Antonio Ferrari ile ekonomi ağırlıklı Il Sole 24 Ore’den Alberto Negri’ye birer röportaj verdi. Gezi Parkı protestoları, cezaevindeki gazetecilerin sayısındaki çokluk, yolsuzluk operasyonlarından dolayı yargıya ve polis yetkililerine acımasız baskıları, Olimpiyat’ların İstanbul’a verilmemesi konularının ard arda hatırlatıldığı Gül’ün içini çekerek, “Evet, doğru. Haklısınız. 2013 yılında, Türkiye’nin başarısına gölge düşüren ve ülkemizi seven herkese acı çektiren olumsuz olaylar yaşadık. 2014 yılında, yeniden parlamak için mümkün olan her şey yapılacaktır” ifadelerini kullandığı kaydedildi.

"BU KONU HAKKINDA KONUŞMAYA DEVAM ETMEK İSTEMİYORUM"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, bir komplo ve Türkiye’de bir paralel devletin olduğu iddiasına katılıp katılmadığı sorulan ve “Bürokrasi içinde kimileri var, devlete hizmet etme zorunluluğuna karşın, ayrı bir dayanışma içine giriyorlar” cevabı veren Gül, bu sözlerle Fethullah Gülen’i kastedip etmediği sorusuna ise, “Kişilerden, fikirlerden, dini duygulardan ya da etnisiteden bahsetmiyorum. Devlet aygıtı içerisinde, hukuk ile tam uyum olmalıdır. Bunun ihlali durumunda, müdahale etmek doğrudur” diye karşılık verdi. “Gerçeği söyleyin: ABD’ye gittiğinizde Gülen’le buluştunuz mu?” sorusuna muhatap olan Gül, “Hayır, ancak bu konu hakkında konuşmaya devam etmek istemiyorum” dedi.

Gülen’in kendisine mektup yazıp yazmadığı konusunda ise Gül, “Evet yazdı. Her Türk vatandaşının bana mektup yazmaya hakkı vardır” dedi.

"Yaşananlar konjonktürel"

Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye’nin reforma ihtiyacı var” başlığıyla çıkan Il Sole 24 Ore’ye yaptığı açıklamalarda ise, Türkiye’de son günlerde yaşanan krizin konjonktürel olduğunu ifade etti. Son yaşanan gelişmelerin ardından, kurucularından biri olarak AK Parti hükümetinin sağlığını nasıl gördüğü sorusu yöneltilen Gül, şunları kaydetti: “Demokratik ve muhafazakar bir parti olarak AK Parti’nin dini değerlere katkısı olmuştur. Bazı üyeleri yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya kalmıştır. Önemli olan, her şeyin yasal çerçevede olması ve mahkemelerin bağımsızca karar almasıdır. Yolsuzluğun her türlü hali kabul edilemez. Şunu da ekliyorum: demokrasilerde her zaman aynı partiler desteklenmez, fikrinizi değişebilir. Devletin her kademesinde de, davranması gerektiği gibi davranmayanlar vardır, ama bunların hiçbiri bizim istikrarımıza zarar vermez. Türkiye’de siyasi açıdan hiçbir risk yoktur.”

"Yetkim olsa affederim"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül İtalya’ya hareketinden önce yaptığı açıklamada ise, 5 yıldır Ergenekon’dan tutuklu bulunan yüksek şeker, karaciğer ve kanser hastası Prof. Fatih Hilmioğlu’nun affedilmesiyle ilgili soruya cevap verdi. Gül “Halkımız şöyle zannediyor. Cumhurbaşkanı birisini arzu ederse cezaevindeki bir hastayı affedebilir. Böyle bir yetkim yok benim. Yetkim olsa hemen kullanırım. Hapishanelerde cezaevlerinde hasta olan yaşlı olanların adli tıpa savcılar vasıtasıyla başvurması gerekiyor.”