25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Nihat Zeybekci: Tabandan 3 dönem kuralının kalkması için istek var

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gazetecilerin 'AK Parti'deki 3 dönem kuralı kaldırılacak mı? yönündeki sorusuna cevap verdi.

AA10 Mart 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Nihat Zeybekci: Tabandan 3 dönem kuralının kalkması için istek var
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 'Kırım bizim için milli bir değer, milli anlamda da manası olan bir yerdir. Türkülerimizin olduğu bir yerdir. Yani oraya kayıtsız kalmamız beklenemez, onun için yakından takip ediyoruz ama büyük çapta yurt dışı bir krizin olacağına inanmıyoruz' dedi.

Zeybekci, Kütahya Valiliğini ziyaret ederek şeref defterini imzaladı, ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Kütahya'da hayatının en güzel 4 yılını geçirdiğini ve burada yüzlerce dostu, arkadaşı ve hatıraları olduğunu aktaran Zeybekci, 'Kütahya, her geldiğimizde yüreğimizin farklı çarptığı bir yer. Onun için Kütahya'yı ayrı bir severiz, ayrı bir yeri var bizim gönlümüzde, kalbimizde. İnşallah bir dahaki sefere mart ayında söz vermiyorum ama gelmeye çalışacağım ve inşallah Kütahya merkezde olmak istiyoruz ve olacağız' diye konuştu.

Zeybekci, bir gazetecinin Kırım olayları hakkında düşüncesini sorması üzerine, Türkiye'nin Rusya ile çok derin ticari ve ekonomik bağları olduğunu hatırlattı.

Türkiye'nin ithalatında bir numaranın Rusya olduğunu belirten Zeybekci, şöyle konuştu: 'Bunun sebebi de enerji ithalatı. Şundan emin olun ki: Türkiye'nin enerji ithalatı ve ihracatıyla ilgili her herhangi bir sorun yoktur, olamaz da zaten. Diğer taraftan Türkiye olarak Ukrayna, Rusya ve Kırım üçgeninde yaşanan sıkıntı ve kriz sebebiyle de endişeyle izliyoruz. Hiçbir ülkenin milli sınırlarının, hiçbir güç tarafından değiştirilmesi ve müdahale edilmesi uluslararası hukuk anlamında kabul edilebilir değil. Diğer endişemiz ise Kırım'daki tarih ve kültür birliği içinde olduğumuz, oradaki kardeşlerimiz bizim için önemlidir. Kırım bizim için milli bir değer, milli anlamda da manası olan bir yerdir. Türkülerimizin olduğu bir yerdir. Yani oraya kayıtsız kalmamız beklenemez, onun için yakından takip ediyoruz ama büyük çapta yurt dışı bir krizin olacağına inanmıyoruz. Yani diğer taraftan Türkiye'nin Ukrayna ve Rusya'ya önemli bir ihracat pazarı vardır. Gerek yaş sebze meyve ve gerekse konfeksiyon ile diğer bazı alanlarda da Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna'ya önemli miktarda da ihracatı vardır. Bunlarda da şu an bir sıkıntı görmüyoruz, Ukrayna'da da belki biraz beklemeler var ama Rusya'da her şey yolunda gidiyor.'

Zeybekci, bir başka gazetecinin AK Parti'deki 3 dönem kuralının gündeme geldiğini hatırlatması üzerine de AK Parti'de konulmuş bir kuralın olduğunu fakat tabandan yoğun bir talebin geldiğinin de doğru olduğunu ifade etti.

Bu talebin, 3 dönem kuralının kaldırılması veya bazı özelliklerinin esnetilmesi gerektiği yönünde olduğunu anlatan Zeybekci, 'Tabii bu talebi değerlendirecek olan partimizin kurullarıdır. Partimizin bu konudaki tek yetkili organı kongre daha iyi bir şey ama şu andaki mevcut halde, ben aynı zamanda MKYK üyesiyim bu konu MKYK'ya gelir orada değerlendirilir. Orada tekrar bu kuralın konuluş gerekçeleri ve böyle bir kural konduysa bunun haklı gerekçeleri vardır. O gerekçelerle ilgili ne değişiklik oldu ve şimdi nasıl böyle bir sebepten dolayı değiştirilmesi gerekir. Ben aşağıdan ve tabandan gelen bu isteğin de dikkate alınabileceğine inanıyorum ama tabii karar ve yetki MKYK'nındır' diye konuştu.