23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

AK Parti'den Hamburg olaylarına tepki!

AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk: Dikkatle takip ediyoruz...

DHA9 Ocak 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
AK Parti'den Hamburg olaylarına tepki!
AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Almanya'nın Hamburg eyaletindeki polis ve göstericiler arasındaki olaylara tepki gösterdi. Külünk, "Son iki haftadır Almanya'nın Hamburg eyaletinde çok ciddi sokak eylemleri polisle, polis karşıtı güçler arasında ciddi çatışmalar meydana gelmekte. Yaklaşık 3 milyonu aşkın vatandaşımızın hayatını idam ettirdiği Almanya'daki her bir gelişme bizim oradaki vatandaşlarımızın can ve mal güvenlikleri açısından bizim dikkatlerimizin oradaki gelişmelere daha yoğunlaşmasına neden olmakta" dedi.

Külünk, TBMM'de basın toplantısı düzenleyerek Almanya'nın Hamburg eyaletinde yaşanan olayları değerlendirdi. Hamburg'da polis ile sol gruplar arasındaki çatışmanın arka planında aslında Avrupanın düşünsel olarak bundan sonra yaşayacağı büyük bir sınav olduğunu belirten Külünk, "İnsan hakları, hukukun üstünlügü ve özgürlükler gibi kavramları üreten Avrupa değerleri ciddi bir yüzleşmeyle karşı karşıya. Bu yüzleşmenin özeti özellikle dünyanın değişik bölgelerinden ama hususen Afrikalı mültecilerin Avrupa Birliği ülkelerindeki pozisyonları ve bu mültecilere karşı Avrupa'nın üreteceği proje ne olacaktır. Hamburg'daki gelişmelerde mültecilere yönelik politikalarda aşırı sağcı tutum ve davranışların mültecilerin yaşam haklarına müdahale etme noktasında. Gelişmelere itiraz eden sol tavrını 24 yıldır kullandıkları bölgenin dünüşümü perspektifinde boşaltılmasını zaruru kıldığı üzerinden polisin müdahalesi ve de 8 bin göstericiyle polisin 2 haftadır devam eden çatışması Avrupa'nın insana bakışını, Avrupanın ürettiği kavramlarla samimiyetini test ettirmektedir gözümüzün önünde" dedi.

Külünk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gezi eylemlerinde Türkiye'ye pür dikkat kesilenler, naklen yayın yapanlar Hamburg eyaletindeki bu gelişmelerde son derece suskun, son derece alakasız, hatta BBC Türkçe servisi gezi eylemlerinde 'Diren Taksim' derken, Hamburg eyaletindeki gelişmelerde ise meseleyi masumlaştırabilmek için göstericelerin polibe saldırısı karşısında polisin kendini korumak yada görevini yapmak gibi bir taktimle iki yüzlülüklerini bir kez daha ortaya koymuşlardır. Tabiki Hamburg'daki bu gelişmelirİn bu olayların bizim için önemli olan kısmı vatandaşlarımızın can ve mal güveniliğidir. Orada Avrupa'ya 50 yılını vermesine rağmen hala entegrasyon gibi, uyum gibi süreçleri aşmış Almanya'nın ve Avrupa'nın ekonimik olarak katkı sağlamak için alın teri döken,akıl teri döken vatandaşlarımızın hala yabancı görülmesi üzerinden muhtemel bizim insanımıza karşı düşünmediğimiz, ama ihtimal dahilinde olan yabancı düşmanlığına karşı Almanya hükümetinin can ve mal güvenliğini sağlamasında bugüne kadarkinden daha dikkatli ve duyarlı olacağına inanıyoruz. Biz vatandaşlarımızın can ve mal güvenilğinin Almanya ve diğer ülkelerin hukukuna ve güvenlik anlayışına emanet ettik. Şu anda vatandaşlarımızın sürecin dışında. Şu anda bizim vatandaşlarımız çok şükür zararları ve sıkıntıları yok.Almanya bizim dost ülkemiz. Bu tip gelişmelerin olması bizim onayladığımz bir fotoğraf değil. Bu olayların son bulup içi huzurun tekrar geri gelmesi bizim temennimizdir."

Bir gazetecinin 'Gezi eylemlerini aynı kaygıyla takip ettiniz mi?' yönündeki soruyu Külünk, "Gezi eylemlerini de aynı dikkatle ve devletin bu anlamdaki hassasiyetleri hepimizin malumü. Hepimizin gözünün önünde gerçekleşti. Tabiki Hamburg'daki bu gerçekleşen olayların paraleli yıllar önce Stutgart eylemlerinde de gerçekleşmişti ve orada da devletin güvenlik algısının Almanya'da nasıl tecelli ettiğini en güzel örneklerini görmüştük" diye cevapladı.