17 Nisan 2024 Çarşamba / 9 Sevval 1445

Almanya 5 bin Türk çocuğuna el koydu

TBMM İnsan Hakları Komisyonu, ailelerinden alınan Türk çocuklarının durumlarını araştırmak için Almanya’ya gidiyor. Komisyon Başkanı Üstün “2011’de 38 bin 456 çocuk ailelerinden alınmış, bunun yaklaşık 5 bini Türk” dedi.

14 Nisan 2013 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Almanya 5 bin Türk çocuğuna el koydu

Almanya'da ailelerinden koparılan çocuklar,  Türkiye’nin merceğinde. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, bu meseleyi takip etmek için 5 gün boyunca Almanya’da temaslarda bulunacak. Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ve MHP Ankara Milletvekili Mustafa Erdem ile 2 uzman bugün Almanya’ya gidecek. 

Komisyon Başkanı Üstün, çocukların, “komşu ihbarı, öğretmenin yanlış değerlendirmesi, çocuğun ailesine kızıp ‘beni alın’ demesi” gibi çok basit nedenlerle ailelerinden alındığını, bu aşamada detaylı ve özenli araştırma ve inceleme yapılmadığını bildirdi.

Almanya ‘istisna’yı kural yaptı

Velayet hakkının ancak mahkeme kararı ile ortadan kaldırılabileceği şartının ihmal edilerek çocukların ailelerinden alındığını anlatan Üstün, Gençlik Daireleri’nin çocuğu ailelerin elinden alması uygulamasının istisnai bir kural olmaktan çıkarılıp, bu istisnanın kural haline getirildiğini belirti. Üstün, “Daire önce çocuğu alıyor sonra ‘almak istiyorsan mahkemeye ver’ diyor. Ondan sonra da uzun süreçli, masraflı ve meşakkatli yargılama süreci başlıyor” dedi.

Almanca konuşmaya zorluyor

Alınan çocuğun, kendi kültür ve yaşam tarzına en yakın akraba ve ailelere verilmesi gerektiğine işaret eden Üstün, “Ancak uygulama bunun tam tersi, en uç örnekler bile var” diye konuştu. Öz ailesi ile çocuk arasında çok sık şahsi ilişki kurulması gerekirken bunun yapılmadığını, çocuğun ailesinden tamamen koparıldığını, sadece yılda bir iki sefer görüştürüldüğünü ve görüşmede de kendi anadilleri yerine Almanca konuşmaya zorlandıklarını kaydetti.

1 yılda 38 bin çocuğa el konuldu

“Gençlik Dairesi çocuk 18 yaşına kadar kendi malıymış gibi davranıyor, ailenin durumunda iyileşme varsa çocuğu iade etmesi gerekiyor, ancak etmiyor” diyen Üstün, Almanya’da 2011’de 38 bin 456 çocuğun ailelerinden alındığını, bunun 29 bin 247’sinin Alman vatandaşı olduğunu, Türk çocuklarının sayısının yaklaşık 5 bin olduğunu söyledi.