19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

‘Arkadaşlar, siz de teslim olun askerler bize çok iyi davranıyor’

Tunceli Ovacık kırsalında Maoist Komünist Parti (MKP) üyesi 24 teröristin sağ yakalandığı operasyonun detayları ortaya çıktı.

LÜTFİ KAPLAN ANKARA19 Kasım 2012 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
‘Arkadaşlar, siz de teslim olun askerler bize çok iyi davranıyor’

25 SAATLİK SABRIN SONUNDA 24 MKP’Lİ TERÖRİST SAĞ YAKALANDI

Tunceli İl Jandarma Komutanlığı, Ovacık kırsalında yasadışı MKP’ye mensup teröristlerden oluşan grupların kış üslenmesi ve koordinasyon toplantısı yapacakları istihbaratı üzerine operasyon başlattı. 15-16 Kasım’da Ovacık Koyungölü Mevkii’nde bir mağarada sıkıştırılan 24  kişilik grup çembere alındı. “Teslim ol” çağrılarına içeridekiler ateşle karşılık verdi. Bu ateş sonucu bir güvenlik görevlisi elinden yara aldı. Ancak teröristlerin sağ olarak ele geçirilmesi için profesyonel eğitim alan güvenlik görevlileri ikna çalışması başlattı. Bunun için gece eksilere düşen soğukta arazide 25 saat sabırla beklendi. İkna çabaları ve sağ yakalama azmi 25 saat sonra sonuç verdi.

Örgütün lideri de teslim oldu

Mağaradan ilk önce biri kadın 3 kişi çıktı. Bu gruba şefkatli yaklaşılması onların karınlarının doyurulması üzerine ikna olan teröristlerden biri eline megafonu alarak içerideki arkadaşlarına teslim ol çağrısı yaptı. Teröristin megafonda, “Arkadaşlar siz de çıkın, teslim olun, askerler bize çok iyi davranıyor, burası emniyetli  lütfen siz de dışarı çıkın” çağrısı yaptığı öğrenildi. Teröristin anonsundan sonra ilk önce biri kadın 6 kişi dışarı çıktı. Ardından 4 kişilik grup, 3 ve 8 kişilik gruplar teslim oldu. Teslim olanların kendilerine gösterilen yaklaşım üzerine “Biz bu kadar da beklemiyorduk, bize böyle anlatılmamıştı” dedikleri öğrenildi.  Sağ yakalanan grubun içinde Eren Kod Kenan Artul’un da olduğu ifade edildi. Kenan Artul’un ismi, Ovacık’ın Kürüklü Köyü’nde 12 Ekim’de bir taksi şoförünün öldürülmesi oyalında da geçmişti. Artul, yol kesme olayları,  27 Temmuz’da Tunceli Çiçekli karakoluna taciz ateşi, 25 Temmuz’da HES santraline baskın, 29 Temmuz’da ovacık Mercan Karakolu’na  taciz ateşi açmakla suçlanıyor.