8 Mayıs 2024 Çarşamba / 1 Zilkade 1445

Bakan Bozkır: AB duygusal, Türkiye rasyonel davranıyor

Brüksel’de Ulaştırma, Eğitim ve İnsanı Yardım Komiserleriyle yaptığı görüşmelerin ardından Lüksemburg’a geçen Bozkır,beraberindeki gazetecilerin sorularını cevapladı.

Halime Kökçe / STAR 21 Kasım 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Bakan Bozkır: AB duygusal, Türkiye  rasyonel davranıyor
AB Bakanı Bozkır Türkiye’nin mülteciler için 4.5 milyar dolar harcadığını belirterek dünyadan sadece 200 milyon dolar katkı geldiğini hatırlattı. Yumuşak güç olan AB’nin askeri bir güç gibi davrandığını ifade eden Bozkır, AB’yi dinleyen Gürcistan ve Ukrayna’nın toprak kaybettiğini söyledi. 
 
AVRUPA Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır AB’nın yumuşak bir güç olduğunu yaptırım gücü bulunmadığını hatırlatarak AB’nin duygusal Türkiye’nin realist davrandığın söyledi. Bozkır, “Bu aslında AB’nin en büyük sorunu. Askeri bir gücü olmamasına rağmen adeta askeri bir güçmüş gibi davranıyor ve bazı ülkelerde kötü sonuçlar doğuran politikalar devreye sokuyor. Gürcistan ve Ukrayna böyle ülkeler” dedi. 
Brüksel’de Ulaştırma, Eğitim ve İnsanı Yardım Komiserleriyle yaptığı görüşmelerin ardından Lüksemburg’a geçen Bozkır,beraberindeki gazetecilerin sorularını cevapladı. IŞİD ve Esad ile savaşın en ağır yükünü Türkiye’nin çektiğini vurgulayan Bozkır Suriyeli mültecilerin Türkiye’ye 4,5 milyar doları aşan bir maliyeti olduğunu belirterek “Tüm dünyanın buna katkısı 200 milyon dolar” dedi. Beşşar Esad’ın B Planı’nı devreye soktuğunu kaydeden Bozkır, Şam rejiminin Halep’te hava gücüyle üstünlük sağladığını, bu nedenle uçuşa yasak bölgenin gerekli olduğunu söyledi. “Rusya isterse yarın Suriye’deki savaş son bulur” diyen Bozkır “Avrupa’da Türkiye’yi suçlamak moda oldu.  Olumsuz algıları değiştirmek için çok enerji harcıyoruz” diye konuştu. Bozkır, bölgede yalnız olan ülkenin Türkiye değil İsrail olduğunu belirterek “Asıl İsrail’in Türkiye ile ilişkilerini düzeltmeye ihtiyacı vardır. Bu İsrail’in omuzlarındaki yüktür. AB’nin İsrail’in yerleşim politikalarına karşı başından beri hep mesafeli bir tavrı oldu ama AB İsrail’e bundan daha sert, yaptırımı olan bir tavır geliştirmez” değerlendirmesinde bulundu. 
 
Türkiye realist bir ülkedir 
“AB yumuşak bir güç, yaptırım gücü yok” diyen Bozkır şunları söyledi: “Bu da aslında AB’nin en büyük sorunu. Askeri bir gücü olmamasına rağmen adet askeri bir güçmüş gibi davranıyor ve bazı ülkelerde kötü sonuçlar doğuran politikalar devreye sokuyor. Gürcistan ve Ukrayna böyle ülkelerdir. Yanlış yönlendirerek bu ülkelerin çok kötü durumlarda kalmasına sebep oldu. Her iki ülkede de toprak kaybı yaşandı. Türkiye olaylara çok daha realist yaklaşan bir ülke. Biz Ukrayna’nın toprak bütünlüğünden yana olduk. Rusya gibi bir ülke köşeye sıkıştırılarak değil sıkıştığı köşeden karşılıklı çıkarlar söz konusu ederek çıkartılmak suretiyle sisteme sokulabilir. Türkiye-Rusya ilişkileri bu anlamda önemli. AB yaptırımla Rusya’yı terbiye edebileceğini düşünüyor. Hislerle hareket etmek doğru değil.” 
 
Üç yıl sonra vize kalkıyor
 
AB Bakanı Bozkır, üç yıl sonra Danimarka, İngiltere hariç AB ülkelerine vizenin kalkacağını belirterek şunları söyledi: “Şayet o gün geldiğinde Konsey ülkelerinden biri imzaladığı anlaşmadan vazgeçer ve yok ben istemiyorum derse biz de geri kabul anlaşmasını feshedeceğiz. Karşılıklı taahhüdümüz bu şekilde. Geri Kabul Anlaşması’na coğrafi çekincemizi koyduk. Savaş dolayısıyla yerinden olmuş olanlar anlaşmaya dahil değil. Ayrıca pasaportu olmayan ülkeye nasıl geçtiği de belli olmayanları da Türkiye’ye yıkamayacaklar.  
 
Akdeniz’de istediğimiz gibi dolaşırız hiç kimseye hesap verecek değiliz
 
VOLKAN Bozkır, Güney Kıbrıs Rum kesiminin bütün adanın sahibi gibi davrandığını belirterek “Türkiye’nin gemileri sanki kara sularını ihlal ediyormuş gibi bir algı oluşturmaya çalışıyor. Afrika’ya, Lübnan’a giden gemiler bunlar. İstediğimiz gibi dolaşırız, kimseye hesap dermek durumunda değiliz” dedi. Münhasır ekonomik bölge ilanı için mutabakat gerektiğini vurgulayan Bozkır, “Rum kesimi Adanın tamamı AB’ye kabul eidlmiş gibi, tüm doğal kaynaklar kendisininmiş gibi davranıyor. Bu kabul edilebilir değil. Bizim sondaj gemimiz KKTC’nin talebiyle orada. Şayet orada doğalgaz varsa orada bütün adanın hakkı vardır.”
 
Gümrük Birliği’nde haklıyız
AB’nin serbest ticaret anlaşması imzaladığı ülkelerle Türkiye’nin de imzalamaya çalıştığını anlatan Bozkır, “Gümrük Birliği ilişkisinin sıhhatli olması için bu elzem. Aksi takdirde ABD ürünleri gümrüksüz girmiş olacak. Bu milli gelirimizin binde 3 azalması demek. İstihdam kaybı demek. Biz Gümrük Birliğini daha da genişletelim istiyoruz. Ama mağdur taraf olacaksak Gümrük Birliği anlaşmasını dondururuz dedik. Durumu anladılar” dedi. 
 
Paket AB’ye aykırı değil 
 
Hükümetin getirdiği iç güvenlik paketinin komisyonda 8 saat müzakere edildiğini hatırlatan Bozkır, şunları kaydeti: “AB müktesebatına ve uygulamalarına aykırı hiçbir şey yok pakette. 2023’e kadar daha demokratik, daha müreffeh bir Türkiye hedefi demek AB hedefinin de daha güçlü olduğu bir Türkiye demektir. Molotof AB’ye göre de ateşli silahtır. Molotofla yüzünde maske ile bir otobüsü hedef almış bir kişi silahlı ve aynı durumda olan kişiden farklı muamele görmeyecektir.  Türkiye’nin AB müktesebatına aykırı bir yasa çıkartma niyeti yok.