25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Başbakan Davutoğlu: Tıpış tıpış demiyorum ama öyle ya da böyle konuşacak

Başbakan Davutoğlu, vekillere AK Parti Genel Başkanlığı’nın getirdiği tarihi sorumluluğu ‘omuz omuza taşıma’ çağrısı yaptı. Cumhurbaşkanı ile konuşmayacağını söyleyen CHP liderini eleştiren Davutoğlu, “Tıpış tıpış demem ama öyle veya böyle konuşacak” dedi.

NEŞE SARIDOĞAN ANKARA2 Eylül 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Başbakan Davutoğlu: Tıpış tıpış demiyorum ama öyle ya da böyle konuşacak

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, ilk Bakanlar Kurulu toplantısının ardından ilk Meclis AK Parti Grubu’nu da topladı. ‘Konya’nın gururu Ahmet Davutoğlu’ sloganlarıyla karşılanan Davutoğlu, 50 dakikaya yakın süren konuşmasında, Cumhurbaşkanı yemin törenindeki tavırları nedeniyle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a teşekkür etti. Savaş olmadıkça Cumhurbaşkanı ile konuşmayacağını açıklayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu sert sözlerle eleştiren Davutoğlu, “Sayın Kılıçdaroğlu bu tablo içinde konuşsa ne yazar konuşmasa ne yazar. Tıpış tıpış konuşacaksın demem ama göreceksiniz öyle veya böyle konuşacak. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti devletinin cumhurbaşkanı ile kimse küs olma hakkına ve hadsizliğine sahip değildir” dedi.

Toplantıda Nurettin Canikli’nin Gümrük Bakanı olmasıyla boşalan Grup Başkanvekilliği’ne Amasya Milletvekili Naci Bostancı seçildi. AK Parti Grubu’nun kahramanlar topluluğu olduğunu ifade eden Davutoğlu, “Bugün itibariyle Türk istiklalinin en önemli garantisi, AK Parti Grubu’nda tecelli eden milli iradedir” dedi.

Türk istikbalinin garantisi

1 Eylül’ün Dünya Barış Günü olduğunu hatırlatarak AK Parti’nin hem iç hem bölgesel hem de uluslararası barışın teminatı olduğunu ifade etti. İç barışın teminatı olduğunu belirten Davutoğlu, çözüm sürecini anımsatarak “Çünkü 30 yıldır süren bir kardeşlik kavgasına son verme iradesini, mührünü AK Parti vurmuştur” dedi. Türkiye’nin ateş çemberinin ortasında bir barış adası olduğunu söyleyen Davutoğlu, “Çevre havzalarda da barış ortamının sağlaması için ne gerekiyorsa yapacağız. Bu barış yolundan dönmeyeceğiz” diye konuştu. 

Kongrenin her yönüyle olağanüstü olduğunu ama sürecin kendi içinde hiç olağanüstülük yaşanmadığını dile getiren Davutoğlu, şöyle konuştu: “Sizden tek bir talebim var bu sorumluluğu birlikte omuz omuza taşıyalım. Hiçbir fani böylesine büyük tarihi bir sorumluluğu tek başına taşıyamaz. Ben sadece bu grupta tecelli etmiş bir kolektif iradenin aklın sözcüsü olacağım. Bunu yaptığım ölçüde de hepinizin yanımda durmanızı istiyorum. Bu topluluk içinde hiçbir şekilde kulis lobi fitne fraksiyon sokmayacağız. Hiçbir iç tartışmanın enerjimizi tüketmesine izin vermeyeceğiz.”

Demokles kılıcına izin yok

Bütün grubun tam bir birlik beraberlik içinde çalışmasını beklediklerini kaydeden Davutoğlu, diplomatlara talimatını hatırlatarak, “Bana mazeretle gelmeyeceksiniz” dedi.

Geci olaylarının arkasında 17-25 aralık operasyonlarıyla  hükümette bir türbülans gerçekleştirilmek istendiğini kaydeden Davutoğlu, “27 Mayıs benzeri uygulamaların bir daha bu ülkede başbakanlar üzerinden, siyasi otorite üzerinden demoklesin kılıcı gibi durmasını bekleyenler varsa buna kesinlikle izin vermeyeceğiz” diye konuştu.