8 Mayıs 2024 Çarşamba / 1 Zilkade 1445

Başbakan Erdoğan seçim beyannamesini açıkladı

Başbakan Erdoğan yerel seçimlere doğru Ankara'da AK Partili adaylarla buluştu. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada AK Parti'nin seçim beyannamesini açıkladı.

19 Şubat 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Başbakan Erdoğan seçim beyannamesini açıkladı
Erdoğan, "30 Mart 2014 seçim beyannamesi 5 ana başlık altında AK Parti belediyeciliğinin yol haritasını teminat altına alıyor" dedi ve şunları söyledi.

1.Katılımcı belediyelik: Yerel yönetim demokrasinin ilk basamağıdır. Her şehir yerleşim birimi mutlaka orada yaşayanların süreçlere katılmasıyla, halk ile STK’larla kanaat önderleriyle istişare içinde olmak görevleri olacaktır.

2. Kültürel belediyecilik: Kültür sanat merkezlerinden tarihi eser çalışmalarına, konser sinema tiyatroya kadar, genç ve çocuklarımızın hayata bakışlarını derinleştirecek adımlar atacağız.

3.Sosyal belediyecilik: AK Partili belediyeler bugüne kadar bu konuda ilkleri başardılar. Sosyal yatırımlarımıza, yardım ve faaliyetlerimize daha da ağırlık vereceğiz. Bir şehrin yoksulları kimsesizleri engellileri çocuk ve yaşlıları, özellikle gazilerimiz şehitlerimizin yakınları o şehrin belediye başkanlarına emanettir. Şehirdeki herkese ulaşılacak.

4. Çevre dostu belediyecilik: bugüne kadar çevre konusunda çok büyük hassasiyet içinde olduk. Hem Türkiye genelinde hem de görevde bulunduğumuz belediyelerde, parkları bahçeleri kat kat artırdık. Yeşile en fazla öneme veren parti olduk. Yeşili insanımızla buluşturmaya devam edeceğiz.

5. Hizmet belediyeciliği: Sudan çevre temizliğine, ulaşımdan hava kirliliğine kadar her soruna akılcı çözümler üretecek, projelerle şehirlerimizin alt yapısını imar etmeye devam edeceğiz.


*
İŞTE ERDOĞAN'IN AÇIKLAMASINDAN SATIRBAŞLARI...

Başbakan Erdoğan yerel seçimlere doğru Ankara'da AK Partili adaylarla buluştu. Erdoğan, burada AK Parti'nin seçim bildirgesini açıkladı.

"AK Parti'nin değerli mensupları, kardeşlerim, büyükşehirin il ilçe belde belediye başkan adaylarımız, saygıdeğer konuklar hoşgeldiniz. Her birinizi tek tek gönülden selamlıyorum. Bugün yeni Türkiye için sürdürdüğümüz bu yolculuğumuza yeni bir şeyle devam ediyoruz. Ben özellikle Uğur Işılak kardeşimize bu sürprizi için şükranlarımı sunuyorum. Gerçekten duygularımızı adeta, bu 40 gün bile kalmayan süreçte inanıyorum ki meydanlarda farklı bir şekilde ayağa kaldıracak, vesile olacaktır. Çok teşekkür ediyorum. Bugün adaylarımızı kamuoyuna açıklayarak seçim beyannemesini de açıklayarak 30 Mart'a giden müthiş yolun başlangıcını açıyoruz.

GEÇEN BAKTIM BALIK AVLIYOR

Kardeşlerim 30 Mart seçimler, Türkiye için, aziz milletimiz için, tüm şehirlerimiz için, dünya ve insanlık için inşallah hayırlara vesile olsun diyorum. Rabbim bizleri utandırmasın, Rabbim bu kutlu yolculukta bizleri korusun, esirgesin diye dualar ediyorum. Değerli kardeşlerim bugün yeni Türkiye için medeniyet yolculuğumuzda farklı bir güçle devam ediyoruz. 28 Mart 1994'te İBB Başkanlığı'na seçildi, 28 Mart sabahına kadar bizim seçilmiş olduğumuza mahal vermiyorlardı. Hiçbir tartışmaya mahal bırakmayacak şekilde seçildik. Kalktılar yapamayacağımızı, beceremeyeceğimizi, başarılı olamayacağımız belirttiler. Köşelerinden, manşetlerinden yazdılar, hükümet gücünü kullanarak başarısız olmamız için ellerinden geleni yaptılar ama biz İstanbul için aşkla, sevdayla çalıştık, orada tarihi yazdık. İstanbul'da hava kirliliğini, çöpü ilk kez biz sorun olmaktan çıkardık. İstanbul'da susuzluğa son verdik, Istranca dağlarında su getirdik. Haliç'i temizleyen biz olduk. CHP'nin İstanbul'daki belediye başkan adayı bizim temizlediğimiz Haliç'te geçen gün baktım balık avlıyor.

BİLMİYORSAN ARAŞTIR BİR SOR

Biz göreve geldiğimizde İSKİ yolsuzluğuyla maruf bir CHP vardı. Ama Haliç'i temizledik, şimdi yüzüyorlardı. İstanbul'a bunca yeşil alanla tanıştıran, raylı sistemle tanıştıran biz olduk. Belediyeyi halka açan biz olduk, beyaz masa uygulaması mesela. Kentsel dönüşümü başlatan biz olduk. Sosyal belediyeciliği, katılımcı çevre dostu hizmet belediyeciliğini tanıtan biz olduk. İlklerin belediye başkanı olarak milletin teveccühünü kazanan biz olduk. Bu büyük hizmeti hazmedemediler. İSKİ yolsuzlkularının önüne, rantın önüne geçtiğimiz için, milletin yetimin hakkını koruduğumuz için ciddi şekilde rahatsız oldular. CHP'nin genel müdür bilmiyorsan araştır sor, o İSKİ yolsuzluğunun önüne de biz geçtik. Yolsuzluğun içinde olan o İSKİ'yi, sayın Eroğlu oraya genel müdür olduktan sonra orası da farklı şekilde gelişti. 1.2 milyar dolarla bıraktık belediyeyi, CHP'den borçla aldık. Zannetmeyin ki bizi şiir okuduğumuz için mahkum ettiler, bizi milletle kolkola yürüdüğümüz, aynı yöne baktığımız için mahkum ettiler. Kardeşlerim işte bugün karşımızda olanlar o gün ne diyorlardı biliyor musunuz? Gazetelerinin başlığı şuydu: Muhtar bile olamaz. İşi bitti, bir daha siyaset yapamaz dediler. İşte buradayız, dimdik ayaktayız.
1994'te İstanbul'da başlayan hizmet yolculuğumuz şimdi Türkiye'yi kucaklayarak devam ediyor. İstanbul'da ilklere imza attık. İstanbul'da hayalleri gerçekleştirdik. Şimdi tüm Türkiye'ye yayacağız. Şırnak'a, Iğdır'a havalimanı olacak dense kim inanırdı, şimdi 52 havalimanı var.

"CHP'LİLER GAZİ MUSTAFA KEMAL'İN ADINI SİLDİLER"

Hastanesi olmayan ilimiz kaldı mı? Hastanelerimiz eskisi gibi ilkel değil. o zaman ilacını bulamayan benim hanım kardeşlerim hastalarımız şimdi istediği eczaneden ilacını alıyor m? Soruyorum yolsuzlukların olduğu bir ülkede bunları yapabilir miydiniz? Okullarımız ortada. Elhamdülillah artık 76 üniversite ile girdiğimiz bu yolda 175 üniversiteye çıktık. Bunları bu iktidar gerçekleştirdi. İşte kardeşlerim bütün bu adımlar atılırken, eğitimde sağlıkta ulaşımda bu devrimler yapılırken işte bakın şimdi şu CHP’ye. Ne diyor?
Ben 90 yaşında bir partiyim. Soruyorum 1938'te Gazi Mustafa Kemal'in vefatinden sonra ne yaptınız, hangi eseriniz var. Ben söyleyeyim. Gazi Mustafa Kemal'in resimlerini banknotlar üzerinden çıkardınız, İnönü resmini koydular, posta pullarından çıkardılar. Devlet dairelerinden Gazi Mustafa Kemal'in portrelerini indirdiler, İnönü'nün portrelerini koydular. Soruyorum, nerede ne dikili ağacınız var? Kardeşlerim CHP'nin arkasında Dersim Katliamı var, tarihinde 27 Mayıs var, CHP'nin tarihinde darağacına gönderdiğin merhum Menderes ve arkadaşları var. CHP'nin tarihinde, yolsuzluk, çöp dağları, susuzluk, darbe var. 17 Aralık darbesinde CHP hemen kendisine rol kaptı. Darbecilerin zihniyetinin, ne yaptığının önemi yok. Bir darbe varsa CHP hemen oradadır. Bakın dün söyledim, eğer cesaretiniz varsa CHP grubunda diğer ses kayıtlarını da yayınlayın dedim. Bakın bazı ses kayıtları ortaya döküldü. Buyursun CHP, MHP bunları da dinlesin. Elindeki medyasıyla hükümete, milli iradeye alçakça saldıran medya patronlarını dinlesinler.

"BENİM OFİSİME KONULAN BÖCEĞİ ABD'NİN ÜZERİNE ATMA PAZARLIKLARINI DİNLESİNLER"

Benim ofisime konulan böceği, ABD’nin üzerine atma pazarlıkları dinlesinler. Azerbaycan üzerine yapılan kirli hesapları dinlesinler. Azerbaycan üzerine yapılan kirli hesapları, CHP içindeki operasyonları, pazarlıkları, kurulan kumpasları dinlesinler.

“CHP’NİN İPLERİ BU HAŞHAŞİLER ÖRGÜTÜNÜ ELİNDE”

Ama yapamazlar, CHP'nin ipleri bu Haşhaşiler örgütünün eline geçmiştir. Gazi Mustafa Kemal'in kurduğu parti beceriksiz ellerde kendini yönetemez hale gelmiştir. CHP kasetlerle, şantajlarla esaret altına alınmıştır. CHP'nin genel müdürü nerede bu paralel devlet, nerede bu örgüt gidip üye olacağım derse şaşmayın. CHP'nin son 2 aydır Ergenekon'dan, Silivri hakimlerinden söz ettiğini duyan var mı? Yahu CHP içinde hiç mi aday yoktu da sağdan aday devşirdiler. Bir kısım ülkücü CHP'nin neden propagandasını yapıyor. CHP kasetlerinin bedelini ödüyor, son kullanma tarihin de geçince yine kasetle gidersin. Olay budur.

“EY BAHÇELİ SANA MI KALDI”

MHP Genel Başkanı'nın da aslında CHP'den hiçbir farkı yok. Dün çıkmış Kabataş olayından sonra Başbakan özür dilesin diyor. Şu hale bak ya, ey Bahçeli Gezicileri savunmak sana mı kaldı? Başörtüsüyle yanında 6 aylık çocuğuyla linç girişimine uğrayan başörtülü kızımızın yanında Gezi vandallarını savunmak sana mı kaldı? Duvarlara "Zulüm 1453'te başladı" diyen ecdad düşmanlarını savunmak sana mı kaldı? Cami işgal edenleri savunmak, bira şişeleriyle TC yazan, Ankara'da Türk bayrağı yakanları savunmak sana mı kaldı. Sizi CHP ile, paralel örgütle, CHP, marjinal yapılarla bir araya getiren ne? Size yapılan tehdidi çıkın açık açık söyleyin. Biz Mersin'de tüm il başkanlıklarının dinlendiğini söyledik. Bir CHP'li ,bir MHP'li çıkıp sordu mu? Ne diyecekler, siz iktidarsınız bunun sorumluluğu sizde. O zamna HSYK, internet yasasına neden karşı çıkıyorsunuz. Dinleme skandallarını dile getirdiğimizde neden karşı çıkıyorsunuz, CHP genel müdürü, Bahçeli korkma. İşte bizle ilgili bir sürü alçakça dinleme kaydı çıkıyor. Zatıaliniz de Meclis'te bunları dinletecek kadar ileri gidiyorsunuz. Biz korkmadık ve korkmuyoruz. Ses kayıtlarıyla gelmedik biz. Asla boynumuzu eğmedik, boynumuzu eğmiyoruz.

‘HODRİ MEYDAN ELİNİZDE NE VARSA YAYINLAYIN’

Bir kez daha söylüyorum, hodri meydan, elinizde ne varsa dökün. Gazetecilikten dem vuranlara söylüyorum, istediğiniz ses kayıtlarının üzerinde tepinin.

‘BEDELİNİ ÖDEYECEKLER’

Sel gelir, kumu kalır. Devran döner, sap döner, keser döner, gün gelir hesap döner. Bunu bilesiniz. 28 Şubat'ta yaptıklarının altında kaldılar, bunların da altında kalırlar. Kabataş'ta linç ettikleri genç kızımızın bedelini ödeyecekler, ses kayıtlarının da. Bürokrasidekiler de bedelini ödeyecekler. Bu ülke tankla, topla, tüfekle alınamadı ki, ses kayıtlarıyla alınsın.

"BOSNA HERSEK'TE ZİRAAT BANKASI FAİZSİZ KREDİ VERİYORMUŞ, BUNDAN RAHATSIZ OLUYORLAR"

Türkiye Cumhuriyet Ziraat Bankası Bosna Hersek'te faizsiz kredi veriyor. Bu paralel yapı bundan rahatsız oluyor. Birinci sayfadan haber yapıyor. MİT, Suriye'deki Bayır Bucak Türkmenleri'ne yardım götürüyor, rahatsız oluyorlar. Mavi Marmara'da, Somali'ye yardımda, çözüm sürecinde aynı durum. Yeminli Türkiye düşmanları bunu yapamadı, yapmaz.
Bu operasyonların bizim gündemimizi meşgul etmesine izin vermeyeceğiz. Bırakın paralelciler, Geziciler, MHP, CHP kendi çamurlarında debelensinler.

‘DÜNYANIN HER YERİNDE EVET TÜRKİYE VAR’

Gençler vakti zamanı geldiğinde bütün iftiralar ortaya çıkacak. Biz bunlarla vakit harcamayacağız. Sevgili gençler bizim çok işimiz var, bunların işi iftira, dedikodu. Biz daha yollar, okullar, barajlar inşa edeceğiz, Kanalİstanbul var, uluslararası projeler var, uzaya göndereceğimiz uydular var. Bizim gündemimizde imal ettiğimiz ve edeceğimiz tanklar, piyade tüfekleri, helikopterlerimiz, uçaklarımız, füzelerimiz var. Bizim gündemimizde, Suriye, Irak, Mısır, Libya, Myanmar var. Ve dünyanın her yerinde Türkiye var. Ekonomiyi daha da büyüteceğiz, demokrasinin standartlarını daha da ileriye götüreceğiz. 2023 hedeflerimiz var, onu da tutturacağız. Büyük medeniyet yolunda insan, demokrasi ve şehir var. Onlar ses kayıtlarını, dedikoduları konuşsun, biz işimize bakacağız. 12 yıldır söylediğimiz gibi "Durmak yok yola devam" diyecek bu kutlu yolda yürüyeceğiz.

‘ARTIK İNCE İŞÇİLİĞE GEÇİYORUZ’

AK Parti yerel yönetimlerden elde ettiği tecrübeyi genele yaymıştır. Bazılarının AK Parti çatısı altında 1 veya 2 dönemi tamamladınız, birileri ilk kez seçilecek. 30 Mart'ta artık çok farklı bir anlayışla şehirlerimiz, ilçe ve beldelerimizi idare edecekler. Yatırımlarla yerleşim birimlerimizin temel sorunlarını, acil sorunlarını çözdük, ulaştırma, su gibi temel sorunlarını çözdük. 30 Mart'ta medeniyet bakış açımızla şehirlerimizi imar edeceğiz, burası çok önemli. Artık ince işçiliğe geçiyoruz. Tarihte nasıl güzel, yaşanabilir şehirlerimiz varsa, o şehirlerimizi günümüz şartlarına uygun yeniden imar etme sürecini başlatıyoruz.

Bugün ilk kez bir yerel seçim beyannamesini açıklıyoruz. Kardeşlerim bu beyanname size dağıtıldı. Burada 100 sayfalık beyannamede, AK Parti'nin şehircilik, belediye anlayışı, insan anlayışını bulacaksınız. Bütün aday arkadaşlarımızın bunu okumalarını istiyorum. Adeta yeniden diriliş dönemi olacaktır. Yeni Türkiye yerelden başlayarak genele sirayet edecektir. Gönüllerle şehri inşa edeceğiz, şehri inşa ederken kendimiz de o şehirle inşa edeceğiz. Kardeşlerim unutmayın şehir insanın aynasıdır, şehir de insanın aynasıdır. Sizler nasılsanız şehirleriniz de öyle olur. Gönlümüzde olanı şehirle buluşturmanın mücadelesini vereceğiz. Öyle bir şehir inşa edeyim ki; şairler, ressamlar ondan ilham alsın, öyle bir şehir imar edeyim ki mühendislere, mimarlara, şehir planlamacılarına ilham kaynağı olsun, öyle bir şehir tanzim edeyim ki çocuklar, kadınlar orada rahat etsin. Bu uzun soluklu bir medeniyet yolculuğudur, hayırlı olsun. Kardeşlerim belki ömrümüz bunu görmeye yetmeyebilir ama yolunda olmak çok önemli. Bizden sonra gelecek belediye başkanları da o izden yürüsün, 1 yıllık, 5 yıllık planlar değil, 50 yıllık planlarımız, hayallerimiz, hedeflerimiz olsun. Biz marka olsun istiyoruz şehirlerimiz, Antalya turizm, Hakkari yeşiliyle, İzmir ticaretiyle, Diyarbakır tarihi eserleriyle, Giresun-Ordu fındığıyla marka olsun. Şehirlerimiz her biri insan dostu olsun.

İŞTE AK PARTİ'NİN SEÇİM BEYANNAMESİ

30 Mart 2014 seçim beyannamesi 5 ana başlık altında AK Parti belediyeciliğinin yol haritasını teminat altına alıyor.

1.Katılımcı belediyelik: Yerel yönetim demokrasinin ilk basamağıdır. Her şehir yerleşim birimi mutlaka orada yaşayanların süreçlere katılmasıyla, halk ile STK’larla kanaat önderleriyle istişare içinde olmak görevleri olacaktır.

2. Kültürel belediyecilik: Kültür sanat merkezlerinden tarihi eser çalışmalarına, konser sinema tiyatroya kadar, genç ve çocuklarımızın hayata bakışlarını derinleştirecek adımlar atacağız.

3.Sosyal belediyecilik: AK Partili belediyeler bugüne kadar bu konuda ilkleri başardılar. Sosyal yatırımlarımıza, yardım ve faaliyetlerimize daha da ağırlık vereceğiz. Bir şehrin yoksulları kimsesizleri engellileri çocuk ve yaşlıları, özellikle gazilerimiz şehitlerimizin yakınları o şehrin belediye başkanlarına emanettir. Şehirdeki herkese ulaşılacak.

4. Çevre dostu belediyecilik: bugüne kadar çevre konusunda çok büyük hassasiyet içinde olduk. Hem Türkiye genelinde hem de görevde bulunduğumuz belediyelerde, parkları bahçeleri kat kat artırdık. Yeşile en fazla öneme veren parti olduk. Yeşili insanımızla buluşturmaya devam edeceğiz.

5. Hizmet belediyeciliği: Sudan çevre temizliğine, ulaşımdan hava kirliliğine kadar her soruna akılcı çözümler üretecek, projelerle şehirlerimizin alt yapısını imar etmeye devam edeceğiz.

"MİLLETE HİZMET YOLUNDA 12 YIL"

Meclis saat 14.00'te açılacak, vekillerimiz TBMM'ye davet ediyorum. 30 Mart'ta kullanacağımız materyalleri açıklamak istiyorum. Size ulaştıracağımız bu malzemeleri, vatandaşlarımıza ulaştırdığımız kadar anlatın.
Kardeşlerim, "Millete Hizmet Yolunda 12 Yıl" adlı kitapları göndereceğiz. Gördüğünüz gibi adeta bir ansiklopedi özeti. Ayrı ayrı her şehrimiz için kitaplar hazırladık. Türkiye genelinde 12 yıldır hizmetleri bir araya getirdik. Şu kitap 695 sayfadan oluşuyor. Yurtdışındaki faaliyetleri anlatıyor. Şu küçük kitaplar da Amasya, Rize... Tek tek bu kitaplar 12 bin 832 sayfadan oluşuyor. 12 yılda bu illerde yaptığımız işleri anlatıyoruz. 81 ile 12 yılda gerçekleştirdiğimiz toplam yatırım bedeli 676 milyar 750 milyon lira yani 676 katrilyon 700 trilyon lira. İşte tüm yatırımlar CHP'yi, MHP'yi, diğerlerini çıldırtıyor. Bunların tek tek ne olduğu burada sıralanıyor. Bunlar size bellek içinde veriliyor, seçim şarkımız, diğer kitaplarımız, seçim beyannamemiz burada bulunuyor. Her ilimiz için 30 dakikalık filmler oluşturduk, bunlar da hizmetinize sunulacak. 81 ilimiz için 81 ayrı web sitesi hazırladık. Örneğin akpartiankara.org.tr adresine girerek Ankaralı vatandaşlarımız, Ankara için yapılacak hizmetleri görecek, filmleri izleyecek, görecek. Bütün mobil uygulamalarla kullanılabilir olacak. Her siteden bir kişi sorumlu olacak. AK Parti web sitesi de yenilendi. Bayraklarımız, afişlerimiz, broşürlerimiz dağıtılacak, reklam filmlerimiz, belirli bir takvim çerçevesinde yayınlanacak. Yaklaşık 13 bin sayfalık bir külliyat ortaya çıktık. Buna ekonomi , dış faaliyetler de eklenince 14 bin sayfa oluyor. Bu hizmetlerin Türkiye'yi nereden nereye getirdiğini siz düşünün. Biz sahada bu yaptıklarımızla konuşacağız. Muhalefet soruyorum sizlere ne ile konuşacak? Ya iftira ya da yalanla. Biz yaptıklarımızı, yapacaklarımızı anlatacağız. 2023 hedefleriyle vatandaşlarımıza sesleneceğiz. CHP siyaseti esersizlik, laf üretme siyasetidir, MHP hakaret etme, BDP gerilim yaratma siyasetidir. Bizse eser ve hizmet siyasetiyiz.
Kardeşlerim biz bu millete efendi olmaya değil, hizmetkar olmaya geldik. Biz bunu yaptık, bunu anlatacağız. Tekrar ediyorum onlar neyi anlatacak? Biz 3. köprüyü, Marmaray'ı, deniz altındaki çift katlı tüneli, Kanalİstanbul'u anlatacağız, onlar neyi anlatacak. Aradaki fark bu. O yüzden ev ev, kapı kapı dolaşmaya hazır mıyız? Dik duracağız, dikleşmeyeceğiz, gerilime asla prim vermeyeceğiz. İkna edici bir dil ve sabır içinde olacağız.

"PEYGAMBERİMİZİ KENDİ KİRLİ SİYASİ EMELLERİNE ALET EDİYORLAR"

30 büyükşehir var biliyorsunuz. Tarihimizin en önemli, en hayati seçimine giriyoruz. İnanıyorum ki siz çok farklı bir konumda olduğunuzu biliyorsunuz, özellikle medyanın bir ahlaksızlık ve edepsizlikle değerlerimize saldırdığı bir dönemden geçiyoruz. 318 milletvekili olan AK Parti'nin kapatılmasını bir yerlere önerecek kadar yazan köşe yazarlarını görüyoruz. Bunlara cevabı 30 Mart akşamı milletle vereceğiz. O yüzden biz bu süreci İstiklal Mücadelesi olarak anlatıyoruz. Herkesi kucaklamanız ve herkese bunu anlatmanız önem taşıyor, CHP'lilere, MHP'lilere, BDP'lilere bunları anlatmanızı rica ediyorum. Paralel yapı içinde olan iyi niyetli olan kardeşlerimize sabır ve nezaketle bu olanları aktarmanız lazım. İşte izlediniz halde, bazı diziler var, kimlerle kimlerle diyalog halinde, ses kayıtları var. Haşa Hz. peygamberimi dahi kendi kirli emellerine alet edecek kadar izanı yitirmiş bir yapı var. Kendi mensuplarını bile kullanan bir yapı var. Programımız elverdiği ölçüde illerimizde sizlerle bir araya geleceğiz, biz gidemezsek, milletvekillerimiz, belediye başkan adaylarımız gidecek. Aday arkadaşlarımızın tamamına bir kez daha başarılar diliyorum, yolumuz bahtımız açık olsun diyorum, büyük medeniyet yolunda daima ileri diyorum."