20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Başbakan'dan 'genel af' açıklaması

Başbakan Erdoğan kamuoyunda genel af mı çıkacak şeklinde yansıtılmaya çalışılan konuşmasına açıklık getirdi. Konuşmasının başının kesilip atıldığını ve yanlış yansıtıldığını belirten Erdoğan aslında kullandığı ifadeyi de söyledi.

20 Kasım 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Başbakan'dan 'genel af' açıklaması
İşte Erdoğan'ın açıklamaları:

Ahlak değerleri, Batı'daki hukuk anlayışı içinde bir baktığınız zaman, ahlak hukukla iç içedir. Hukukun müeyyidelerini hazırlarken bile kendi ahlak değerlerini burada bir kenara bırakmazlar. Hatta hatta inanç değerlerini. Bir Roma hukukuna dayanıyor acaba? Bunu incelersek, orada onların inanç değerlerini görürüz. Benim mesela oradaki dağlardan inme, cezaevlerinin boşalmasıyla ilgili konu, oradaki başını kesip atıyorlar, bir bölümünü de yine kesip atmışlar. Halbuki benim orada kullandığım cümle çok çok farklı.

Onu özellikle sizlerle paylaşmak isterim. Yanlış anlaşılma var. Öyle bir yansıttılar ki, genel af beklentisi oluştu. Orada ben diyorum ki: "Biz şu anda bir duadayız, bir temennideyiz ve öyle bir gün gelecek ki, dağlardan inecekler, ve cezaevleri de boşalacak diyorum. Hemen genel af diyorlar. Ben bir defa genel af konusunda bugüne kadar asla bu ifadeyi kullanmadım. Böyle bir taahhüdümüz kimseye yoktur. Böyle birşey olamaz. Benim bir Uşak konuşmam vardır. Orada çok açık net söyledim. Ben bir Başbakan olarak katili affetme yetkisini kendimde göremem. Hatta hatta devletin katili affetme yetkisini de asla kabul edemem. Niye, çünkü onu af yetkisi, sadece o maktülün varislerine aittir. Devlete değil. Ama devlete karşı işlenen suçlarda böyle bir adım atılabilir. Bunun içinde siyasi suçlar da olabilir. Ama ben kalkıp da katili genel af kapsamı içerisinde nasıl kabul edebilirim.

Sonra ben o maktule, o şehitlere bunun hesabını nasıl vereceğim. O şehitlerin ailelerine bunun hesabını nasıl vereceğim. Böyle birşeyin olması asla mümkün değil. Ama temennimiz dağlardan inişlerdir, cezaevlerinin boşalmasıdır.



***



***





***



***



***



***