16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Başbakan'dan öğretmenlere atama müjdesi!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Öğretmenler günü dolayısıyla Başbakanlık Yeni Bina'da, 81 ilden 81 öğretmene hitap etti. Konuşmasında sık sık öğretmenlerinden ve öğrencilerin bahseden Başbakan öğretmenlere önemli tavsiyelerde bulundu. İşte o konuşmadan satır başları...

24 Kasım 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
"ÖĞRETMEN ÖĞRENCİ İLİŞKİSİ ANLIK DEĞİLDİR"
 
Öğretmen ve öğrenci ilişkisinin sınıflara sığmayan boyutu yoksa ahlaki ve zihni formasyon gelişmez. Bunu ben hayat boyu yaşamışımdır. Hala öğretmenlerimin ismini unutmam. Öğrencilerimin de ismini yüzlerini hiç unutmam. Öğretmen öğrenci ilişkisi anlık dönemsel bir ilişki değildir. Hayat boyu sürer. İlkokul öğretmenimi hala hatırlarım. Fitnat hocam. Kendisini üniversitedeyken ziyaret ettim kendisini teşekkür etmek için.
 
"ÖĞRENCİNİN GELECEĞİNİ ÖĞRETMEN BELİRLER"
 
Hepimiz öz geçmiş yazarız. Övünerek okuduğumuz lise ve üniversiteyi yazarız. Eskiler ben şu dersi şu hocadan aldım derdi. Orada önemli olan mekan ve kurum değil hocalardı.Konuyu, eğitimi sevdiren öğretmendir. Öğrencinin şahsiyetini ve geleceğini belirleyen öğretmendir.Bana tarihi sevdiren öğretmenimdir. Ayşe Hocam, tarihi öyle bir anlatırdı ki. Aramızdaki tek uyuşmazlık yazımın kötü olmasıydı. Allah rahmet eylesin. Sizler öğrencilere o dersi sevdireceksiniz. 
 
"ÖĞRETMENİM KOMPOSİZYONUMU YILLARCA SAKLAMIŞ"
 
Öğretmen ve öğrenci ortak hafızanın birliğinde iş birliği kurarlar. Nasıl anne ve baba hafızanızdan silinemezse öğretmen de silinemez. Beni çok etkileyen bir olay, ortaokul 1. sınıfta rehberlik dersinde rehberlik hocam İsmail Çağlayan gelecekte ne olacaksınız gibi bir kompozisyon yazmamızı istedi. Yazdıktan sonra benim kompozisyonumu çok beğendiğini ve saklayacağını söyledi. Aradan yıllar geçti 2002 yılında  kendisi babama yazdığım kompozisyonu verdi.
 
"ÖNEMLİ OLAN UZUN DERSLER VERMEK DEĞİL"
 
Bazen bir söz yıllar süren dersten daha etkilidir. Öğretmen bazen bunun önemli olduğunu fark etmez ama öğrenci bunu yıllarca saklar, besler büyütür. Önemli olan uzun dersler vermek değildir. Lisede Almanca hocamız hiç Almanca bilmeyen öğrencilere tahtaya bir şey yazdı. "Zorluklar olmasaydı başarı da olmazdı." Şimdi ben ne zaman zorlukla karşılaşsam aklıma bu cümle gelir.Öğrencilerimizin zihninde bir cümle naksettirebilirseniz bu onlara verebileceğiniz en büyük derstir."
 
BAĞIRAN HOCA KADAR ÇİRKİN BİR ŞEY YOKTUR"
 
Bağıran bir hoca kadar çirkin görüntü sergileyen bir şey yoktur. Öğretmen bağırmadan da öğrencilerini disipline sokabilir. Bir hoca karşısında mahçup olma düşüncesinden daha büyük bir terbiye yoktur.Ben gece kalkıp battaniyelerle ders çalışırdım.Ev ile okul arasında kategorik bir ayrım yapılmışsa sistem yürümez. Öğrenci aynı sıcaklıkla okula gelmeli.
 
"ÖĞRETMEN ÖĞRENCİ İLİŞKİSİ SINIFTA KALMAMALI"
 
Öğrencilerle mutlaka okul dışında da görüşmesi gerekir. Ben öğrencilerimi alıp İstanbul'u gezerdik. Haftada bir gün öğrencileri alı dışarıda, bir parkta, tarihi bir yerde yapılabilir.Öğretmen öğrenci ilişkisi sınıfta kalmamalı.Ben bir çok öğrencimin evliliğine vesile olmuşumdur. kendileri ile hala görüşürüm ve çocuklarını torunlarım gibi severim.
 
"TABLET KULLANIMLARINI TAKİP EDİN"
 
2002 yılına kıyasla yüzde 726 artırılan Milli Eğitim bütçesi 62 milyar TL'ye ulaştı.Derslik sayılarını artırdık ama yetmiyor daha da artırmak zorundayız.21. yüzyıla girerken 100 kişilik sınıflarda yüz karası durum vardı.Şu anda dersliklerimizde ortalama 30 kişi ders görüyor. Fatih projesi kapsamında okullarımıza tablet bilgisayarlar dağıttık.Akıllı tahtalar sınıfta kullanılıyor. Biz tabletleri öğrencilere mekanik bir araç olarak vermedik. Benim aldığım bilgiler tabletlerin bir oyun aracı haline geldiği yönünde. Biz tabletleri bilgi erişim imkanı için verdik. Lütfen dağıtılan tabletlerin takibini yapın. Tabi ki de kitabı eğitim aracı olarak görsünler. Buradan tekrar belirtiyorum kitap kokusu almayan kişi olamaz. 
 
"ÖĞRENCİLERİNİZİ KİTABA ALIŞTIRIN"
 
Öğrencilerinizi kitaba alıştırın, alın öğrencilerinizi kütüphanelerde ders yapın.Kitabı hayatlarının bir parçası kılın. 81 vilayetde gittiğinizde bunları öğretmen arkadaşlarınıza anlatın.Öğrenciler bilgiye daha kolay ulaşsın diye tabletler dağıttık. Ancak kitap kokusu her zaman eğitimde mevcut olmalıdır.Ben gerçek bir öğretmenin tatili olmaması gerektiğini düşünüyorum. Eğitim 24 saat süren bir şeydir.Eğer öğrenci sizi 3 ay boyunca aramak ihtiyacı duymamışsa bir şeyler eksik kalmış demektir.
 
"HAFTA SONU DERS ÜCRETLERİ İKİ KATINA ÇIKARILDI"
 
Bazı mesleklerin karşısındaki insanlara karşı kör olması gerekir. Bir hakim, iki doktor,üç öğretmen. Benim her görüşten öğrencim oldu, her görüşten öğretmenim oldu.Bir başbakan olarak şu anda da hiç bir vatandaşımızı ayırt etmiyorum. Bizim vatandaşlarımızın çocukları sizlere emanet. Özellikle doğu ve Güneydoğu'daki öğretmenlerimizi büyük bir fedakarlıkla çalışıyorlar. Öğretmenlik sonu ne olursa olsun korkmadan icra edilmesi gereken bir meslektir.Hafta sonu tedarik kurslarında ücretleri iki katına çıkardık
 
"OCAK'TA 15 BİN ÖĞRETMEN ATANACAK"
 
İnşallah Ocak ayında emekli olacak öğretmenlerimizin de durumlarını gözönüne alarak 15 bin yeni öğretmne ataması yapılacak. Daha sonra ihtiyaca göre yeniden ek değerlendirme yapılabilir. Bunu bir öğretmen günü olarak düşünüyoruz.