25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Batı’daki uygulama daha sert Türkiye bir polis devleti olmaz

Emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek yeni güvenlik pakate için, “Polis devleti eleştirisi yapanlar içki düzenlemesine de ‘İçki yasaklanacak’ diyordu. Dedikleri olmadı.

Erdinç Akkoyunlu23 Ekim 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Batı’daki uygulama daha sert Türkiye bir polis devleti olmaz

Şimdi de polis devleti olmaz” dedi. Hükümetin Kobani olaylarıyla beraber yaklaşık 40 kişinin öldürüldüğü ayaklanma türü olaylar sonrasında tedbir almakla yasal olarak yükümlü olduğunu hatırlatan Petek, yapılan düzenlemelerin ABD ve AB’den daha yumuşak ve zorunlu olduğunu dile getirdi.  Petek, pek çok yasayı içeren değişikliğin HSYK’ya ilişkin disiplin suçları bölümünün önemli olduğunu eski HSYK’nın izlerinin silineceğini belirtti.

ABD’de daha sert uygulama var

İçki düzenlemesinin de zamanında ‘İçki yasaklanacak’ diye istenmediğine dikkat çeken Reşat Petek, “O zaman ABD’de idim. Eyaletlerdeki uygulamaları Türkiye’deki tepkiler üzerine inceleme imkanı buldum. Hakikaten çok daha katı uygulamalar vardı” diye konuştu. Tutuklamayla ilgili yapılacak makul şüphe değişikliğinin Kobani olaylarında ortaya çıktığını anlatan Petek, “Bu olaylar, ani olaylar değil, planlı programlı kalkışmalar. Şimdi tutuklama, kırk yıldır hukukun içindeyim eğer yasal veya hukuki şartlar oluşup da gerçekleşmezse elbette tutuklama ceza değil ama tutuklanmayıp serbest kalanlar polise, kamu binalarına motolof atmaya devam ediyor. Bunu eleştirenlerin kendileri, eşleri en ufak zarar görse nerede devlet diye bağırırlar. Kırk kişinin canı gitmiş, zorba devlet, polis devleti deniyor. Bunu ciddi ihanet olarak görüyorum. Hangi siyasi görüşten olursa olsun insanların can güvenliğini sağlamak hükümetin görevi” dedi.